Aperol – nekada gorak liker, a danas instagramično i popularno piće širom sveta
Ako je suditi po fotografijama sa Instagrama, Aperol je danas najpopularniji liker za spritz. Gotovo da nema dame koja tokom leta ne uživa u ovom koktelu. U nastavku donosimo priču o najfotogeničnijem, a ujedno i najpopularnijem letnjem piću. U pitanju je Aperol Spritz, naravno.
„Gospođe, Aperol vas čini vitkima“
Aperol je nastao 1919. godine u destileriji braće Barbieri, gde su ga Luiđi i Silvio uspeli napraviti posle sedam godina istraživanja. Početkom dvadesetih godina prošlog veka, zbog niskog procenta alkohola (11%), reklamiran je kao piće za one koji žele da ostanu u formi. Desetak godina kasnije, ciljna grupa su bile žene, a reklamna poruka je bila: Gospođe! Aperol vas čini vitkima. Sve do osamdesetih, apreol je bio omiljen među redovnim gostima u barovima širom regije Veneto. Da bi osigurala dominaciju na venecijanskom tržištu, kompanija Campari je kupila Aperol 2003. godine i predstavila ovaj, do tada regionalni aperitiv, u nekoliko ekskluzivnih barova u Milanu.
Pravi potez je bio što su ga tada, umesto tradicionalne čaše, počeli posluživati u elegantnoj visokoj čaši u obliku balona, uz dodatak proseka i sode.
„Ova čaša dala je piću poseban status i prepoznatljivost“, komentarisala je tada Julka Villa, marketinški direktor Campari grupe. No, pored čaše za vrtoglavi uspon prodaje aperola krivo je brendiranje ovog bitera u formi spritza.
Prema poslovnim izveštajima Campari grupe, 2005. godine Italija je nosila 47% prodaje, a 19% Evropa. Fokusirali su se na barove, bistroe i neformalnije restorane, a u većim gradovima su targetirali cool kvartove i najpopularnije barove u njima.
Do 2012. godine prodaja Aperola se učetvostručila u odnosu na godinu u kojoj su kupili i dosegla 11 posto ukupne Camparijeve prodaje od 1,3 milijarde evra. Od 2004. godine imali su niz od sedam godina dvocifrenog rasta, a 2009. kad je finansijska kriza najjače tresla tržište, imali su 40% rasta.
Aperol je u Italiji postao najprodavanji destilat, a popularnost se proširila svetom. Službeni recept za Aperol Spritz je sertifikovan u Međunarodnom udruženju barmena, a prema podacima Campari grupe, na izvoru kulture ispijanja u regiji Veneto, danas se pije 200 Aperol Spritzeva u minuti. Oko 300.00 dnevno.
Austrijski uticaj na italijanski običaj stvorio je Aperol Spritz
Spritz, kao kategorija pića, je nastao kada je Austrija zauzela Veneciju 1797. godine i vladala njome narednih decenija. Austrijanci nisu podnosili snažno venecijansko vino – malvaziju, pa su uveli svoju tradiciju iz domovine zvanu ‘spritzen’, dodajući gaziranu vodu u čašu belog vina. Tek kasnije se rodila ideja da se koristi lokalno penušavo vino – proseko, umesto običnog vina, te da se kombinuje sa gorkim likerom.