
Bartender Zoran Budimirović priprema: Brankoni, koktel sa rakijom
Čitaocima magazina CafeBar & Restoran bartender Zoran Budimirović poklanja recept sjajno izbalansiranog koktela Brankoni, čiji ključni sastojak...
pročitaj jošOsuđenici koji kaznu izdržavaju u Okružnom zatvoru u Smederevu, u okviru resocijalizacije – prave premium rakiju.
Rakija krajnje originalnog naziva ‘‘Aps‘‘ stiže iz zatvora i to u luksuznom i ekskluzivnom pakovanju. Ovo tradicionalno piće proizvedeno iza zatvorske kapije, svoju prvu javnu promociju imalo je na Festivalu rakije održanom u Kragujevcu. I naravno, odmah je postalo hit.
Ljudi su začuđeno prilazili štandu i u neverici se pitali otkud rakija u zatvoru, a upravnik je strpljivo objašnjavao da je proizvodnja rakije jedan od programa resocijalizacije. Da ne bude zabune, odmah dodaje da zatvorenici nemaju nikakvog kontakta sa alkoholom i da se njihovo angažovanje završava, kako kaže, kod loženja vatre ispod kazana.
Goran Pavlović upravnik Okružnog zatvora u Smederevu, za Nova.rs je ispričao da je sve počelo pre tri godine, kada je sa zatvorske ekonomije preteklo voće koje nije bilo za prodaju. Registrovali su destileriju i odlučili da višak pretvore u rakiju.
‘‘Na ekonomiji imamo voćnjake pod jabukom, kajsijom i šljivom na kojima rade zatvorenci. Imamo i našu hladnjaču od 100 tona i voće uglavnom ide za izvoz. Pošto je ostajalo dosta voća neuslovonog za prodaju, počeli smo da pravimo rakiju. Znam da je čudno da proizvodnja rakije bude program resocijalizacije, ali zatvorenici sve rade pod nadzorom. Oni aktivno učestvuju u berbi, skupljanju, prebiranju voća i loženju kotla, a sve drugo rade naši instruktori za obuku i upošljavanje‘‘, pojasnio je Pavlović.
Navodi i da je ceo program odobren od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva unutrašnjih poslova, koje, dodaje on, flaširani ‘‘Aps‘‘ koristi za svoje promotivne aktivnosti, kao poklone i suvenire. Trenutni kapaciteti zatvorske proizvodnje „Apsa“ su oko 7.000 litara, a plan im je, kaže Pavlović da se ova rakija uskoro nađe i na tržištu.
Leto je vreme kada se menjaju lokacije, ali ne i navike koje volimo. Među njima, turska kafa zauzima posebno mesto. I dok se menjaju pejzaži i rita...
pročitaj jošBartending scena u Srbiji i regionu poslednjih godina beleži primetan rast – ne samo u pogledu broja barova i koktela na menijima, već i u načinu n...
pročitaj jošLeti volimo da je sve jednostavno, lagano i osvežavajuće jer kada temperature porastu, tražimo ukuse koji hlade, bude i osvežavaju. Ne moraš da bir...
pročitaj još