
Otkrivamo: Šta je potrebno da voćna rakija postane svetski trend
Večno pitanje je kako je moguće da pića od žitarica, agave, šećerne trske, pa i krompira, budu po popularnosti ispred destilata koji nastaje od voć...
pročitaj jošOsuđenici koji kaznu izdržavaju u Okružnom zatvoru u Smederevu, u okviru resocijalizacije – prave premium rakiju.
Rakija krajnje originalnog naziva ‘‘Aps‘‘ stiže iz zatvora i to u luksuznom i ekskluzivnom pakovanju. Ovo tradicionalno piće proizvedeno iza zatvorske kapije, svoju prvu javnu promociju imalo je na Festivalu rakije održanom u Kragujevcu. I naravno, odmah je postalo hit.
Ljudi su začuđeno prilazili štandu i u neverici se pitali otkud rakija u zatvoru, a upravnik je strpljivo objašnjavao da je proizvodnja rakije jedan od programa resocijalizacije. Da ne bude zabune, odmah dodaje da zatvorenici nemaju nikakvog kontakta sa alkoholom i da se njihovo angažovanje završava, kako kaže, kod loženja vatre ispod kazana.
Goran Pavlović upravnik Okružnog zatvora u Smederevu, za Nova.rs je ispričao da je sve počelo pre tri godine, kada je sa zatvorske ekonomije preteklo voće koje nije bilo za prodaju. Registrovali su destileriju i odlučili da višak pretvore u rakiju.
‘‘Na ekonomiji imamo voćnjake pod jabukom, kajsijom i šljivom na kojima rade zatvorenci. Imamo i našu hladnjaču od 100 tona i voće uglavnom ide za izvoz. Pošto je ostajalo dosta voća neuslovonog za prodaju, počeli smo da pravimo rakiju. Znam da je čudno da proizvodnja rakije bude program resocijalizacije, ali zatvorenici sve rade pod nadzorom. Oni aktivno učestvuju u berbi, skupljanju, prebiranju voća i loženju kotla, a sve drugo rade naši instruktori za obuku i upošljavanje‘‘, pojasnio je Pavlović.
Navodi i da je ceo program odobren od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva unutrašnjih poslova, koje, dodaje on, flaširani ‘‘Aps‘‘ koristi za svoje promotivne aktivnosti, kao poklone i suvenire. Trenutni kapaciteti zatvorske proizvodnje „Apsa“ su oko 7.000 litara, a plan im je, kaže Pavlović da se ova rakija uskoro nađe i na tržištu.
Barcaffè obeležava 55 godina uz poruku o bliskosti i razgovorima koji znače i podseća na ono najvrednije u životu: toplinu, emocije i snagu iskreno...
pročitaj jošKada je reč o prirodnim mineralnim vodama vrhunskog kvaliteta, svetski poznata Vichy Catalan često se ističe kao sinonim za izuzetnu čistoću, bogat...
pročitaj jošZa magazin CafeBar & Restoran, razgovarali smo sa Džonom Šatom, potpredsednikom za strateška partnerstva, Michter’s Distillery, LLC nakon borav...
pročitaj još