
Nikola Mandić, Barcaffè Espresso: Kafi uvek treba posebna pažnja
HoReCa 2025 anketa prikazuje detaljna kretanja na srpskom tržištu, kao i predviđanja i planove u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva. U okviru o...
pročitaj jošSvaki pravi majstor svog zanata treba da bude upoznat sa najsitnijim detaljima koji se tiču njegovog posla. Zato i svaki profesionalni barista treba da poseduje određena znanja i veštine, kao i da poznaje espresso kafu i način pripreme, kako bi napravio savršen espreso za svoje goste.
Zahvaljujući novom Barcaffè Espresso YouTube kanalu, sada imate priliku da pogledate video-snimke u kojima je detaljno objašnjeno sve što treba da znate o kafi i njenoj pravilnoj pripremi. Cilj ovog specijalnog kanala jeste da pruži adekvatne informacije svim baristima kako bi dodatno unapredili svoje veštine, a samim tim i da bi njihovi gosti još više uživali u svakom gutljaju.
Kao što kuvar vodi računa o radu kuhinje i pripremi jela, tako i barista brine o celokupnom procesu pripreme kafe – od zrna do šoljice. On mora da zna da podesi mlin i finoću mlevenja, prati rad i održava higijenu. Takođe, potrebno je da dobro poznaje i aparat za espreso kako bi napravio što bolju kafu jer svaki blend traži svoja podešavanja.
U zavisnosti od konzistencije i boje espreso kreme, dobar barista može na prvi pogled da proceni da li je ekstrakcija obavljena pravilno. Osnova svih napitaka je pravi espresso, koji u kombinaciji sa dobro pripremljenom mlečnom kremom u cappuccinu ili macchiatu predstavlja pravu poslasticu za sva čula. Kvalitetan espresso sadrži arome cveća, citrusa, začina, čokolade, karamele i mnoge druge. Kroz različite video klipove upoznaćete sa sa pravilnim načinom ekstrakcije kafe i postizenjem idealne mlečne pene, kao i sa tehnikama latte art-a, za kreiranje zanimljivih oblika poput srca ili cveta.
Pratite novi Barcaffè Espresso YouTube kanal i napišite u komentarima šta biste još želite da znate o espresso kafi, njenoj pripremi ili umetnosti latte art-a.
Barcaffe je brend koji neguje i prenosi ljubav prema kafi, i posvećen je odabiru samo najkvalitetnijih zrna kafe u njegovom putu od sunčanih plantaža do šoljice savršene espresso kafe, za svoje potrošače.
Con Te je porodična destilerija nastala nakon duže tradicije amaterskog bavljenja proizvodnjom vina i voćnih destilata. Verujući da imaju šta da po...
pročitaj jošU srcu severne Vojvodine, na tlu bogatom istorijom i vinogradarskom tradicijom, nalazi se Vinarija Čoka, simbol kontinuiteta, posvećenosti očuvanju...
pročitaj jošPoslednjih godina, ona je postala i stil života, tema ozbiljnih diskusija, zvezda društvenih mreža, a sve više i povod ljudima da uspore i opuste s...
pročitaj još