barolo somelijer vino
15.02.2022 Drink

Globalno zagrevanje nam je donelo kvalitetnija vina!

Berbe između 2015. i 2019. na ocenjivanjima dobijaju najviše prosečne ocene, a te su godine bile i najtoplije.

Sa rastom temperature raste kvalitet vina

Što je klima toplija, vina su bolja, moglo bi se zaključiti prema podacima Internet stranice Wine Searcher koja prikuplja cene iz gotovo 100.000 vinoteka. Upoređivali su ocene 40 vinskih kritičara sa svih strana sveta tokom poslednje tri decenija, tačno otkada se puno govori o uticaju globalnog zagrevanja na poljoprivredu i računali su prosečnu ocenu za različite zemlje.
Rezultati su bili prilično iznenađujuću jer je 2019. godina je, prema njihovim ocenama, u Španiji najbolja berba još od 1990. godine. Ocenili su berbu sa 97 bodova od mogućih 100. Godina je u proseku bila odlična i u susednom portugalu i Italiji sa prosečnim ocenama 96.
Španija prednjači kvalitetom poslednjih desetak godina, pa je berba 2018. dobila 96 bodova, 2017. i 2016. su ocenjene sa bodom manje, a četiri godine pre toga su ocenjene sa 94 boda.

Sir i vino

Najviše ocene su date između 2015. i 2019. godine

Za 2018. su 96 bodova dobili i Argentina i Čile, a u Portugalu je je najbolja godina bila 2017. sa 96 bodova. 2016. godine ocenu 95 je dobila Argentina, Italija, Mađarska i Portugal. Toliko bodova su dobili Austrija i Novi Zeland za 2015. godinu. 95 bodova niko nije dobio u 2014., u 2013. Mađarska, u 2012. Austrija i Portugal za 2011. godinu. U Francuskoj su najbolje berbe bile 2019. i 2020., a ocenjene su sa 94. boda. Slična je situacija i u Grčkoj i u Nemačkoj, tako da se iz tih brojki jasno vidi da su najviše prosečne ocene dobijale berbe između 2015. i 2019. godine, a te godine su bile i najtoplije.

vinograd

Sedam godina uzastopno raste temperatura za jedan stepen

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije prošla godina je bila sedma uzastopna u kojoj je globalna temperatura bila više od jednog stepena iznad prosečnih, računajući 150 godina unazad.
Nije, naravno, samo temperatura automatski podigla kvalitet vina. Vinogradarsko znanje, veština i tehnike su u poslednjih 20 godina znatno pomogle da najbolja vina budu još bolja, a za bolji kvalitet jednostavnih vina koja brzo izlaze na tržište sigurno je zaslužna i selekcija kojom vinogradai pojedin sorte prilagođavaju novonastalim vremenskim prilikama.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: WINE SEARCH

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije