Priča o šarmu penušavog vina. Mionetto… više od Prosecca!
Born in Italy, shared everywhere. Možete biti u Rimu, Beogradu, Londonu, Berlinu, Njujorku ili Valdobijadeneu. Odmah iza ugla vašeg doma ili kil...
pročitaj jošBerbe između 2015. i 2019. na ocenjivanjima dobijaju najviše prosečne ocene, a te su godine bile i najtoplije.
Što je klima toplija, vina su bolja, moglo bi se zaključiti prema podacima Internet stranice Wine Searcher koja prikuplja cene iz gotovo 100.000 vinoteka. Upoređivali su ocene 40 vinskih kritičara sa svih strana sveta tokom poslednje tri decenija, tačno otkada se puno govori o uticaju globalnog zagrevanja na poljoprivredu i računali su prosečnu ocenu za različite zemlje.
Rezultati su bili prilično iznenađujuću jer je 2019. godina je, prema njihovim ocenama, u Španiji najbolja berba još od 1990. godine. Ocenili su berbu sa 97 bodova od mogućih 100. Godina je u proseku bila odlična i u susednom portugalu i Italiji sa prosečnim ocenama 96.
Španija prednjači kvalitetom poslednjih desetak godina, pa je berba 2018. dobila 96 bodova, 2017. i 2016. su ocenjene sa bodom manje, a četiri godine pre toga su ocenjene sa 94 boda.
Za 2018. su 96 bodova dobili i Argentina i Čile, a u Portugalu je je najbolja godina bila 2017. sa 96 bodova. 2016. godine ocenu 95 je dobila Argentina, Italija, Mađarska i Portugal. Toliko bodova su dobili Austrija i Novi Zeland za 2015. godinu. 95 bodova niko nije dobio u 2014., u 2013. Mađarska, u 2012. Austrija i Portugal za 2011. godinu. U Francuskoj su najbolje berbe bile 2019. i 2020., a ocenjene su sa 94. boda. Slična je situacija i u Grčkoj i u Nemačkoj, tako da se iz tih brojki jasno vidi da su najviše prosečne ocene dobijale berbe između 2015. i 2019. godine, a te godine su bile i najtoplije.
Prema podacima Svetske meteorološke organizacije prošla godina je bila sedma uzastopna u kojoj je globalna temperatura bila više od jednog stepena iznad prosečnih, računajući 150 godina unazad.
Nije, naravno, samo temperatura automatski podigla kvalitet vina. Vinogradarsko znanje, veština i tehnike su u poslednjih 20 godina znatno pomogle da najbolja vina budu još bolja, a za bolji kvalitet jednostavnih vina koja brzo izlaze na tržište sigurno je zaslužna i selekcija kojom vinogradai pojedin sorte prilagođavaju novonastalim vremenskim prilikama.
Novogodišnji praznici donose posebnu čaroliju, a ništa ne oličava slavlje bolje od boce šampanjca ili kvalitetnog penušavog vina. Osim što simboliz...
pročitaj jošVinarija Tikveš, osnovana 1885. godine sa vekovnom tradicijom, prerasla je u sistem Tikveš Châteaux & Domaines i danas se sastoji od nekoliko v...
pročitaj jošVečno pitanje je kako je moguće da pića od žitarica, agave, šećerne trske, pa i krompira, budu po popularnosti ispred destilata koji nastaje od voć...
pročitaj još