I u pivu je istina! Uparite ga sa hranom i napravite pivsku kartu
U zemljama, poput Belgije, Nemačke, Austrije, Češke, većina restorana, pored vinske, imaju i pivsku kartu, a tokom obroka može se piti do četiri različite vrste piva, nikako više.
Započinje se sa premium lagerom, a završava sa tamnim pivom
Važi sledeći redosled: premium lager, nakon toga lagano visoko prevrelo pivo, zatim pivo kiselkastog ili voćnog ukusa, a na kraju tamno pivo sa izraženom sladnom aromom. Kiselkasto ili voćno pivo možete uspešno zameniti pivskom mešavinom sa dodatkom limunade, pomorandže ili voćnog sirupa.
kao APERITIV svetla, visoko prevrela / suva / piva plzenskog tipa ili gorča ale piva, kao i pivske mešavine
PREDJELO OD JAJA lager ili trapist pivo
PREDJELA OD SIRA, MARINIRANE I DIMLJENE RIBE kiselkasta piva (npr. belgijsko lambic ili crveni ale) TATARSKI BIFTEK lagano pivo ŠPARGLE (same ili s jajima) lager pivo LOSOS najbolje mu odgovara visokoprevrelo pivo dortmunskog tipa, zbog njegove „suvoće” i osvežavajućih svojstava koja pojačavaju ukus ribe
SUPA uz supu se ne pije pivo, ali ako je supa pripremljena s pivom – tada se pije isto pivo GULAŠ, PASULJ I KARI jače tamno pivo RIBLJA JELA (kiselkasta) pilsner i pšenična BELA RIBA gorče plzensko pivo DIMLJENA RIBA rauchbier i svetla piva ŠKOLJKE I RAKOVI stout i porter piva
PILETINA, SVINJETINA, JUNETINA lager piva ROŠTILJ, RAŽANJ nešto manje prevrela piva sa izraženijim sladnim ukusom (za gurmane idu i dimljena, porter ili stout piva) DIVLJAČ crna piva JAGNJETINA, OVČETINA crna piva SALATE sladno pivo SVEŽI NEDOZRELI SIR lagana svetla piva JAKI SIREVI jaka i piva sa umerenom količinom hmelja DESERT SA SVEŽIM VOĆEM pšenična i belgijska piva KOLAČI OD SUVOG VOĆA, PUDINZI I KREME dvostruko sladna piva, jaki porter ili slatki stout ČOKOLADNI DESERTI crna piva KAO DIŽESTIV diskretno slatkasta piva, dvostruko sladna piva, ječmena piva i škotski ale PICE I SENDVIČI umereno gorka piva, piva sa manje hmelja i piva sa 3,5% alkohola
Post Views:2.272
AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ
FOTO: ALEXANDER RATHS, ROSENFELD CHRISTEL, FEIG & FEIG / STOCKFOOD via GULIVER