Otkrijte tajne pravljenja savršenih koktela sa kafom: 5 nezaobilaznih saveta
Univerzalni espreso martini već odavno dominira kao koktel sa kafom koji zbog savršene ravnoteže između slatkog likera i gorkih kofeinskih nota pru...
pročitaj jošUmetnost miksovanja alkohola i drugih pića staro je koliko i čovečanstvo. Kokteli, kakve danas poznajemo, potiču iz Severne Amerike, gde se u mnogobrojnim barovima služio viski mešan s pićima uvezenim iz Evrope.
Tajna dobrog koktela krije se u savršenom balansu svih sastojaka koji se mešaju, a ovaj magičan spoj egzotike i elegancije služi za uživanje i dobru zabavu. Zato je važno da sa druge strane šanka imate iskusnog barmena koji će savršeno odrediti razmeru, pomešati sastojke, upotrebiti svoju magiju i napraviti savršeno piće za vas. Muzej viskija u Beogradu, omogućio je svim ljubiteljima ovog pića, ali i avanturistima koji vole da eksperimentišu uživanje u različitim vrsta viskija i brojnim koktelima.
Mi vam predstavljamo tri najpopularnija koktela.
Ovo ,,šmekersko piće”, kako ga ljubitelji koktela nazivaju, jedno je od najstarijih. Stari dobri koktel nastao je u Kentakiju 1880. godine, a smućkao ga je američki barmen Džejms Peper. Potom ga je ponudio hotelskom baru Valdorf Astoria u Njujorku, nakon čega je postao popularan i to se nije promenilo do danas.
Za dobijanje ovog koktela, pored Jameson viskija se koristi Angostura biter i kocka smeđeg šećera, a ponekad se dodaje i soda voda, kako bi se šećer lakše rastopio.
Prilikom pravljenja koktela važi ona barmenska ,,javna tajna”, da se sastojci ne smeju mućkati duže od 10 sekundi, pa tako sjedinjeni preliveni preko čaše pune leda, daju savršenu poslasticu za sve ljubitelje koktela.
Nastao u SAD, kao potreba za stvaranjem ,,nečeg novog, tipično američkog” iz želje da se dočara originalan ukus pravog viskija. Fancy free koktel zadržava jednostavnost staromodnog ukusa, ali liker od višnje, koji se koristi kao jedan od sastojaka za njegovo pravljenje, dodaje notu ,,modernog”.
Dodavanje Angostura bitera pojačava ukus ostalih sastojaka, neutrališe grube kiseline i smanjuje oštrinu alkohola, zbog čega ovo piće savršeno ,,legne” već posle prvog gutljaja.
Alkohol, citrusi i šećer predstavljaju ,,trojku” koja je poslužila kao inspiracija za prve koktele u svetu. Jasno je zašto je Whiskey sour jedan od najčešće traženih koktela. Slatki sirup savršeno zaokružuje koktel i ublažava oštru kiselinu limuna i otvara put aromi Jameson viskija. Tajna je upravo u pravom balansu sastojka, a rezultat je piće koje je tačno na sredini – ni previše jako ni previše slabo. Prvi put se pominje kao ,,omiljeno muško piće, naročito popularno među vojnicima i oficirima u SAD”. Danas je u Americi toliko popularan, da je 25. avgust proglašen za Nacionalni dan whiskey sour-a.
Ako želite da se prepustite novom iskustvu i uživate u avanturi, pravo je vreme da u Muzeju viskija u Kneginje Ljubice 21, isprobate različite vrste koktela sa viskijem. Nezaboravne arome i ukusi osvojiće vaša čula, svaki put iznova.
Estonski somelijer Mikk Parre je pobednik takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East. Drugo mesto je osvojila francuska takm...
pročitaj jošNa drugom Holavino sajmu oranž vina u dalekoj Kini, crveni traminac vinarije Bikicki ostvario fantastičan rezultat. Đorđe Bikicki je predstavio sv...
pročitaj jošBartending zanimanje oduvek je sa sobom nosilo izvesnu dozu nesputanog šarma i mistične dopadljivosti. Prefinjena tehnika, uglađeni maniri i visoko...
pročitaj još