
Negroni je najprodavaniji klasični koktel na svetu u 2024.
Negroni je, treću godinu zaredom, apsolutni pobednik među klasičnim koktelima po rezultatima prodaje svetskih barova. Negroni je najprodavaniji kl...
pročitaj jošSlava vermuta je neraskidivo povezana sa Pijemontom, posebno sa Torinom, gde je krajem 18. veka priprema ovog aromatizovanog vina postala svojevrsni oblik umetnosti. Iako su za postojanje vermuta najzaslužniji drevni farmaceuti, zahvaljujući savojskim preduzetnicima čuveni aperitiv dobio je svoje mesto širom sveta, od Francuske, Španije, pa sve do Amerike koja ga je dodatno popularizovala.
Sa severa Italije, iz čuvene provincije, kao novitet u METRO asortimanu, dolaze upravo dve vrste aromatizovanog vina – Vermouth di Torino Bianco i Vermouth di Torino Rosso. Autentičnog ukusa, potvrđenog od strane METRO eksperata, ova vina predstavljaju „must have“ u ponudi ugostitelja. Na odeljenju Wine & Spirts, čekaju vas ovi vermuti marke RIOBA, poznatog METRO brenda koji pruža sveobuhvatnu ponudu artikala prilagođenih najviše za hotele, restorane i kafiće, nudeći u isto vreme svojim potrošačima garanciju kvaliteta proizvoda po vrlo pristupačnim cenama.
Proizveden u Italiji, po tradicionalnoj recepturi i sa strogo kontrolisanim procesom proizvodnje, vermut je slatko, aromatizovano vino sa 16% alkohola, u koje se u procesu proizvodnje dodaje šećerni sirup i prah osušenog aromatičnog lekovitog bilja poput pelina, zove, mente, ali i ruzmarina, cimeta, kantariona i muskatnog oraha. Postoje nekoliko vrsta vermuta, beli, crveni i roze, a boja po kojoj se razlikuju uslovljena je jedino sortom grožđa u pripremi. Bilo da ste ljubitelj belog ili crvenog vina, vermut je idealno piće kako pre, tako i posle jela. Preporučujemo da prethodno ohladite flašu vermuta na 12-15°C ili jednostavno poslužite sa par kockica leda. Kao posebnu dekoraciju u vrelim letnjim danima, umesto leda možete dodati zamrznuto voće kao što su jagode, trešnje ili sitno iseckane komadiće dinje i ananasa.
Zbog oštrih nota, vermut se često koristi u koktelima, nadopunjujući jaku alkoholnu bazu. Kako bi ublažili jačinu, pomešajte ga sa voćnim sokom od breskve ili manga i tako ćete dobiti modernu, letnju verziju koktela. Kokteli sa vermutom odlikuju se blagim ukusom, a jedan od najpoznatijih je čuveni Martini, koji je svoje mesto dobio i u filmskoj replici koju izgovara tajni agent Džejms Bond: Martini, shaken not stirred.
Svejedno da li pravite Dry Martini, prateći originalan recept, tako što ćete pomešati džin, suvi vermut i dodati masline, ili Martini koji se pravi sa istim sastojcima, ali sa malo više vermuta ili, pak, Vodka martini (Vodkatini), u kome ćete umesto džina sipati vodku – dobićete jedan od klasika među koktelima. Toliko je popularan da se koktelske, Y-čaše, često nazivaju i martini čašama, koje takođe možete naći u METRO Professional asortimanu.
Jedan od najpriznatijih svetskih ocenjivača vina Džejms Sakling je na vrh svoje liste Top 100 World Wines 2024 stavio Bertani Amarone della Valpoli...
pročitaj jošZima je idealno vreme za tople napitke koji pružaju bogatstvo ukusa, ali i komfor i energiju koji su nam posebno potrebni tokom zimskih dana. Topla...
pročitaj jošU svetu ugostiteljstva i poslovanja sa hranom i pićem, naročito vinom, poznavanje pravilne tehnike držanja čaše za vino nije samo stvar estetikete,...
pročitaj još