
BBC Spirits u Srbiji! Vrhunski japanski viski izazvao veliku pažnju
Krajem 2024. godine kompanija One Sip d.o.o. je postala distributer jedne od vodećih francuskih kompanija, BBC Spirits i njihovog širokog portfolij...
pročitaj jošUkus viskija može biti određen okruženjem i uslovima godine u kojoj je proizveden, tvrdi se u novoj irsko-američkoj studiji. Cilj projekta je ustanoviti odražava li viski teroar na način na koji to slučaj kod vrhunskih vina.
Teroar je kontroverzna tema u svetu viskija. Jedni su razmišljanja da ne treba sumnjati da viski odražava podneblje, tradiciju, način proizvodnje i vrstu sirovine iz kraja u kojem je nastao. Protivnici koncepta tvrde da to nema smisla jer konačni proizvod nije neposredno povezan sa mestom kao što su to grožđe i vino.
Nova studija pronašla je vezu između ukusa irskog viskija i porekla ječma od kojeg se on proizvodi. Autori studije dokazali su da sorta, mesto uzgoja i godina berbe ječma utiče na ukus viskija. Do zaključka su došli analizom tek destilovanog single malta, pre odležavanja u bačvama, proizvedenog u laboratorijskim uslovima. Istraživanje su sproveli stručnjaci iz irskog Teagasc Centra za istraživanje hrane i Univerziteta u Oregonu, a objavljeno je u časopisu Foods.
Analizirali su 32 uzorka destilata iz mikro batcheva destilovanih od dve sorte ječma, Olympusa i Laureata. Ječam je uzgojen na dva mesta, u Atthyju u regionu Kildare i Bunclodyju u regionu Wexford. Uzeli su ječam iz dve berbe, 2017. i 2018.
U senzornoj analizi alkohol iz Athyja imao je note tostiranih badema, malta, keksa i uljasti finiš. Alkohol iz Bunclodyja bio je lakši, s više cvetnih nota i voćnom svežinom. Tako su, osim što su pronašli vezu teroara i viskija, utvrdili i koji tačno spojevi viskiju daju specifičan ukus.
Zima je idealno vreme za tople napitke koji pružaju bogatstvo ukusa, ali i komfor i energiju koji su nam posebno potrebni tokom zimskih dana. Topla...
pročitaj jošJedan od najpriznatijih svetskih ocenjivača vina Džejms Sakling je na vrh svoje liste Top 100 World Wines 2024 stavio Bertani Amarone della Valpoli...
pročitaj jošU okviru ovogodišnje proslave Svetog Trifuna – praznika vinogradara i vinara, ambasador Italije, Njegova ekselencija Paolo Palminteri, uručio je pr...
pročitaj još