
Restoran FiG i vinarija Salaxia, gastronomske čari Fruške Gore
Prva sertifikovana organska i biodinamička vinarija u Srbiji Imperator, vinarija Salaxia i restoran FiG ugostili su predstavnike medija, pružajući ...
pročitaj jošKraj 2021. godine obeležila je još jedna sjajna degustacija Organskih vina Imperator iz 2018. godine. Imperator vina su godinama unazad poznata na tržištu po svom rajnskom rizlingu i crvenim kupažama, kojima će se po kvalitetu neosporno pridružiti sovinjon i pino noar iz 2018. godine, koji je do sada rađen samo iz tri berbe.
Dosadašnji zasadi pinoa daju grožđe za otprilike dva barika, ali već od sledeće berbe očekuje se pojačanje iz mladih zasada. Pino na Fruškoj gori daje vina stila sličnog burgundskom. Krase ga svetle, crvene boje, aroma crvenog voća uz fine začine i umerene zemljane arome. Odličan je izraz podneblja i sorte što dokazuje skladno telo, svileni tanini i diskretno drvo.
Imperator vina su svojom prvom pojavom na tržištu, daleke 2012. godine, izazivala nevericu u vinskim krugovima zbog specifičnog pristupa zemlji i lozi, da bi danas imali nekolicinu “sledbenika” među već afirmisanim vinskim kućama u Srbiji. Njihovi nesvakidašnji principi za ovo podneblje intrigiraju i fasciniraju istrajnošću i verom u ono što rade, što je zapravo jedino važno. Iz godine u godinu to se sve konretnije oseća u vinima.
Početni mini projekat internacionalnih sorti u zasadu od 2.5 ha zaokružen je u 2018. i 2019. godini lokalnim sortama sila, prokupac, vranac i grašac. Njihova krilatica “povratak korenima” sada dobija potpuni smisao.
Pored proširenja vinograda u toku je proširenje kapaciteta proizvodnje u Rakovcu, uz dogradnju i turističkog dela vinarije. U toku je proširenje bašte restorana u vinariji u kom će od sledećeg proleća posetioci moći da uživaju u posebno kreiranim jelima uparenim sa Imperator vinima uz tematske degustacije, obilaske vinarije kao i vinske edukacije.
U najavi je i otvaranje restorana u Beogradu gde će pored aktuelnih berbi u ponudi biti i vina iz desetogodišnje arhive kao i ograničene serije nekomercijalizovanih vina.
U svetu ugostiteljstva i poslovanja sa hranom i pićem, naročito vinom, poznavanje pravilne tehnike držanja čaše za vino nije samo stvar estetikete,...
pročitaj jošJedan od najpriznatijih svetskih ocenjivača vina Džejms Sakling je na vrh svoje liste Top 100 World Wines 2024 stavio Bertani Amarone della Valpoli...
pročitaj jošZima je idealno vreme za tople napitke koji pružaju bogatstvo ukusa, ali i komfor i energiju koji su nam posebno potrebni tokom zimskih dana. Topla...
pročitaj još