Nesrećni brak: Zašto više ne idu jagode i penušavo vino
Navika posluživanja jagoda sa šampanjcem i penušavim vinima dolazi iz 19. veka kad su se proizvodili znatno slađi šampanjci, te su se slagali sa vo...
pročitaj jošU intimnoj atmosferi beogradskog restorana Le Mago, sinoć je predstavljen Untouched by Light – unikatno penušavo vino čije ime doslovce opisuje njegov proces proizvodnje, pakovanja i degustacije.
Slovenačka vinarija Radgonske gorice, tvorac ovog jedinstvenog penušavca, odlučila je da „pređe na tamnu stranu“ motivisana naučnim istraživanjima koja su pokazala da izloženost vina dnevnom ili veštačkom svetlu uzrokuje kvarenje arome. Zbog toga Untouched by Light ima vrlo specifičan proces proizvodnje, ili kako njegovi tvorci vole da kažu – „mračnu metodu“, koja podrazumeva noćnu berbu, rotacije boca i pakovanje u mraku, za šta se sve vreme koriste naočare za gledanje u mraku. Ovo penušavo vino stari dve-tri godine u potpunoj tami pećine u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Jednom kada izađe iz pećine, penušavac se štiti bocom od 99% crnog stakla, a kako bi se dodatno zaštitilo od svetla i vazduha pakuje se u vakuumirane kesice.
Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (Blanc de Blancs) korišćenjem francuske metode fermentacije u boci. Prva berba ovog penušavca iz 2016, lansirana je pre godinu dana i odmah je pobudila interesovanje svetske javnosti, te je ubrzo rasprodata. U međuvremenu je penušavac osvojio Decanter srebro, Glass of Bubbly zlato, kao i titulu Zlatna nacionalna inovacija Slovenije, a distribuira se od SAD-a do Japana.
Ovih dana lansirana je druga berba iz 2017. čiji je limitirani broj od 2000 boca dostupan samo putem untouchedbylight.com.
“Untouched by Light je naše najnovije penušavo vino. Preporučujemo da se degustira u mraku, s nekim ko vam je drag”, ističe Borut Cvetkovič, direktor vinarije Radgonskih gorica.
„Ovo je jedinstveno penušavo vino, čiji je originalni ’terroir’ maksimalno došao do izražaja jer na njega svetlo ne utiče ni u procesu proizvodnje, ni u distribuciji, sve do trenutka degustiranja”, dodaje enološkinja Radgonskih gorica, Klavdija Topolovec Špur.
berba: 2017.
metoda: methode classique
kiselina: 7,8 g/l
alkohol: 12,5 vol %
šećer: brut 8,5 g/l
vreme dozrevanja/odležavanja na kvascu: 36 meseci
malolaktička fermentacija: nije bila potrebna
degoržiranje: početkom 2021.
Terroir
Zemljište: odabrano na temelju proučavanja profila tla, praćenja rasta vinove loze, dozrevanja grožđa i hemijskih parametara šire i vina
Nasad: stariji, sopstvena selekcija, zasađen na sunčano – južnom položaju
Tlo: euterično smeđe tlo s primesom vapnenačkog šljunka
Godina sađenja: 1989.
Sastav uzgoja: dvostruki guyot
Opterećenje: 2 kg po čokotu
Nikola Gregec, trade marketing menadžer u kompaniji Carlsberg, nam je otkrio koje su ključne strategije za promociju brenda. Nikola Gregec je još t...
pročitaj jošEstonski somelijer Mikk Parre je pobednik takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East. Drugo mesto je osvojila francuska takm...
pročitaj jošU čast Dositeja Obradovića, velikog prosvetitelja koji je osvetlio put srpskom rodu, Dositey Vodka predstavlja omaž njegovom vizionarstvu i ljubavi...
pročitaj još