Još jedno zlatno priznanje za Vinjak XO
Najreprezentativniji proizvod iz porodice vinjaka, Vinjak XO, odneo je još jednu pobedu na manifestaciji "Srpske rakije". Ovo priznanje je još jedn...
pročitaj jošVinjak je prirodno alkoholno piće, a osnovna sirovina za njegovu proizvodnju je grožđe. Dobija se od vina, njegovom destilacijom i odležavanjem u hrastovoj buradi određeni vremenski period. Dužina starenja i hrastovoj buradi zavisi od samog destilata i njegovog kvaliteta. Po načinu proizvodnje i po sirovinama koje se koriste, vinjak pripada porodici cognac-a.
Starenje destilata se odvija u hrastovoj buradi zapremine 500 litara, proizvedenim isključivo od hrasta koji je poreklom iz Istočne Srbije. Hrastova burad proizvode se isključivo u pinterskoj radionici Rubina, lociranoj uz podrum za odležavanje i starenje vinjaka u Kruševcu. Navedeno poreklo hrastovine doprinosi specifičnom karakteru Vinjaka kao proizvoda, pa se može reći da zato i poseduje prepoznatljiv i karakterističan ukus i miris.
Od 1974. godine kada je podignut novi podrum za starenje vinskih destilata, sa oko 12.000 buradi pojedinačne zapremine od 500 litara, ona se nalazi u zatvorenom prostoru, a osnove tehnologije sa termostabilizacijom proizvoda koje su tada postavljene, primenjuju se i danas. Vinski destilat se razliva u posebno pripremljenu hrastovu burad, na starenje i sazrevanje, koje traje najmanje dve godine.
Za poslednjih 60 godina, naše nacionalno piće, Vinjak, prodato je u količini od preko 300 000 000 litara. Na godišnjem nivou, proda se preko 3 000 000 litara Vinjaka. Prodaja iz godine u godinu sve više raste i zato slobodno možemo reći da je Vinjak omiljeno nacionalno piće.
U zavisnosti od godina starenja vinskih destilata u hrastovoj buradi, postoje 3 kategorije Vinjaka:
Vremenski period odležavanja vinskog destilata vinjaka VS je minimum dve godine. U tom vremenskom periodu dešavaju se hemijske transformacije koje ovom proizvodu daju specifičan karakter, miris dobija začinske tonove i blago izražen karakter vanile stvorene tokom starenja destilata u hrastovoj buradi.
Vinjak VS se pije na sobnoj temperaturi, kao aperitivno i dižestivno piće.
Vinjak 5 čine odabrani vinski destilati od sorti grožđa: smederevka, župljanka, prokupac i rkaciteli. Vremenski period odležavanja destilata namenjenih vinjaku 5 VSOP je minimum 5 godina. Sazrevanje destilata odvija se u hrastovoj buradi posebno pripremljenoj za te potrebe.
Vinjak 5 VSOP odlikuje se veoma kompleksnim mirisom u kome možemo prepoznati fine note vanile, stvorene tokom starenja u hrastovoj buradi. Ukusi se harmonično i veoma skladno uklapaju u snažan karakter koji svedoči o vremenu provedenom u hrastovom buretu.
Preporučeno je da se služi na sobnoj temperaturi kao aperitivno ili dižestivno piće, uz dotatak koštunjavog voća. Dobar je pratilac bitera – iz tog razloga preporučujemo ga u kombinaciji sa Gorkom tajnom, voćnim sokovima i sladoledom od vanile.
Danas počinje ASI takmičenje za najboljeg sommeliera u Evropi, Africi i Bliskom istoku. Ovaj događaj se održava svake tri godine i organizuje ga As...
pročitaj jošAsocijacija međunarodnih sommeliera (ASI), neprofitna globalna organizacija koja upravlja sommelierskom strukom, sa zadovoljstvom je objavila imena...
pročitaj jošEstonski somelijer Mikk Parre je pobednik takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East. Drugo mesto je osvojila francuska takm...
pročitaj još