Pržite, deglazirajte, marinirajte… Kuvajte sa pivom
Gorčina hmelja oplemenjuje jelo, ječmeni slad dodaje slatkoću, a kvasac u pšeničnim pivima dodaje, naročito testu, lagani kvasni ukus. Kuvajte sa ...
pročitaj jošVodič za uparivanje piva i hrane by Cafe Bar & Restoran je tu da vam pomogne u odabiru vrste piva koje će savršeno stopiti sa određenim jelom.
Odnos prema pivu i vinu je oduvek bio opterećen predrasudama koje potiču iz vremena Gaja Julija Cezara i rimskog carstva. Pivo od tada nosi epitet pića varvara, da bi do polovine prošlog veka u našim krajevima bilo rezervisano za, pre svega, zidare, rudare i sve ostale proletere koji su rmbačili za svoj teško zarađeni dinar. I trošili ga u prvoj kafani, obično u beton kombinaciji sa nekom žestinom.
Vino, na drugoj strani, kao piće bogova, bilo je rezervisano za vladare i njihove podguzne dvorske mušice i njegova popularnost kao omiljeno piće, pogotovo uz trpezu, ostala je neokrnjena do današnjih dana. A, uparivanje vina i hrane je postala ozbiljna nauka u službi zadovoljavanja naših nepca. No, pivo se s hranom itekako može dobro uparivati. I pritom ne mislimo samo na fast food hranu, pizzu, ćevape, burgere i kobasice. A na šta mislimo, sledi u našem vodiču za uparivanje piva i hrane.
kao APERITIV
svetla, visoko prevrela, suva, piva plzenskog tipa ili gorča ale piva
kao APERITIV
svetla, visoko prevrela / suva / piva plzenskog tipa ili gorča ale piva, kao i pivske mešavine
PREDJELO OD JAJA
lager ili trapist pivo
PREDJELA OD SIRA, MARINIRANE I DIMLJENE RIBE
kiselkasta piva (npr. belgijsko lambic ili crveni ale)
TARTAR BIFTEK
lagano pivo
ŠPARGLE (same ili s jajima)
lager pivo
LOSOS
najbolje mu odgovara visokoprevrelo pivo dortmundskog tipa, zbog njegove „suvoće” i osvežavajućih svojstava koja pojačavaju ukus ribe
SUPA
uz supu se ne pije pivo, ali ako je supa pripremljena s pivom – tada se pije isto pivo s kojim je pripremljena
PROČITAJTE JOŠ: Marinirajte, pržite, deglazirajte, kuvajte sa pivom
GULAŠ, PASULJ I KARI
jače tamno pivo
PIZZE I SENDVIČI
umereno gorka piva, piva sa manje hmelja i piva sa 3,5% alkohola
RIBLJA JELA
pilsner i pšenična
BELA RIBA
gorče plzensko pivo
SVEŽI NEDOZRELI SIR
lagana svetla piva
JAKI SIREVI
jaka i piva sa umerenom količinom hmelja
DIMLJENA RIBA
rauchbier i svetla piva
PILETINA, SVINJETINA, JUNETINA
lager piva
ROŠTILJ, RAŽANJ
nešto manje prevrela piva sa izraženijim sladnim ukusom (za gurmane idu i dimljena, porter ili stout piva)
DIVLJAČ
crna piva
JAGNJETINA, OVČETINA
crna piva
SALATE
sladno pivo
ŠKOLJKE I RAKOVI
stout i porter piva
DESERT SA SVEŽIM VOĆEM
pšenična i belgijska piva
KOLAČI OD SUVOG VOĆA, PUDINZI I KREME
dvostruko sladna piva, jaki porter ili slatki stout
ČOKOLADNI DESERTI
crna piva
KAO DIGESTIV
diskretno slatkasta piva, dvostruko sladna piva, ječmena piva i škotski ale
Estonski somelijer Mikk Parre je pobednik takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East. Drugo mesto je osvojila francuska takm...
pročitaj jošU čast Dositeja Obradovića, velikog prosvetitelja koji je osvetlio put srpskom rodu, Dositey Vodka predstavlja omaž njegovom vizionarstvu i ljubavi...
pročitaj jošNa ovogodišnjem Open Balkan Wine Trophy Competition, održanom u okviru Wine Vision by Open Balkan u Beogradu, vinarija Tikveš je još jednom potvrdi...
pročitaj još