Uparivanje pivo i hrana glavna
25.01.2024 Drink

Vodič za uparivanje piva i hrane: kad se pije lager, uz šta ide ale, a kada na scenu stupa stout

Vodič za uparivanje piva i hrane by Cafe Bar & Restoran je tu da vam pomogne u odabiru vrste piva koje će savršeno stopiti sa određenim jelom.

Pivo od rimskog carstva nosi epitet pića varvara

Odnos prema pivu i vinu je oduvek bio opterećen predrasudama koje potiču iz vremena Gaja Julija Cezara i rimskog carstva. Pivo od tada nosi epitet pića varvara, da bi do polovine prošlog veka u našim krajevima bilo rezervisano za, pre svega, zidare, rudare i sve ostale proletere koji su rmbačili za svoj teško zarađeni dinar. I trošili ga u prvoj kafani, obično u beton kombinaciji sa nekom žestinom.
Vino, na drugoj strani, kao piće bogova, bilo je rezervisano za vladare i njihove podguzne dvorske mušice i njegova popularnost kao omiljeno piće, pogotovo uz trpezu, ostala je neokrnjena do današnjih dana. A, uparivanje vina i hrane je postala ozbiljna nauka u službi zadovoljavanja naših nepca. No, pivo se s hranom itekako može dobro uparivati. I pritom ne mislimo samo na fast food hranu, pizzu, ćevape, burgere i kobasice. A na šta mislimo, sledi u našem vodiču za uparivanje piva i hrane.

Uparivanje pivo i hrana pilsner

Vodič za uparivanje piva i hrane

kao APERITIV
svetla, visoko prevrela, suva, piva plzenskog tipa ili gorča ale piva

kao APERITIV
svetla, visoko prevrela / suva / piva plzenskog tipa ili gorča ale piva, kao i pivske mešavine

PREDJELO OD JAJA
lager ili trapist pivo

Uparivanje pivo i hrana red ale

PREDJELA OD SIRA, MARINIRANE I DIMLJENE RIBE
kiselkasta piva (npr. belgijsko lambic ili crveni ale)

TARTAR BIFTEK
lagano pivo

Uparivanje pivo i hrana riba

Vodič za uparivanje piva i hrane: pivo dortmundskog tipa pojačava ukus lososa

ŠPARGLE (same ili s jajima)
lager pivo

LOSOS
najbolje mu odgovara visokoprevrelo pivo dortmundskog tipa, zbog njegove „suvoće” i osvežavajućih svojstava koja pojačavaju ukus ribe

SUPA
uz supu se ne pije pivo, ali ako je supa pripremljena s pivom – tada se pije isto pivo s kojim je pripremljena

PROČITAJTE JOŠ: Marinirajte, pržite, deglazirajte, kuvajte sa pivom

pivo crno i svetlo

GULAŠ, PASULJ I KARI
jače tamno pivo

PIZZE I SENDVIČI
umereno gorka piva, piva sa manje hmelja i piva sa 3,5% alkohola

Uparivanje piva i hrane pšenično

RIBLJA JELA 
pilsner i pšenična

BELA RIBA
gorče plzensko pivo

Vodič za uparivanje piva i hrane: uz roštilj piva sa izraženijim sladnim ukusom

SVEŽI NEDOZRELI SIR
lagana svetla piva

JAKI SIREVI
jaka i piva sa umerenom količinom hmelja

Uparivanje pivo i hrana Rauchbier

DIMLJENA RIBA
rauchbier i svetla piva

PILETINA, SVINJETINA, JUNETINA
lager piva

ROŠTILJ, RAŽANJ
nešto manje prevrela piva sa izraženijim sladnim ukusom (za gurmane idu i dimljena, porter ili stout piva)

DIVLJAČ
crna piva

JAGNJETINA, OVČETINA
crna piva

SALATE
sladno pivo

Uparivanje pivo i hrana rakovi stout

ŠKOLJKE I RAKOVI
stout i porter piva

DESERT SA SVEŽIM VOĆEM
pšenična i belgijska piva

KOLAČI OD SUVOG VOĆA, PUDINZI I KREME
dvostruko sladna piva, jaki porter ili slatki stout

ČOKOLADNI DESERTI
crna piva

KAO DIGESTIV
diskretno slatkasta piva, dvostruko sladna piva, ječmena piva i škotski ale

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije