
Predstavljamo: Novi broj magazina Cafe Bar & Restoran
Pred vama je novi, septembarski, broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa se...
pročitaj jošSvaki autentični tekst, a posebno ona „prva ruka“, na temu „Vranca Pro Corde”, neminovno mora imati mnogo grešaka u kucanju. O „Vrancu Pro Corde” iz poštovanja valja pisati u stojećem položaju, što prirodno otežava kretnje po tastaturi.
Najveća boljka ovog velikog vina ujedno je i paradigma zapanjujućeg broja naših neuspeha na mnogim poljima. Nije to ni nedostatak znanja, logističke potpore, ni novca, manjka talenta, pa ni lenjosti… Naša najveća boljka je podrazumevanje. U koliko smo samo područja u samom svetskom vrhu, ali toga nismo svesni. Kao naše je i neće to niko razumeti… Kao da se takmičimo samo tamo gde nismo sigurni u uspeh, jer tako ne može da se propadne. E pa…
Na neki neobjašnjiv način, „Pro Corde” je zasigurno kaligrafski notiran u našem metabolizmu. Samo tako je moguće objasniti trijumf ovog mezimca „Plantaža” na mnogim internim „blajnd tejstinzima“ u konkurenciji mnogostruko skupljih takmaca. Podrazumevanju danas više mesta nema i ovaj najukusniji melem za srce u poslednje vreme sve više se takmiči na globalno važnim takmičenjima. Svaka čast Pjer de Kubertenu, ali zlato je zlato! Kada je prošle godine „Pro Corde” doneo srebro sa Decantera, najcenjenijeg svetskog vinskog takmičenja, smatralo se (s potpunim pravom) da je u pitanju fantastičan uspeh. Šta tek onda reći za ovogodišnje zlato?
Vino iz samog svetskog vrha i dalje se prodaje po gotovo bagatelnoj ceni širom tog istog sveta. Postoji i za to objašnjenje. „Vranac Pro Corde” se većim delom (70%) proizvodi u inoksnim sudovima, dok je manjim delom (30%) „nastanjen“ dve godine i više u francuskim hrastovim bačvama. Dakle, mudar način proizvodnje u svakom smislu. Tako se lakše kreira i kontroliše mala magija s proantocijanidolom, kome se inače svako srce neizmerno raduje, što u preventivnom, što u terapeutskom smislu. Smanjeni su troškovi proizvodnje, pa je cena stoga prihvatljiva. „Plantaže” su džentlmenska vinarija, kojom vlada na neki način i duh misije činjenja. Sve što izađe pod njihovom etiketom vredi bar malo više nego što košta. U slučaju „Vranca Pro Corde” to je verovatno najizraženije.
I kao što se Novak Đoković posle svakog osvojenog trofeja vraća kući i igra s klincima iz komšiluka, tako će i „Vranac Pro Corde” nakon fantastičnog uspeha u Londonu ostati ništa manje skroman. Neće se „uzvezditi“ i višestruko poskupeti. Ostaće čvrsto na zemlji, pošto je iz te zemlje i potekao. Koreni su mu duboko u Ćemovskom polju, toj otelotvorenoj viziji nekih mudrih ljudi. Ostaće ovde za sve one koji ga vole i za one koji će ga tek upoznati. Ovim zlatom „Pro Corde” je zasluženo dobio status šampiona. A upamtite, vino je kao sumo rvanje – jednom šampion, vazda šampion!
Zima je idealno vreme za tople napitke koji pružaju bogatstvo ukusa, ali i komfor i energiju koji su nam posebno potrebni tokom zimskih dana. Topla...
pročitaj jošJedan od najpriznatijih svetskih ocenjivača vina Džejms Sakling je na vrh svoje liste Top 100 World Wines 2024 stavio Bertani Amarone della Valpoli...
pročitaj jošU svetu ugostiteljstva i poslovanja sa hranom i pićem, naročito vinom, poznavanje pravilne tehnike držanja čaše za vino nije samo stvar estetikete,...
pročitaj još