
Piatakia otvorila vrata restorana i na Novom Beogradu
Piatakia, ime koje već dobro poznato posetiocima splava na Dorćolskom keju i taverne u Zemunu, odnedavno je i mesto grčkih mirisa i ukusa na Novom ...
pročitaj jošSpecijalitet šefa Nemanje Pavlice koji trenutno živi i radi u Dizeldorfu iznenadiće vas kako novom dimenzijom pripreme i dizajna, tako i ukusom
Nemanja Pavlica rođen je u Beogradu, gde se rano se zainteresovao za vrhunsko kulinarstvo. Zanat je pekao u elitnim beogradskim restoranima, poput „Caffe caffe and fish” na Senjaku.
Trenutno je šef jednog balkanskog restorana blizu Dizeldorfa i kuvar u restoranu „Antonys kitchen”, markiranom Mišlenovom etiketom.
„Ljubav i inspiracija koje prate moj rad u kuhinji dovele su do ovog zanimljivog spoja dve na prvi pogled nespojive namernice: ribe kao osnove mediteranske kuhinje i maline kao simbola prefinjenosti”, kaže nam Nemanja i kreće u opisivanje procesa stvaranja čarolije.
SASTOJCI
Za tatar:
120 g filea brancina * 5 g sušenog paradajza * 0,01 ml soka od limuna * 0,03 ml maslinovog ulja * so i biber
Za dresing od malina:
200 g malina * 2 g šalotena * 12 g mirina * 15 g soja sosa * 10 g šećera * 1 grančica timijana
Za kandirano žumance:
1 žumance * 100 g soli
PRIPREMA:
Kvalitet ribe, kao osnovne namirnice ovog jela, potrebno je proveriti organoleptičkim metodama ispitivanja hrane (opip, miris, boja oka i škrga). Nakon izvršene kontrole brancina, pristupa se tehničkoj obradi: skidanje krljušti, odstranjivanje eventualnih nečistoća, filetiranje, vađenje koščica.
Tartar je jelo koje se priprema isključivo od kvalitetnog, svežeg i najboljeg komada mesa.
Meso
Meso ribe usitniti i asezonirati (začiniti) sušenim paradajzom, maslinovim uljem, sokom od limuna, solju i biberom.
Začinjeno meso (masu) servirati na hladan tanjir, formirajući željeni oblik – pustiti mašti na volju.
Sos
U izdinstani šaloten dodati maline i kada omekšaju začiniti ih grančicom timijana, šećerom, soja sosom i mirinom, pa kada prokuva, smanjiti temperaturu da se sos redukuje. Izblendati na vita mixu ili u blenderu, u zavisnosti o željene konzistencije sosa. Ohladiti i sos je spreman za upotrebu.
NEMANJA PAVLICA
kuvar u restoranu „Antonys kitchen”
Restoran Marco's u Požarevcu je u martu proslavio tri godine rada i to je bio jedan od razloga da ga posetimo. Drugi je što je od februara na snazi...
pročitaj jošChef Nenad Atanasković, odnedavno poznat i široj publici zbog učešća u serijalu Master Chef Srbija, priredio je sredinom januara večeru sa menijem ...
pročitaj jošAna Roš, čiji restoran Hiša Franko nosi tri Michelinove zvezdice, uskoro otvara nov restoran. Naime, krajem 2025. godine, u partnerstvu s Valamar h...
pročitaj još