Magellan se vraća na scenu punim jedrima
Restoran Magellan dobio je novo ruho i novog vlasnika, chefa Aleksandra Ilića. Uz sjajan koncept i a la carte sezonski meni, zaplovio je punim jedr...
pročitaj jošPod sloganom „Okusi mladost, iskusi avanturu“, u vinariji „Tikveš“ u Kavadarcima održano petnaesto izdanje Festivala mladog vina – jedan od najprestižnijih događaja u regionu, posvećenih vinu i vinskoj kulturi, kojim ove godine slavimo svaki trenutak uživanja i avantura koje vino pripoveda i koje doživljavaju oni koji u njemu uživaju.
Kao i svake godine, na događaju za kojeg se priča i koji se željno iščekuje cele godine, prisustvovao je veliki broj prijatelja, saradnika i partnera „Tikveša“ iz zemlje, celog regiona i šire, koji su doprineli izgradnji autentične vinske kulture i tradicije ocenjivanja vina iz najnovije berbe u našoj zemlji, po uzoru na druge zemlje – najveće proizvođače vina u svetu.
– Neki mudar čovek je rekao: ,,Ne hodaj po već popločanim stazama, idi tamo gde nema staze i ostavi tragove“. Za nas u Tikvešu svaka berba je neutabani put. Navikli smo da se suočavamo sa različitim uslovima, situacijama, problemima… Ali, želimo da ostavimo trag. I to ne bilo kakav trag. Ono što radimo je na nivou najboljeg na svetu. Zato angažujemo najbolje svetske stručnjake i primenjujemo najsavremeniju svetsku praksu u proizvodnji vina. Zbog toga je kvalitet naših vina u rangu najboljih, što potvrđuju i vinski stručnjaci i kritičari i brojne osvojene nagrade. Istovremeno, transformišemo se u zelenu vinariju i primenjujemo ESG-standarde za zaštitu životne sredine, očuvanje biodiverziteta i ublažavanje klimatskih promena – naveo je, između ostalog, predsednik Upravnog odbora VV „Tikveš“ Svetozar Janevski, u svom pozdravnom obraćanju prisutnima na ovogodišnjem festivalu.
Izražavajući zahvalnost svim saradnicima i partnerima – uzgajivačima, kupcima, dobavljačima, institucijama, lokalnoj zajednici i drugim domaćim vinarijama, Janevski je rekao: – Naš uspeh je vaš uspeh i to ne bi bilo moguće bez stalne podrške koju dobijamo. Hvala vam što ste deo naših aktivnosti, što razumete našu viziju i doprinosite njenoj realizaciji.
Prema ocenama enološkog tima i utiscima prisutnih na ovom prestižnom događaju, nova ,,Tikveš” vini, uprkos svim izazovima i klimatskim faktorima koji su uticali na ovogodišnju berbu, poseduju odlične karakteristike, visok kvalitet i potencijal da postanu nove zvezde u portfoliju ,,Tikveša“, osvajajući visoke ocene, priznanja i nove medalje na renomiranim svetskim vinskim takmičenjima. Poseban utisak na ovogodišnjem festivalu ostavilo je mlado vino iz sorte smederevke, za koje enolozi ,,Tikveša” veruju da će, zajedno sa vinima drugih domaćih sorti, biti pravo prijatno iznenađenje za potrošače. Pored ostalih već dobro poznatih vina ,,Tikveša“, na ovogodišnjem festivalu premijerno su predstavljena i mlada vina od sorti malvazija i stanušina, koja će tek osvojiti ljubitelje dobrog vina.
Pored dobrog vina i ukusne hrane, gosti ovogodišnjeg Festivala mladog vina ,,Tikveša” mogli su da uživaju i u bogatom zabavnom programu koji su pripremili mladi džez muzičari sa muzičke akademije Univerziteta ,,Goce Delčev” iz Štipa, virtuozni maestro gitare Vlatko Stefanovski, srpski muzičar Dejan Petrović i njegov Big bend, kao i di-džej Marko Mint.
Kao i prethodnih godina, ovaj Festival mladog vina imao je i dobrotvorni karakter. Naime, u skladu sa svojim stalnim opredeljenjem za društveno odgovorno delovanje, „Tikveš“ je omogućio svim posetiocima festivala da daju svoje novčane donacije koje će biti namenjene podršci organizaciji ,,Doniraj računar“ koja obezbeđuje računare za socijalno ugrožene porodice, kao i Komisiji za jednake mogućnosti, koja deluje u okviru Opštine Kavadarci i radi na jačanju žena na lokalnom nivou i promociji rodne ravnopravnosti.
Estonski somelijer Mikk Parre je pobednik takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East. Drugo mesto je osvojila francuska takm...
pročitaj jošU današnje vreme gosti restorana, kafića i hotela očekuju mnogo više od same ponude hrane i pića – žele jedinstveno iskustvo koje odražava prepozna...
pročitaj jošPriprema kafe je umetnost, ali i vrhunska veština, a Julius Meinl trening centar idealno mesto da je savladate! Svaki iskusan ugostitelj zna da ...
pročitaj još