CB&R izbor: Salaš Kovač 1920, vojvođanski fine dining
Oskar Kovač je sa 13 godina znao da će biti kuvar. nakon stažiranja u michelinovim restoranima u inostranstvu, prošle godine je sa roditeljima i br...
pročitaj još„Bavim se ovom profesijom već skoro tri decenije, a još nijedan dan nisam otišao na posao. Trajanje je ljubav. jednostavno, volim to što radim”, kaže za Cafe Bar & Restoran Srđan Fila Filipović, jedan od najtraženijih dizajnera enterijera
Likovnu akademiju u Beogradu Odsek slikarstvo upisao je 1991. godine kao vanserijski talenat. Na trećoj godini fakulteta, kao jedan od najboljih studenata na klasi, shvata da mu slikarstvo nije dovoljno da bi zadovoljio svoj avanturistički duh. Napušta fakultet i ubrzo otvara svoj projektni biro „Studio Fila”.
„Dok sam studirao u Beogradu, izdržavao sam se tako što sam radio po kafićima i klubovima, prvo kao barmen, a zatim i kao menadžer. Tako sam stekao iskustvo u ugostiteljstvu, što me je dovelo do toga da, spojivši to sa likovnom umetnošću, uplovim u HoReCa sektor i tu ostanem do danas”, kaže na početku razgovora Srđan Fila Filipović.
Ono što ga izdvaja od kolega jeste to što se osim projektovanjem i dizajnom lokala bavi i opremanjem i izvođenjem radova.
„Svoje lokale doživljavam kao skulpture u kojima ljudi provode vreme, gde se zaljubljuju, upoznaju, sklapaju poslove – kada vidite da lokal funkcioniše tako kako ste vi zamislili, to je osećaj kao da imate otvaranje izložbe svakoga dana. Svi moji lokali prepoznatljivi su po mojim skulpturama i hand made komadima nameštaja koji daju izvesnu dozu unikata u ovom moru modernih trendova gde lokali liče jedan na drugi.”
Samo izvođenje radova u minimalnom roku zahteva veliko iskustvo i stalno angažovanje u stalnom obilasku i nadzoru majstora, što ume u nekim situacijama da bude i stresno.
„Investitor zahteva kratak rok, a radionica za izradu traži više vremena. Večita borba između njih pada na moja ramena. Međutim taj osećaj komandovanja procesom jeste suštinska lepota ovog posla. Prava avantura”, kaže ovaj umetnik, koji na vrlo zanimljiv način deli investitore, tačnije buduće vlasnike ugostiteljskog objekta.
„Investitore delim na poslušne i neposlušne. Obično neko ko je nov u poslu misli da je prestiž biti vlasnik restorana, međutim vrlo brzo shvati da je to rudarski posao. Svaki lokal je kao brod na pučini, bez dobrog kormilara lako upadne u oluju. S druge strane, vlasnik koji ima iskustvo tačno zna šta hoće i u kom pravcu želi da ide, pa takvoj osobi dajem za pravo da mi se umeša u dizajn”.
Na pitanje kako doživljava svaki novi projekat i šta mu je osnovna vizija prilikom osmišljavanja dizajna odgovara:
„Bilo da je restoran ili klub, u lokalu postoji saobraćaj. To je put konobara, gostiju kuhinje, toaleta, šanka, ventilacije, ozvučenja, takvo znanje stiče se samo iskustvom.”
Prati trendove, jer kako kaže, to mu je posao. Kako se vremena menjaju, menja se i moda, s tim i ukus i potrebe gostiju, tako da se menjaju i trendovi u uređenju enterijera.
„Rasveta je meni izuzetno važna da bih postigao odgovarajuću atmosferu u lokalu i da bih lokal iz jutarnjeg prebacio na popodnevni ili večernji režim rada”, otkriva Filipović, a o konkurenciji kaže:
„Sve moje kolege pa i ja krademo pomalo jedni od drugih. Onaj koji kaže da to ne radi laže, jer kako bismo inače pratili trendove, što u svetu što kod nas. Imam izuzetno dobre kolege u Beogradu, prave profesionalce, vrhunski školovane arhitekte, međutim – ne družim se s njima privatno jer su za moj ukus previše ukočeni. Nisu kafanski ljudi, dok ja ideje crpim iz ljudi, često ostajem do kasno sa vlasnikom, jer tako se baš rodi ideja kako napraviti još bolji lokal”.
Trenutno sprema projekte za dva lokala u Beogradu, a ima i ugovorene poslove za Beč i Cirih.
„Pandemija virusa korone sve nas je pogodila, naročito HoReCa sektor, gde se mnogi neće oporaviti i biće prinuđeni da zatvore svoje lokale. Mislim da će u poslu ostati oni najuporniji i najjači, da će se iskristalisati kvalitet, a to je ono što gosti od nas i očekuju”, kaže za kraj večiti optimista Srđan Fila Filipović.
INFO
Fejsbuk stranica: STUDIO FILA
Instagram: studio_fila_samo_jako
Veb-adresa: www.filastudio.com
Sutlijaš, mnogima omiljena poslastica iz detinjstva, ne mora da bude pripreman samo na tradicionalan način. Kikkoman recept za čokoladni sutlijaš d...
pročitaj jošNa koji način da se ugostiteljski sektor HoReCa u Srbiji izbori sa izazovima dinamičnog tržišta, kako da privuče adekvatnu radnu snagu i prilagodi ...
pročitaj jošUgostitelji su po prirodi posla upućeni na svakodnevne nabavke različite robe, pa im mogućnost online kupovine izuzetno olakšava rad. Umesto odlask...
pročitaj još