Bezgotovinska napojnica? hvala.tips – nova usluga u ugostiteljskom sektoru
Platforma hvala.tips je kreirana za restorane, hotele i druge uslužne delatnosti, a omogućava laku komunikaciju sa klijentima preko jedne kontrolne...
pročitaj jošPred vama je inovativna platforma Hvala.tips koja omogućava primanje bakšiša putem platnih kartica
Hvala.tips je inovativna platforma koja omogućava primanje bakšiša platnim karticama. Pre svega je namenjena ugostiteljstvu, svim restoranima, hotelima, kafeterijama, barovima, ali i svim drugim biznisima u kojima zaposleni mogu dobiti bakšiš. Hvala.tips je prva platforma ovog tipa kod nas, a verovatno i na Balkanu. U svetu postoje brojne slične platforme i već dugo uspešno rade u Americi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Rusiji itd. Božidar Krazmer, COO Hvala.tips nam je u razgovoru otkrio pojedinosti o platformi.
Koje su prednosti platforme Hvala.tips?
Izdvojio bih nekoliko prednosti. Prva i svakako najvažnija je mogućnost primanja bakšiša platnim karticama i novac ide na račun zaposlenih, tako da nema poreskih obaveza za poslodavce. Pored toga ona je elegantni podsetnik za goste da mogu ostaviti bakšiš, a vlasnik ugostiteljskog objekta ima uvid u ocene i komentare gostiju o kvlaitetu usluge. Pogodnost za goste je da ne moraju da se registruju ili da preuzimaju dodatne aplikacije.
Jedna od prednosti je i fleksibilnost.
Da, sa svim klijentima razgovaramo o njihovim predlozima, idejama i željama. Sve što je moguće mi implementiramo, kako bi se platforma konstantno unapređivala. Možemo izaći u susret kada je reč o dizajnu i štampi materijala na kojem se nalaze QR kodovi. Takođe, imamo rešenje i kada svaki zaposleni ima svoj bakšiš, kao i kada zaposleni dele bakšiš među sobom.
Da li je usluga besplatna?
Naša usluga je potpuno besplatna za lokale, odnosno firme u kojima se koristi. Jedini trošak je 15% provizije koju uzimamo od svake transakcije, odnosno bakšiša. Međutim, moram napomenuti da u ovo ulazi porez koji plaća naša firma, bankarske naknade i provizije za kartične kompanije. Dakle, firme koje koriste našu platfomu nemaju nikakve dodatne troškove, niti poreske obaveze.
Da li je platforma više namenjena zaposlenima ili poslodavcima?
Zapravo, platforma je korisna i zaposlenima i poslodavcima. Zaposleni imaju mogućnost da prime bakšiš platnim karticama. Takođe, zahvaljujući QR kodu koji služi kao podsetnik za goste, pokazalo se da konobari dobijaju veći bakšiš u kešu. Sa druge strane, poslodavci, putem platforme, imaju uvid u ocene zaposlenih, kao i u komentare koje dobijaju, od strane gostiju. To im pomaže da stvore jasniju sliku o radu zaposlenih i dodatno ih stimulišu. Takođe, nakon završene transakcije, gosti se nađu na stranici sa linkovima ka Google My Business, Tripadvisor i Instagram profilima lokala. Tako da ih mogu oceniti i na ovim platformama.
Koji su uslovi poslodavca, a koji su uslovi za zaposlenog da može da se prijavi na vašu platformu?
Za poslodavce ne postoje posebni uslovi, osim da imaju registrovanu firmu i zaposlene koji mogu dobiti bakšiš. Registracija je besplatna, jednostavna i traje manje od 3 minuta. Zaposleni se ne mogu samostalno prijaviti na platformu, bez dozvole i znanja poslodavca. Nephodno je da se prvo registruje poslodavac, odnosno menadžer, koji potom zaposlenima šalje poziv da izvrše registraciju.
Platforma je već zaživela u našim lokalima, ali u planu su i druge delatnosti, kao i unapređivanje platforme.
Platforma je već instalirana u 30-ak lokala, među kojima su Buena Vida, Ambar, Toro, Harat’s pub, TT Eatery, Valentina i Karanfil, Češalj i makaze… Isto tako želimo da dođemo do novih klijenata iz raznih oblasti. Posebno nam je interesantna saradnja sa biznisma koji ne dobijaju bakšiš, a mogi bi. Dobar primer su online edukatori i podkasteri.
Takođe, interesantne su nam benzinske pumpe, jer možemo ljudima koji sipaju gorivo ili peru šoferšajbne omogućiti da dobiju dodatan bakšiš.
Imamo velike planove za naredni perod. Sada radimo na opciji instant transfera, tako da bakšiš odmah leže na račun zaposlenih. Takođe, želimo da implementiramo kobrendirane platne kartice koje bi korisnicima naše platforme omogućile popuste u raznim prodavnicama. Isto tako radimo na uvođenju najtraženije opcije, a to je mogućnost da gosti plate račun i ostave bakšiš putem samo jednog QR koda.
Kako funkcioniše Hvala.tips po koracima
Korak 1 – Zaposleni kreira nalog na platformi i dobija personalizovani QR kod.
Korak 2 – Gost skenira QR kod koji vodi do naloga zaposlenog.
Korak 3 – Gost unosi iznos po želji i ocenjuje zaposlenog.
Korak 4 – Gost unosi podatke platne kartice i potvrđuje plaćanje.
Korak 5 – Novac je na nalogu zaposlenog.
Na koji način da se ugostiteljski sektor HoReCa u Srbiji izbori sa izazovima dinamičnog tržišta, kako da privuče adekvatnu radnu snagu i prilagodi ...
pročitaj jošFabrika kompanije Puratos zvanično je otvorena u Kragujevcu, u prisustvu predstavnika kompanije, predstavnika Vlade Republike Srbije, lokalnih vlas...
pročitaj jošIndustrija craft džinova doživljava pravi bum i raste brže pre nekoliko godina kada je sve počelo. Džin nije komplikovano piće za proizvesti i razl...
pročitaj još