Uparite šampanjac i hranu: Osetite radost trenutka i ne čekajte posebne prilike
Novogodišnji praznici donose posebnu čaroliju, a ništa ne oličava slavlje bolje od boce šampanjca ili kvalitetnog penušavog vina. Osim što simboliz...
pročitaj jošOkrugli, kvadratni, kockasti, ili možda trouglasti tanjir? Žene lako razrešavaju tu dilemu jer kupuju po svom ukusu. Vlasnici objekata nemaju tu privilegiju jer izbor zavisi od mnogo faktora. Koju vrstu hrane služe, ko su im gosti, kakav je enterijer i kolike su porcije. U nameri da vam koliko-toliko olakšamo izbor, predstavljamo vam osnove oblike.
Ako se odlučite za trouglaste tanjire centralni deo jela se postavi u jedan ugao, dok se u naspramni ugao servira sos ili garniš. Odlični su za deserte uz koje se služi ulupana pavlaka ili voćni sos. Estetika trouglastih tanjira se uklapa u moderan interijer i idealni su za bistroe jer se zajedno na tanjiru mogu naći kroasan i espreso.
Kvadratni tanjiri su pre desetak godina bili šik, ali su ih nadjačali pravougaoni. No, nemojte da vas to sprečava jer kvadratni oblik je i dalje broj 1 kada je azijska kuhinja. Poigravanje sa prezentacijom na kvadratnim tanjirima je vrlo lako, jer se jelo aranžira na samoj sredini. Zbog čestih oštećenja vrhova, proizvođači su zaoblli ivice i rešili problem.
Okrugli tanjiri nisu povezani sa bilo kakvim trendom ili maštom, pa zbog toga i ne izlaze iz mode. Oni prirodno uokviruju hranu, pogodan su oblik za mašine za pranje i odlaganje. Odabirom okruglog tanjira eliminisaćete jedan deo procesa odlučivanja, te ćete moći da se fokusirate na boju, teksturu i cenu.
Pravougaoni oblik nikako ne prija nekim jelima. Na primer, možete li zamisliti rižoto serviran na ovakvom tanjiru? Međutim, ovaj oblik itekako može poboljšati jelo: na primer, trio deserta na pravougaonom tanjiru. Takođe, riba i prilog, hamburger i pomfrit su idealne kombinacije.
Kada birate pribor za jelo, vaša prva prepreka za prevazilaženje je razumevanje razlike između 18/0 i 18/10 vrsta. Prvi broj, „18“, uvek se odnosi na sadržaj hroma u nerđajućem čeliku. Dodavanje hroma omogućava metalu da poprimi sjaj koji se može polirati i povećava otpornost na oksidaciju. Drugi broj, „0“ ili „10“, odnosi se na sadržaj nikla u leguri. „0“ bi značilo da čelik nema dodatog nikla, što znači da bi pribor za jelo zadržao svoje magnetne kvalitete. To ga čini idealnim za korišćenje ako koristite magnetne sisteme za čuvanje pribora za jelo, koji se često koriste u restoranima. Pošto je nikl skup metal, pribor za jelo 18/10 gotovo je uvek skuplji od 18/0.
Praznična atmosfera donosi radost, toplinu i trenutke koje delimo sa voljenima. Uz Monin Spiced Red Berries sirup, svaki napitak postaje deo te čar...
pročitaj jošU tradicionalnoj anketi magazina Cafe Bar & Restoran potražili smo odgovore od naših poslovnih partnera, vlasnika, rukovodilaca i menadžera naj...
pročitaj jošTradicionalna HoReCa 2025 anketa B2B magazina Cafe Bar & Restoran potražili smo odgovore od naših poslovnih partnera, vlasnika, rukovodilaca i ...
pročitaj još