
Chef Kristijan Marenić objašnjava: Kako se pravi Beurre Monté
Kristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošKad je ramstek u hrskavoj kori na meniju, ručak dobija potpuno drugu dimenziju. Baš tako ga priprema Mario Filipović, šef kuhinje restorana Butik 3.
Još kao dete, Mario Filipović je pokazivao veliko interesovanje za kuvanje asistirajući majci u kuhinji, i toliko je bio dobar u tome da ga je ona nagovorila da upiše ugostiteljsko-turističku školu na Zelenom vencu, gde je u školskoj radionici hotala „Palas” stekao osnovna znanja. Željan usavršavanja, upisuje potom i visoku hotelijersku školu i počinje da radi.
„U hotelu ‘Hayat’, kod šefa Pitera Diksona, usavršavam svoje kulinarske tehnike, a isto činim i u tadašnjem hotelu ‘Interkontinental’ kod
čuvenog šefa Stambola Geštamova”, kaže Mario.
Nakon toga, odlazi u jedan novobeogradski restoran kod šefa Vladice Šutanovca, gde nedugo zatim postaje njegov zamenik.
„Posle nekoliko beogradskih restorana, u kojima sam uspešno sarađivao sa iskusnim kuvarskim imenima, odlazim u restoran ‘Butik 3’, gde brzo napredujem do pozicije šefa kuhinje. Iskustva koja sam sticao kroz duži niz godina nesebično sada delim s mladim kolegama, trudeći se da svu svoju ljubav prema kuvanju prenesem na njih.”
Kada je ramstek na meniju, radi se o slasnom doživljaju, a kada je u hrskavoj kori, ručak dobija potpuno drugu dimenziju. Baš tako ga priprema šef Mario Filipović, u kori od parmezana sa „Vitalovim” salatnim majonezom.
SASTOJCI:
* ramstek 300 g
Za koru:
* parmezan 30 g
* puter 30 g
* beli hleb bez korice
Za prilog ragu od vrganja i tikvica sa mladim krompirom i crvenim lukom:
* vrganji 60 g
* mladi krompir 60 g
* tikvice 50 g
* crveni luk 20 g
Za salsu:
* salatni majonez 40 g
* crveni luk 20 g
* kapar 20 g
* sveža mirođija 5 g
PRIPREMA:
Ramstek začiniti morskom solju i biberom, pa ga kratko ispeći sa obe strane i ostaviti 5 minuta. Nakon toga, ramstek obložiti mešavinom putera, belog hleba i parmezana, koju smo prethodno aromatizovali majčinom dušicom. Ramstek peći u peći 7 minuta na temperaturi od 200 stepeni C. Prilog pripremiti sa vrganjima i tikvicama, koje najpre treba ispržiti, začiniti solju i biberom. Uz dodatak crvenog luka, mladih krompira i putera, za salsu koristiti sitno sečen crveni luk, kapar, mirođiju i sve to povezati majonezom.
Servirati tako što na već pripremljeni ragu stavimo ramstek koji smo prethodno isekli i preko njega salsu. Dekorisati mladim spanaćem i confit čeri paradajzom.
MARIO FILIPOVIĆ
šef kuhinje u restoranu „Butik 3”
Kompanija Vandemoortele više od 100 godina spada u vodeće u Evropi za proizvodnju prehrambenih proizvoda – smrznutih pekarskih proizvoda, čokoladne...
pročitaj jošPlecomop je idealan za čišćenje barova, trpezarija, restorana i drugih manjih prostorija. Istovremeno čisti i usisava podove, čineći ih blistavim b...
pročitaj jošMETRO je i ove godine bio Gastro partner Food Vision gastro manifestacije, u okviru Wine Vision by Open Balkan. Tokom tri dana, koliko je trajao sa...
pročitaj još