Lambrusko

Lambrusko, crveni, iskričavi i penušavi ponos Emilije Romanje

Lambrusko danas u sebi sadrži svo umeće tradicionalnog gajenja grožđa, ali i drskost modernih vremena, te je svojom starinskom crvenkastom bojom i savršenim brojem mehurića uspeo začarati nove konzumente.
Zaboravite sve što mislite da ste znali o Lambrusku. Sve osim stiha iz pesme Lambrusko i kokice – hita Luciana Ligabue iz 1991. godine – koji glasi: Dođi, imam čašu vinograda. Ali nije oduvek bilo tako.

Verdi, Pavarotti, Bottura i Lambrusko

Emilija Romanja je region čuven po superbrzim automobila jer su tamo svoje prve korake, tačnije obrtaje, napravili Ferrari, Lamborghini, Pagani i Ducati. Svaka čast ovim mašinerijama prepunim konja, ali u Emilija Romanji svakom gastronomu dragoceniji su Parmigiano reggiano i Aceto balsamico. Samo to da je iznedrila ova regija, već bi zaslužila počasno mesto u vašem planeru za putovanja. Još kad dodamo pršutu iz Parme i mortadelu iz Modene, nedopustivo je da je ne posetite, a da u ovim delicijama ne bi uživali u tišini, u Emiliji Romanji su se rodili Giuzepe Verdi, Arturo Toscanini i najveći tenor dvadesetog veka Luciano Pavarotti. I na kraju, ali nikako ne manje bitno, najveći italijanski šef današnjice – Massimo Bottura. Dakle, čekaju vas veličanstvena trpeza i izvanredna muzika. A koje vino piti? Ono koje tradicionalno piju domaćini. Crveni, iskričavi, penušavi i zavodljivi Lambrusko.
Ako bismo se vratili nekoliko decenija unazad, nije sve bilo tako sjajno. Vino je bilo toliko prosečno da je bilo teško poverovati da dolazi sa Apenina. Amerikanci i Kanađani su ga prozvali italijanska Coca-Cola, pa je legendarni Enzo Ferrari 1978. godine morao pripomoći svojim zemljacima da se spase što se spasiti da, te je za TV reklamu angažovan, tada mega popularni vozač Formule 1, Kanađanin Gilles Villeneuve.

Divlje dete među italijanskim vinima

Lambrusko je divlje dete među italijanskim vinima i kao što je sa takvom decom teško, nema mnogo razlike ni sa vinom. Ime je dobilo iz staroromanskog jezika i prevodi se kao divlja loza, jer je mogla da nikne i da plod bilo gde. Tako su Rimljani nazivali svaku vinovu lozu koja je rasla van obrađenih vinograda. Zato i ne čudi što je Lambrusko tokom vekova iznedrio više od 60 podvrsta, koje po karakteristikama nemaju gotovo nikakve veze. Srećom, u Emilija Romanji su se usredsredili na tri vrste, koje danas nose imena po mestima gde se uzgajaju i sve tri nose DOC oznaku geografskog porekla.
Prvi zapis o ovoj sorti stariji je od 2000 godina i u njemu Marko Porcie sa ushićenjem govori o Lambrusku kao grožđu koje može da da čak 300 amfora vina sa samo 30 ari. To oduševljenje visokim prinosima je dugo godina pratilo ovo vino, a da niko nije obraćao pažnju na to kako kvantitet nije proporcionalno značio i kvalitet.

2 Lambrusko

Frizzante ili spumante

Lambrusko ćete najčešće sresti u crvenoj varijanti, ali se od ove sorte dobija i roze i belo vino. Kao i svako belo vino od crnog grožđa dobija se razdvajanjem soka iz pokožice i iz mesa bobice. Ipak, u ovoj regiji se proizvodi isključivo crveno i to kao frizzante ili spumante. Frizzante ili blago penušava vina imaju značajno manji sadržaj ugljendioksida nego vina proizvedena klasičnom metodom i pritisak u flaši je duplo manji nego kod šampanjskih vina. Na drugoj strani, spumante vina dobijena tradicionalnom metodom sadrže više ugljen dioksida te u čaši dobijete daleko više mehurića.
Cleto Chiarli je vinar bez kojeg priča o Lambrusku ne bi bila potpuna. On je 1860. godine počeo da proizvodi vino za potrebe svoje konobe u Modeni. Ubrzo je zbog svoje pitkosti i pristupačne cene stekao popularnost, prvo u Modeni, a zatim širom regije. Usledilo je proširivanje vinograda, a i kapaciteta vinarije, koja i dan danas važi za najvećeg proizvođača ovog vina.

Vinogradi lambrusko

Nikad više ga neće zvati italijanskom Coca-Colom

Pedesetih godina počeli su da proizvode vina šarmat metodom i njihov Settanta Lambrusco postigao je planetarni uspeh koji je više bio povezan sa prodajom velikih količina, a i dalje manje sa kvalitetom. Vremenom im je tržište okrenulo leđa i tada je i nastao izraz italijanska Coca-Cola.
Presudna godina bila je 1980. kada je Chiarli odlučio da promeni imidž i ozbiljno se pozabavi kvalitetom. To mu je pošlo za rukom etiketom Vecchia Modena Premium Lambrusco di Sorbara DOC Brut Frizzante, koje i dan danas predstavlja jednu od perjanica ove vinarije, a svetski vinski kritičar James Suckling ga je svrstao na listu 100 najboljih vina na svetu koje možete kupiti ispod 30 dolara.
Lambrusko danas u sebi sadrži svo umeće tradicionalnog gajenja grožđa, ali i drskost modernih vremena, te je sa svojom starinskom crvenkastom bojom uspeo začarati nove konzumente. Kada se tome doda savršeno uparivanje sa kuhinjom Emilije Romanje, nije ni čudo što smo svedoci istinskog preporoda ovog vina.

Lambrusko jelo sočivo

Zampone na sočivu

Savršen uz starinska mesa

Započnite sa predjelima: naresci i kobasice, uključujući poznate pršute i mortadelu ali i Parmigiano Reggiano, koji se smatra kraljem svih sireva. Slede prva jela, uključujući legendarne torteline u brudetu, ali i ostale testenine punjene ili začinjene sosom od mesa. Zatim prelazimo na glavna jela, gde su zvezde sve vrste kuvanog mesa. Zampone će vam dokazati da i jelo od iznutrica može biti itekakav delikates, dok se Cotechina priprema od nobles delova svinjskog mesa. Oba jela se služe uz sočivo ili pasulj, tako da ne čudi da su redovni na božićnim menijima. Za kraj, završite sa desertima: od rustikalne domaće Bensone torte, do najdivnijih amaretta iz Modene.
U paru sa svim ovim delicijama, Lambrusko je zvezda koja pojačava autentične ukuse domaće kuhinje. Raznolikost sorti vam omogućuje da ih dopunjujete sa različitim ukusima.
Lambrusco di Sorbara DOC, zbog izraženih aromatičnih nota, visoke kiselosti i lakoće idealan je pratilac svih vrsta punjene testenina, supa, čorbi, te za Zampone.

Lambrusco,Wine,Poured,Into,A,Glass,,With,Black,Background

Lambrusko se pije sa lakoćom

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC, sa svojim punijim i intenzivnijim telom, savršen je sa umacima od mesa ili povrća jakog ukusa, poput gljiva i špargli.
Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC, zbog svog jedinstvenog mirisa i robusnog ukusa, idealna je pratnja predjelu sa sušenim mesom i starim tvrdim sirom, kao i uz prva jela začinjena svinjetinom.
Snažna taninska komponenta Lambrusco di Modena DOC i elegancija njegove arome čine ga idealnim za predjela s suvim mesom, pečena testa poput lazanja i za jela pripremljena od govedine i svinjetine.
Lambrusko je danas prijatno, moderno vino, koje se pije sa lakoćom, a Italijani ga piju svaki dan. Nema razloga da i vas ne obasja njegova pitkost, svežina i iskričavost.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.