Sommelier Federica Randazzo: Moja italijanska trpeza + vino
Federica Randazzo je nakon završetka fakulteta odlučila da pravo zameni enološkom avanturom kroz Italiju. U razgovoru nam otkriva da je “jaka na vi...
pročitaj jošLimončelo je liker od limuna koji se uglavnom proizvodi oko Sorentinskog poluostrva i na obali Amalfija
U severnoj Italiji, ovaj liker se često naziva limončino. To je drugi najpopularniji liker u Italiji i tradicionalno se služi dobro ohlađen, nakon večere.
Sorento, Amalfi, Kapri: koje je pravo mesto rođenja najpoznatijeg italijanskog likera, limončela?
O poreklu ovog divnog napitka koji nas na prvi pogled čini razdraganima, kako to obično i biva kada su kvalitetne stvari u pitanju, nema preciznih podataka. Zato, možda nikada nećemo znati sa sigurnošću vreme i mesto njegovog nastanka jer postoje različite priče o poreklu limončela. Ono što znamo je da limoncello postoji najmanje 100 godina; priča se da je početkom 20. veka bio običaj da najbogatije porodice u Sorentu uvek ponude limončelo svojim uglednim gostima
Federvini, italijansko udruženje proizvođača vina i likera, na svom sajtu prenosi da je limončelo rođen početkom 20. veka u maloj gostionici na Kapriju, gde je lokalna gospođa Marija Antonija Farače gajila raskošnu baštu limuna i pomorandže. Njen unuk je posle Drugog svetskog rata u blizini otvorio restoran čiji je specijalitet bio liker od limuna, napravljen po starom receptu njegove none. Godine 1988, Marijin praunuk, Masimo Kanale, započeo je zanatsku proizvodnju limončela i registrovao svoj znak. Drugi tvrde da limončelo ide još dalje u prošlost; jedna priča govori o lokalnim ribarima i farmerima koji su još u srednjem veku pili čašicu limončela u rano jutro da bi se zagrejali. Treći kažu da je recept nastao u manastiru da bi se monasi okrepili između molitvi.
Bez obzira na poreklo, ono što je izvesno jeste da je limončelo poseban zbog vrste limuna koja se koristi za recept, koji, da bi bio autentičan, mora se pripremati od Sorrento limuna koji raste na Costiera Amalfitana, upravo na teritoriji između gradova Vico, Ekuense i Massa Lubrense i na ostrvu Kapri. Samo ovde, u stvari, zahvaljujući mediteranskoj klimi, limun raste sa debelom korom bogatom esencijalnim uljima, mirisne i jake arome. Kao što je poznato, kora limuna je zaista najvažniji sastojak za pripremu limončela.
U Italiji svaka porodica ima svoj recept za pripremu limončela, a ovaj mi je poklonila Mišelina, prijateljica iz Sorenta, koja je recept nasledila od njene bake.
SASTOJCI
8-10 limunova
1 l alkohola 95%
1 l vode
1 kg šećera
PRIPREMA
Očistite i oljuštite limun, pa koru složite u veću teglu i nalijte alkoholom. Pulpu limuna iskoristite za limunadu, sorbe, zamrznite…
Ostavite na tamnom mestu nedelju dana, kako bi alkohol izvukao sve arome iz kore limuna.
Skuvajte sirup od vode i šećera, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Procedite alkohol kako bi uklonili tragove limuna.
Dodajte ohlađeni sirup u alkohol koji je posle nedelju dana dobio žutu boju i neverovatnu aromu.
Sipajte u flaše i čuvajte na tamnom mestu još deset dana.
Poslužite dobro ohlađeno.