U restoranu italijanske kuhinje Adesso pripremaju hranu sa posebnim nadahnućem
Mladi porodični restoran - Adesso, koji za glavnu vodilju ima ljubav prema italijanskoj kulturi i kuhinji, počeo je sa radom pre par meseci. Top...
pročitaj jošMožda muskatna vina danas nemaju preveliki ugled, ali zaslužuju apsolutno poštovanje jer su možda najstarija grupa sorti, njihovo zlatno doba je najduže trajalo i ona među širokom vinskom publikom, nikad nisu izgubila popularnost. Muskati su grupa sorti vinove loze koja broji preko 200 vrsta, a mi smo odlučili da vam predstavimo jedno od najlepših – Moscato d’Asti.
Putovanje kroz istoriju ovog vina odvodi nas u daleku prošlost. Moscato d’Asti datira još iz vremena Stare Grčke, kada se uzgajao pod imenom Antilico. Stari Rimljani su ga preimenovali u Apianae, po pčelama (ital. ape, pčela) koje su privlačile izuzetne arome grožđa sa notom cveća, bele breskve, kajsije i žalfije. Početkom 16. veka Giuseppe Benedetto Maria Placido, princ od Savoje, zaljubljenik u Moscato d’Asti, naredio je da jedna petina svih vinograda u tom području mora biti pod belim muskatom, i svako ko zasadi manje od toga biće kažnjen. Princ je, takođe, zaustavio uvoz svake druge sorte vinove loze u to područje, što je bila prekretnica u istoriji ove sorte. Ipak, jedno drugo ime se smatra ocem i zaštitnikom ovog vina. Kao milanski kraljevski juvelir Giovan Battista Croce je bio vlasnik vinograda u kojem je eksperimentisao sa različitim sistemima uzgoja vinove loze. Pored toga, u svom podrumu usavršio je tehnike pravljenja slatkih, aromatičnih vina, sa niskim procentom alkohola. Ljudi širom Pijemonta dolazili su do njega ne bi li saznali kako je napravio svoje vino, što je i bio glavni razlog da 1606. godine objavi knjigu pod nazivom „O izvrsnosti i raznolikosti vina koja se proizvode na planinama Torina i kako ih napraviti“. Knjiga je postala priručnik za lokalne vinare Moscato d’Asti koji su želeli da naprave najbolji penušavi muskat.
Lagano, slatko penušavo vino, Moscato d’Asti, poreklom iz istoimenog gradića u Pijemontu, čuvenom severozapadnom italijanskom regionu, je vrsta belog muskata; sorte koja na istom području uspeva dugi niz vekova. Zanimljivo je da se baš Moscato Bianco smatra osnovom za nastanak ostalih muskatnih vina. Prema trenutno važećoj klasifikaciji Italijanskog nacionalnog registra sorti grožđa, ali i širom sveta, postoji preko 200 sorti muskata od kojih se dobijaju suva stona, penušava, slatka i desertna vina. Manje poznata činjenica o belom muskatu jeste da je to jedina sorta koja daje vino iste arome kao i samo grožđe.
Miris iz vinograda pod Moscato Biancom osetićete i u čaši sa vinom Moscato d’Asti. Uz čuvena crvena vina Nebbiolo, Barolo i Barbaresco, Moscato d’Asti je jedan od prepoznatljivih vinarskih proizvoda u regiji Pijemonta, a i većina vrhunskih proizvođača vina zaokružuje svoj portfolio ovim božanstveno aromatičnim vinom. Uostalom, Moscato d’Asti nosi oznaku DOCG, još od 1993. godine. Moscato d’Asti ne smete pomešati sa Asti Spumante, vinom poznatijem kao Asti, koje se spravlja od belog muskata, takođe. Moscato D’Asti je nešto slađe, nežnije penušavo vino, s manje alkohola i često višeg kvaliteta.
Moscato d’Asti se obično smatra desertnim vinom, ali njegova svestranost ga čini savršenim za kompletan obrok. Nenametljivo slatko i nikada agresivno, tako da vas neće zamoriti. Sa delikatnim aromama i ukusima koji podsećaju na breskvu, kajsiju, žalfiju, limun i cvet pomorandže, vino je odlično kao aperitiv, posluženo ohlađeno, ili uz različita predjela tj. antipasti poput dinje sa pršutom, mortadelom, plavim ili čedar sirom i hrskavim grilovanim povrćem. Poljoprivrednici su u Pijemontu imali običaj da uz jake slane zalogaje ispijaju ovo vino. Jedan od somelijera koji crpi inspiraciju iz ove tradicije je i Mario Soldati, koji pikatne salame i kobasice uparuje sa smokvama jer ugljen dioksid reže masnoću i čisti usta, a pikantnost sušenog mesa i slatkoća vina čine prijatan kontrast.
Moscato d’Asti je osvežavajuće vino koje podstiče apetit kada se služi na početku obroka. Po zakonu, njegov sadržaj alkohola ne može biti veći od 5,5%. Uporedite to sa većinom drugih penušavih vina čiji se procent alkohola kreće od 11,5 do 12,5%, kao i sa crvenim i belim vinima koja mogu da sadrže 14 do 15%. Uvek je mudra ideja izabrati pića sa nižim sadržajem alkohola, a u Italiji čak i deca piju malo Moscato d’Astija, bez štetnih efekata.
Posluženo uz glavno jelo, slatkoća vina upotpuniće začinjenost tipičnih letnjih jela, kao što je meso sa roštilja servirano sa pikantnim prilozima ili uz ljuti BBQ sos, pileća krilca, riba na žaru, kari, kremaste i mekane sireve, poput brija ili sveže salate.
Zanimljivo uparivanje ovog vina je i sa ljutim meksičkim i indijskim jelima, tako da Moscato d’Asti može biti vaš izbor kada se uželite naših (ljutih) specijaliteta. Verovatno najhrabriji spoj od svih je onaj sa mekušcima, ali škampi na gradele sa hrskavim listovima žalfije uz čašu ovog penušavca će vam dokazati da se hrabrost isplati. Kada ga želite upariti sa slanim jelima, servirajte vino na nižoj temperaturi od 6-8°C, koliko je idealna temperatura za konzumiranje. Na taj način smanjićete osećaj slatkoće i pojačati kiselost vina.
Moscato d’Asti idealno će nadograditi jelo poput testenine sa graškom, nanom i belim tartufom, za čiju pripremu je potrebno: 1 pakovanje penne testenina, 400 g smrznutog graška, šaka rukole, 1 šalot, 3-5 struka mladog luka, svež peršun, sveža nana, 2 limuna, kora i sok, maslinovo ulje, so, biber, beli tartuf iz ulja, kozji sir. Iseckajte nanu, peršun, mladi luk i ljutiku. U lonac sa ključalom vodom dodajte testeninu i kuvajte je par minuta. Zatim, dodajte grašak i kuvajte zajedno. Procedite i sipajte u veću posudu, pa prelijte maslinovim uljem, struganom korom i sokom od limuna, rukolom, seckanim lukom, peršunom i mentom. Sve dobro promešajte. Začinite solju i biberom, pa dodajte karpaćo od belog tartufa. Završite uljem belog tartufa i komadićima kozjeg sira. Poslužite toplo.
I za kraj, još jedan od aduta ovog penušavog vina. Dobro napravljen i kvalitetan Moscato d’Asti može se naći kod nas u cenovnom rasponu od 1.200 do 3.000 dinara. Isti raspon cena je u Italiji, pa ćete za 20 evra moći kupiti Ceretto I Vignaioli di S. Stefano Moscato d’Asti DOCG 2020, što je zaista i više nego povoljno za vino koje materijalnu vrednost povoljno kompenzuje kroz radost užitka.
Najbolji Moscato d’Asti dolazi iz šest vinarija, a to su: Vietti, Cappo, Marenco, Michele Chiarlo, Ceretto i La Caudrina.
Vinarija Vietti, kao visoko cenjeni proizvođač, poseduje veliki izbor vina od autohtonih sorti iz pijemontskog vinskog regiona, a poznati je single vineyard Barolos. Moscato d’Asti vinarije Vietti je zapanjujući, sa intenzivnim aromama breskve, latica ruže i đumbira, a na nepcu – svetao i svež, sa završetkom note svežih kajsija.
Luiđi Kopo želi da ljudi znaju da je Moscato d’Asti ozbiljno vino odličnog kvaliteta. Vinarija Coppo osnovana je 1892. godine. Danas je fokusirana, kako kaže i sam Luiđi na “održavanje vina svežim, sa pravom količinom kiselosti kako bi uravnotežili prirodnu slatkoću muskata“. Coppo Moscato d’Asti Canelli Moncalvina potiče iz prestižne podzone Canelli, gde se Moscato uzgaja od 13. veka. Ovo vino se divno ističe; delikatno i ukusno, sa cvetnom notom breskve i kruške.
Marenco vinarija, sa brojnim vinogradima još od 1896. godine, zahvaljujući preduzetničkom duhu Đuzepa Marenka, počela je da pravi sopstveno vino 1950-ih godina dvadesetog veka. Danas se tri Đuzepeove ćerke trude da njegov san i dalje živi, nadgledajući sve aspekte vinarske proizvodnje; od od uzgoja u vinogradima, do proizvodnje vina i globalnog marketinga ovih prepoznatljivih vina. Potražite Marenco Scrapona Moscato d’Asti, elegantno vino sa sitnim mehurićima i suptilnim notama citrusa, meda, breskve, žalfije i pomorandže.
Poznata kao dobar proizvođač Barola, vinarija Michèle Chiarlo proizvodi vrhunski Moscato d’Asti. Michele Chiarlo Nivole d’Asti, nazvan tako zbog svoje delikatne finoće, po italijanskoj reči za oblake, nivole, je intenzivno aromatično vino sa aromama žalfije, kajsije, breskve i belog cveća. Ovo vino je odlično i kao sastojak za čuveni Zabaglione, slatki krem.
Ceretto vinarija, takođe, single vineyard Barolos, pravi čudesno složen i uravnotežen Moscato d’Asti pod nazivom Vignaioli di Santo Stefano Moscato d’Asti. Vino je punog ukusa dinje, kruške i cvetnih aroma, uravnoteženih osvežavajućom kiselinom.
Vlasnik vinarije La Caudrina, Romano Dogliotti smatra se “kraljem muskata” jer je bio jedan od prvih malih uzgajivača koji je flaširao svoje vino, pre mnogo godina. La Caudrina Moscato d’Asti je pobednik: prijatno kiselo sa delikatnim sa cvetnom notam pomorandže i breskve.