Praznik u Rimu! Najbolje gelaterie u italijanskoj prestonici

Praznik u Rimu! Najbolje gelaterie u italijanskoj prestonici

Na Španskim stepenicama u Rimu je odavno zabranjeno jesti gelato. Nemojte da vas to spreči, već posetite ovih 8 gelaterija koji će vaš boravak u Večnom gradu učiniti još slađim

Osam najboljih gelateria u italijanskoj prestonici

Znate ono kad u američkim filmovima neko slično, ali pogrešno kaže neku reč, obavezan odgovor je potejto – potato, koja je razlika. E, tako nekako ima dosta onih koji stavljaju znak jednakosti u slučaju sladoled – gelato. Sladoled i gelato imaju sličnosti, ali nikako nisu isto. Sladoled i gelato za bazu koriste mleko, pavlaku, žumanca i sastojke koji daju ukus. Kod sladoleda krema/baza se prvo kuva, a potom hladi, te završava u aparatu za hlađenje uz dugotrajno mešanje kako bi se dobila kremasta struktura i sprečilo formiranje grubih ledenih kristala.

Početak pripreme gelata je vlo sličan pripremi za sladoled, jer je baza krema, ali gelato ima veći udeo mleka, a manji deo pavlake i jaja, a nekad uopšte nema jaja. Ima daleko manje vazduha (ne kalira kad ga ostavite na sobnoj temperaturi) i teksturom je gušći, kremastiji i ukusom bogatiji i intenzivniji od sladoleda.

Savršen dan u Rimu

Možda najpoznatija filmska scena uživanja u gelatu je snimljena na Španskim stepenicama u Rimu, a ekranizovana je u filmu “Praznik u Rimu” iz 1953. godine. Glavna glumica Odri Hepbern, kao princeza Ana, provodi veličanstven dan u Rimu sa Gregori Pekom, koji glumi novinara po imenu Džo Bredli. Kultna scena prikazuje Hepbernovu koja nakon što kupi gelato, na stepenicama uživa u hladnom desertu.

Danas više ne možete pojesti sladoled ni na jednoj od 135 stepenica, jer ekipa policajaca će reagovati ako samo pomislite sesti. Zabranjeno je sesti na stepenice i pojesti sladoled, ali zato tolerišu besomučno fotkanje selfi-štapovima. Ako je to vaš prioritet, ne brinite, moći ćete da ulovite savršen kadar za objavu na društvenim mrežama, ali svi oni koji su zbog filma, ili zbog gelata, poželeli da sednu na stepenište i uživaju, sa nostalgijom će se prisećati tih trenutaka. Uspomene na taj trenutak su samo u memoriji, jer smo na putovanja odlazili samo sa pasošem i novčanikom. Telefon je bio fiksiran kući.

8 gelateria gde ćete ostaviti i poslednji evro

Danas ćete kuglu gelata u neposrednoj blizini Španskih stepenica platiti minimum 7 evra i nije ništa posebno, a kamoli da je praznik.
Zato vam u nastavku donosimo spisak nekoliko stvarno dobrih mesta gde jednostavno morate probati gelato. Redosled je nasumičan, a neke od gelateria imaju snažno istorijsko i kulturno značenje i prava ih je šteta propusti. Sa telefonom ili bez njega.

1 Gelateria Fatamorgana (nekoliko lokacija)

Ako volite eksperimentisati sa različitim ukusima, ovo je mesto za vas. Vlasnica Maria Agnese Spagnuolo je poznata po maštovitim kreacijama, tako da ovde očekujte kombinacije parmezana, bosiljka, meda i oraha. Ako igrate na sigurno, odlučite se za čokoladu, a možete se i odvažiti na čoko kombinaciju pojačanu grilovanim belim lukom.

2 Günther Gelato (nekoliko lokacija)

Sladoledi Günther Gelata važe za nezaobilaznu atrakciju, ako vaši putevi vode u Rim. Iza ovog brenda stoji Gunther Rohregger, rođen u Bolcanu; a ovde takođe možete probati sulude kombinacije ukusa poput oraha i gorgonzole ili varijantu sladoledne salate Caprese s bivoljim mlekom, bosiljkom i paradajzom.

3 Gelateria dei Gracchi (nekoliko lokacija)

Alberto Manassei koji dolazi sa Sardinije osnivač je Gelaterije dei Gracchi i prvu poslastičarnicu/gelateriu otvorio je 1999. godine u četvrti Prati. Gracchi radi klasike, zajedno s inventivnim kombinacijama poput rikote i kruške, te pirinča s medom. Sladoled od pistaća je obavezan – napravljen je od Bronte pistaća koji se uzgajaju na Siciliji.

Praznik u Rimu! Najbolje gelaterie u italijanskoj prestonici

Gelateria Frigidarium (Via del Governo Vecchio 112)

4 Gelateria Frigidarium (Via del Governo Vecchio 112)

Ako šetate u blizini Piazze Navone, ovo je mesto gde želite pojesti gelato. Ova mala gelateria nudi dvadesetak ukusa i jedan je bolji od drugoga. Ovde obavezno treba probati ukuse pistaća, čokolade, a naročito ukus čokolade sa pomorandžom i creme inglese.

 

5 Giolitti (Via degli Uffici del Vicario)

Nakon što ste razgledali Panteon, svratite do poslastičarnice Giolitti. Otvorena je krajem 19. veka i zaista je ikona Večnog grada. Proslavili su se tako što su im članovi italijanske kraljevske porodici postali redovni gosti. Giolittijev sin, Nazareno, predvodio je razvoj sladoleda, stvarajući strogo čuvane recepte koji se i danas koriste. Kažu da Džordž Kluni ovde svrati bar dva puta godišnje, pa možda vam se posreći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gelateria Fassi (@fassi_1880)

6 The Palazzo del Freddo by Giovanni Fassi (Via Principe Eugenio, 65-67)

Gelateriu vodi peta generacija porodice, a na ovoj adresi je od 1920. godine iako je porodični posao započet još 1880. godine. Ovde, osim gelata, morate probati semifredo i to Sanpietrino, danas zaštićenu poslasticu napravljenu u obliku kocki kaldrme koja se proteže rimskim ulicama. Klasična verzija ima čokoladni premaz i fil sa više ukusa.

7 Gelateria del Teatro (nekoliko lokacija)

U del Teatru ćete imati osećaj kao da ste na turi po svim regionima Italije. Klasici ovde uključuju gelato od kafe sa ukusom espressa, vanillu i stracciatellu, ali nude i intrigantne kombinacije, poput lavande i bele breskve, te maline i žalfije. Stefano Marcotulli, školovani poslastičar, i njegova supruga Silvia otvorili su svoju prvu gelateriju nedaleko od Piazze Navona 2006. radeći danonoćno kako bi pokrenuli svoj posao. Glasine kruže kako su prvog dana zaradili samo 30 evra, ali se glas o odličnom sladoledu vrlo brzo proširio.

Praznik u Rimu! Najbolje gelaterie u italijanskoj prestonici

8 Fior di Luna (deo Rima koji se zove Trastevere, Via della Lungaretta 96)

8 Fior di Luna (deo Rima koji se zove Trastevere, Via della Lungaretta 96)

Ova mala gelateria se ne razmeće sa mnogo ukusa, ali su svi izuzetni. Kažu da većina voća dolazi iz okoline Lacija, pomorandže sa Sicilije, a sezonski prave i gelato od magarećeg mleka.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK I INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.