Najskuplji sir na svetu je od nedavno španski Queso de Cabrales. Kotur od tri kilograma je prodat na aukciji za nešto više od 32.000 dolara. Reč je o rekordu koji je zabeležen i u Ginisovoj knjizi rekorda.
Queso de Cabrales postiže visoke cene zbog istorije i konteksta. Proizvodi se u Asturiji u komuni Cabrales od kozjeg mleka iz dve muže, jutarnje i večernje. Nakon toga mleko fermentiše u lokalnim pećinama u kojima vladaju prirodno idelni uslovi. Vlažnost vazduha je konstantna i iznosi 90%, a temperatura varira između 8 do 12 stepeni te se u tim uslovima stvara plesan zaslužna za karakterističnu zrnastu teksturu i ukus sira.
Ceo proces traje od dva do četiri meseca, tokom kojeg proizvođači okreću sireve da bi plesan obuhvatila kotur ravnomerno sa svih strana. Svake godine u Las Arenasu, jednom od zaseoka Cabralesa, održava se godišnje takmičenje u kojem se proglašava najbolji sir godine, koji se zatim prodaje na aukciji. Ova tradicionalna manifestacije je izuzetan motiv lokalnim proizvođačima i velika atrakciju za Asturiju. Da ne zaboravimo, ovogodišnji pobednik je Guillermo Pendás, čiji je sir srušio prošlogodišnji rekord od 20.000 dolara za kolut od tri kilograma.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.