Restorani sa tradicionalnim i autentičnim jelima Srbije
Tradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj jošRestoran Bata Pežo u novom ruhu nastavlja da privlači sve ljubitelje domaće kuhinje i autentičnog doživljaja pored Dunava. Koju vrstu ugođaja mogu očekivati budući posetioci ovog kultnog novosadskog mesta, za čitaoce magazina i portala Cafe Bar & Restoran, otkriva menadžer restorana Anastasija Đukić.
Ako biste upitali Novosađane da li znaju ko je Đorđe Stanisavljev, verovatno bi tek retki znali da se iza ovog imena i prezimena krije možda najpoznatiji ugostitelj vojvođanske prestonice. Đorđe Stanisavljev je 1961. godine kupio Pežoa 203 i od tada su ga svi zvali jednostavno – Bata Pežo.
Danas, njegovo ime živi na Kamenjaru, gradskom naselju smeštenom između Dunava na jugoistoku, Adica na severu i Kameničkog ostrva na istoku. Prvi restoran pod imenom Bata Pežo je otvoren pre nepunih 30 godina, menjao je vlasnike, ali ne i naziv.
Restoran Bata Pežo otvoren je pre 26 godina, i od tada je sinonim za domaću kuhinju, toplu atmosferu i autentičan doživljaj pored Dunava. Ime restorana nosi posebnu težinu – čuva uspomene na generacije gostiju i priče koje su se ovde stvarale. Danas je vlasnik moj rođeni brat, Danilo Đukić i sa ponosom, kao porodica, nastavljamo ovu tradiciju i trudimo se da svakom gostu pružimo osećaj domaćinstva uz vrhunsku uslugu i neponovljive ukuse – kaže mi na početku razgovora menadžer restorana Anastasija Đukić.
View this post on Instagram
Otvoriti restoran tako zvučnog imena je olakšavajuća okolnost jer je ljudima dobro znano, ali opet nosi i veliku odgovornost jer je bilo sinonim za kvalitetnu uslugu, vrhunsku domaću hranu i savršen ambijent pored Dunava.
– Bata Pežo nije samo restoran, već deo lokalne istorije. Kada smo preuzeli restoran, znali smo da je to prilika, ali i izazov – kako sačuvati ono što gosti već vole, a istovremeno uneti nešto naše? Svaki detalj, od menija do ambijenta, pažljivo smo osmišljavali kako bismo opravdali poverenje koje ime Bata Pežo nosi.
Kamenjar od pre 30 godina i ovaj danas su nebo i zemlja, potpuno neprepoznatljivi. Zanima me koliko ste osvežili enterijer vašeg restorana?
– Kamenjar svakako danas ne liči na ono što je bio pre 26 godina, pa se tako i naš restoran promenio. Enterijer smo osvežili, uneli udobnost i eleganciju, ali smo sačuvali duh tradicije. Sa nama je u restoran uneta nova energija, jer smo želeli da mu damo lični pečat i učinimo ga mestom koje odiše toplinom i dušom. Kada uđete u naš restoran, osetićete spoj starog i novog, mesto gde svaki kutak priča svoju priču, a pogled na Dunav upotpunjuje taj doživljaj.
Zanima me, ko je sada glavni u vašoj kuhinji i koliko gostiju može da primi restoran?
– Naš šef kuhinje, Todor Petrović je profesionalac sa bogatim iskustvom. Radio je u nekoliko renomiranih restorana pre nego što se pridružio našem timu. Čuva recepte domaće kuhinje, ali voli da unosi i modernu notu u svaki tanjir. S njim radi tim posvećenih ljudi – od osoblja u kuhinji koje priprema svako jelo s pažnjom, do onih u sali koji su tu da vas dočekaju s osmehom. Naš restoran ima dovoljno prostora da primi sve goste koji žele da uzivaju u jedinstvenom ambijentu pored Dunava, bilo u prijatnoj sali ili na prostranoj terasi sa pogledom na reku. Uz to, obezbedili smo i veliki parking, kako bi svaki posetilac mogao bezbrižno da uživa u vremenu provedenom kod nas.
Sudeći po jelovniku, svesni ste promena navika prosečnog gosta, te modernim jelima želite da privučete i mlađu populaciju koja je rasterećena obavezom da uživa isključivo u tradicionalnim jelima.
– Znamo da se ukusi gostiju menjaju, pa naš jelovnik spaja najbolje iz oba sveta. Dok se mnogi vraćaju zbog naše riblje čorbe, paprikaša ili soma sa talandare, sve više gostiju uživa i u modernim jelima. Naš cilj je da svako pronađe nešto što će ga osvojiti.
View this post on Instagram
Spomenuću da u ponudi imate i morske specijalitete, ali ono što je lična karta restorana Bata Pežo su jela od rečne ribe. Marinirana bela riba, riblja pašteta i pršuta od ribe su predjela. Kao veliki ljubitelj rečne ribe ne znam šta bih pre probao. Na koji način dolazite do ribe?
– Riba je srce našeg jelovnika. S ponosom nudimo predjela koja ste naveli i to je nešto što retko gde možete probati. Naši glavni specijaliteti su paprikaši i riba s talandare i moram napomenuti, skoro zaboravljeni – smuđ orli. Svu ribu nabavljamo isključivo od lokalnih ribara i proverenih dobavljača, što garantuje vrhunski kvalitet i neponovljiv ukus svakog zalogaja. Ova posvećenost svežini i kvalitetu ono je što nas izdvaja. Našim gostima želimo da pružimo ne samo obrok, vec i priču – priču o Dunavu, tradiciji i o ljubavi prema hrani. Svaki tanjir kod nas nosi dašak reke i prirode, pripremljen sa najvećom pažnjom i posvećenošću.
Gde je riba, tu je i vino. Sve pohvale za činjenicu da služite isključivo naša vina. Zastupljene su vinarije Džervin, Kovačević, Erdevik, Zvonko Bogdan, Deurić, Verus, Veritas…
– Posebno smo ponosni na to što služimo isključivo vina domaćih vinarija. Vina biramo s ljubavlju, znajući koliko su važna za doživljaj svakog obroka. Naša odluka nije samo izraz podrške domaćoj proizvodnji, već i način da gostima predstavimo ono najbolje što Srbija ima da ponudi.
Svako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji....
pročitaj jošČitaoci B2B magazina i portala Cafe Bar & Restoran znaju da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji. Da predstavljamo inost...
pročitaj jošPred vama je decembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosimo najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora,...
pročitaj još