Pretraga
Restoran 17.11.2025

Saznajte šta CaféBar & Restoran donosi u novom broju!

Nataša Stevanović

Tekst: Svetislav Stojanović, glavni i odgovorni urednik B2B magazina CaféBar & Restoran

Sve češće, u razgovorima sa menadžerima, šefovima kuhinja i vlasnicima restorana, čujemo istu rečenicu: “Gost više nije isti.” Promenio se, zna više o hrani, o vinima, o poreklu namirnica. Postao je zahtevniji, ali i pravedniji u svojim očekivanjima. Hoće da zna šta jede, da razume filozofiju jela, da vidi autentičnost u servisu, posvećenost u detalju.

CaféBar & Restoran – novembar/decembar 2025

Ugostiteljstvo je danas u fazi transformacije, pa je i ovaj broj kao i svaki prethodni, a i budući, posvećen je onima koji ne pristaju na rutinu. Onima koji veruju da ugostiteljstvo nije samo posao, već svakodnevna umetnost stvaranja doživljaja. Promene su neminovne, ali kvalitet, znanje i strast ostaju temelj svakog uspeha.

Globalni trend – fine dining menja formu

Svestan promene na globalnom nivou, chef Rene Redžepi je, i nakon zatvaranja restorana Noma, nastavio da stvara, samo je promenio formu. Umesto degustacionih menija sada nudi liniju fermentisanih proizvoda, garume, soseve i začine koji nose potpis Nome, ali su dostupni svima.

Ideja da se znanje i kreativnost prenesu dalje, da se fine dining iskustvo spusti do šireg tržišta i moguće da je to još jedan od modela koji će obeležiti budućnost gastronomije.

Sagovornici, standardi, upravljanje i nova tržišna očekivanja

Sagovornici koji idu u korak sa trendovima su svakako i Ivan Pejović iz kompanije Puratos koji je pričao na temu podizanju kvaliteta usluge u pekarsko-poslastičarskom sektoru.

Kroz razgovor sa Jelenom Milojević, saznajemo kako Savant postaje restoran koji postavlja standarde, a Jovana Mikić je govorila o iskustvu upravljanja hotelima Moskva, Tonanti i Klub A.

Projekti, restorani i inovacije

Predstavljamo i novi projekat Planinarskog doma Jedinstvo, kao i splitski restoran Krug koji je sa samo 12 stolica zaslužio da ponese Michelinovu zvezdicu. Chef Nemanja Vukašinović je predstavio svoju komplet lepinju i time redefinisao tradicionalni zlatiborski klasik.

Predstavljamo vam novi hibridni hit, croissant pizzu, zatim kakvu ulogu ima umami u kreiranju deserata, kao i dva bisera kreolske kuhinje.

U intervjuu sa Dankom Đurić pričamo o dve decenije partnerstva METRO Srbija sa HoReCa sektorom, a bili smo i na finalu Barcaffé Barista Cupa 2025.

Gde smo bili – novi meniji, degustacije i gastronomske priče

Posetili smo novi italijanski restoran Fresca, prisustvovali degustacionoj večeri u bistrou Zelen, gde je pečurka zauzela centralno mesto, a isprobali smo jesenji meni restorana Maria Partel. Uživali smo u zlatiborskim specijalitetima u restoranu Gostilje, kao i u novom pizza meniju u kikindskom Banat Baru.

Jedan od najprijatnijih gastronomskih priča doživeli smo u banjalučkom Gastro Ateljeu Milunka koji pretenduje da postane jedna od nezaobilaznih adresa regiona.

Restoranski deo magazina završavamo sa pričom o legendarnoj Jay Fai, kraljici voka iz Bangkoka i vinskim putovanjem kroz Bordo u kojem vam predstavljamo deset vinarija koje definišu savremeni identitet najpoznatijeg vinskog regiona sveta.

Magazin CaféBar & Restoran 77 možete prelistati i besplatno preuzeti na ovom linku

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.