
CB&R Anketa! Šta gosti očekuju od ugostitelja za doček Nove godine
Anketom je obuhvaćeno 6.147 redovnih posetilaca 308 restorana iz 34 opštine u srbiji. ovoga puta ispitanici su otkrili šta očekuju od ugostiteljski...
pročitaj jošTradicionalnom anketom našeg magazina obuhvaćeno je 7.273 redovnih posetilaca 201 restorana iz 50 opština u Srbiji
Sa velikim nestrpljenjem očekivali smo rezultate ankete i, srećom, odlični su! Izašli smo iz Zone Sumraka zvane pandemija i građani Srbije su spremni da novu 2023. godinu dočekaju u ugostiteljskim objektima. U saradnji sa platformom Kono.Bar. otkrivamo vam želje preko 7.000 redovnih posetilaca restorana širom Srbije.
U odnosu na prošlu godinu čak 30% ispitanika više će proslaviti Novu godinu van svojih domova, a od tog broja više od polovine u restoranu. I dalje je glavni favorit omiljeni restoran koji posećuju tokom cele godine. Ono što još više raduje je da se i za reprizu neće sedeti kod kuće. U odnosu na prošlu godinu 18% više ispitanika se izjasnilo da im jedna noć neće biti dovoljna za slavlje. Kada su u pitanju dočeci na otvorenom, broj zainteresovanih se kreće u okvirima statističke greške.
Što se tiče ponude menija, 35,43% želi tradicionalni (30% više u odnosu na ’21), a kompletan i moderniji meni 30% (12% više u odnosu na ’21). Da je pandemija ostavila traga na svima nama svedoči podatak da je švedski sto izbor za 5,65% ispitanika, a prošle godine ovu opciju je odabralo 19,8%.
Samo na osnovu ovih podataka jasno je da su građani Srbije spremni da slave, ali odgovori na pitanje da li piće treba da bude uključeno u cenu dočeka pokazuju da će racionalnije “vaditi novčanike”. Naime, prošle godine 69,4% je smatralo da piće treba da bude uključeno u cenu dočeka, a ove godine je za tu opciju samo polovina anketiranih. Srazmerno tome 20,03% želi da plati onoliko koliko popije. Prošle godine procenat takvih je bio 15,09%. I kad smo kod novčanika, za 20% se povećao broj građana Srbije koji bi voleli “što više muzike, za što manje” para. Ne čudi, ali da smo spremni da se ludo provedemo 31. decembra govori brojka koja se u odnosu na prošlu godinu skoro udvostručila, te se 49,87% ispitanika izjasnilo da cena dočeka neće uticati na njihovu odluku prilikom izbora.
Bilo kako bilo, ohrabrujući podaci koji će se, nadamo se, i ostvariti. To bi, za ugostiteljski sektor, bio sjajan početak godine.
1. Gde ćete proslaviti doček Nove godine?
a) u restoranu 53,75%
b) u hotelskom restoranu 2,84%
c) u klubu 11,05%
d) diskoteka ili splav 6,90%
e) na trgovima ukoliko
bude organizovanog dočeka 4,36%
f) u privatnoj režiji 21,10%
2. Ukoliko ćete dočekati Novu godinu u ugostiteljskom objektu to će biti:
a) omiljeni objekat koji stalno posećujem 73,91%
b) prestižni objekat u koji ne odlazim često 26,09%
3. Mesto gde ćete proslaviti doček Nove godine?
a) u gradu u kom živim 70,13%
b) u nekom drugom gradu 11,74%
c) u jednom od turističkih centara u Srbiji 5,70%
d) van granica naše zemlje 12,42%
4. Gde ćete proslaviti reprizu dočeka Nove godine?
a) u restoranu 59,09%
b) u hotelskom restoranu 2,79%
c) u klubu 6,72%
d) diskoteka ili splav 4,63%
e) u privatnoj režiji 25,76%
5. Koji meni preferirate?
a) kompletan, tradicionalni meni
(meze, supa, sarma, pečenje…) 35,43%
b) kompletan, ali moderniji meni 30,00%
c) laganiji i svedeniji meni 17,39%
d) švedski sto 5,65%
e) koktel parti sa bite size zalogajima 2,61%
f) neće uticati na odluku za doček 8,91%
6. Treba li piće da bude uključeno u cenu dočeka?
a) da, ali da imam punu slobodu naručivanja 50,95%
b) ne, želim da platim koliko i šta popijem 20,03%
c) neće uticati na odluku za doček 29,02%
7. Očekujete li šampanjac u ponoć?
a) da 30,31%
b) ne 48,25%
c) neće uticati na odluku za doček 21,44%
8. Očekujete li trubače u ponoć?
a) da 35,25%
b) ne 46,08%
c) neće uticati na odluku za doček 18,66%
9. Uz koju vrstu muzike ćete proslaviti doček Nove godine
a) živa muzika koju izvodi popularni izvođač ili bend 23,70%
b) živa muzika, a izvođač ne mora biti poznat 26,17%
c) tamburaši 18,77%
d) mirnija atmosfera uz akustičnu muziku 17,04%
e) uz DJ-a sa aktuelnim hitovima 14,32%
10. Očekujete li vatromet u ponoć?
a) da 39,31%
b) ne 32,57%
c) neće uticati na odluku za doček 27,52%
11. Koliko ste novca spremni da odvojite za doček?
a) do 50 evra 35,14%
b) do 75 evra 5,04%
c) do 100 evra 9,95%
d) neće uticati na odluku za doček 49,87%
Traveler's Choice nagrade su vrlo cenjene u turističkoj industriji, jer predstavljaju odraz mišljenja stvarnih putnika, a ne samo profesionalnih kr...
pročitaj jošEnso restoran, koji slavi deset godina postojanja, predstavio je novi zimski meni, kojm je chef Nedeljko Jerković ponovo dokazao da je velemajstor ...
pročitaj jošNiš je bogatiji za još jedan, dobro poznati, ugostiteljski objekat. Naime, nakon nekoliko godina pauze usled pandemije korona virusa, ponovo radi š...
pročitaj još