Kovid propusnice odlaze u istoriju! Za maske – preporuka!
Završena je sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Odlučeno je da se ukidaju kovid propusnice, saopštila je ministarka Darija Kisić T...
pročitaj jošPitanje svih pitanja kada je ugostiteljstvo u pitanju je da li će Krizni štab doneti odluku o novom skraćivanju radnog vremena kafića i restorana. Ugostitelji se protive novim ograničenjima i poručuju da su spremni da prihvate i kovid porpusnice, ukoliko je to jedini način da nastave da rade kao do sada.
Po ugledu na Francusku i Srbija je blizu uvođenja kovid propusnica, tako bar glase najave pojedinih članova Kriznog štaba, koji sve češće u medijima spominju to kao moguću meru. Ideju o kovid propusnicama podržali bi i ugostitelji ukoliko je to jedino rešenje da izbegnu novo ograničavanje poslovanja.
Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova, Miša Relić, rekao je da oni podržavaju sve mere osim onih koje podrazumevaju bilo kakvu vrstu zatvaranja ili limitiranja noćnih barova i klubova, kao i ugostiteljskih objekata uopšte.
„Ukoliko je jedini način da mi funkcionišemo to da građani moraju da se testiraju ili imaju zeleni karton da su vakcinisani, odnosno da su prelezali i imaju antitela, svi ugostitelji će to prihvatiti. Ono što nećemo prihvatiti to je bilo kakvo ograničavanje našeg poslovanja ili bilo kakav vid zatvaranja“, kaže Relić za Nova.rs.
Relić ističe da ne strahuju od toga da će Krizni štab na najavljenoj sednici ograničiti radno vreme.
„Nadam se da to nije ni u naznakama, mislim da se razmatra ono što se događa manje-više svuda u svetu, a to je da kafići i restorani funkcionišu kao što funckionišu festivali. Ko hoće da se vakciniše, vakciniše se, ko neće, testira se taj dan negde ili u klubu kada dođe“, ističe predstavnik ugostitelja i dodaje:
„Mi smo se već raspitali i obezbedili liniju za brze antigenske testove tako da je samo pitanje kontrole i to da li će država to kontrolistati ili da li ćemo imati zaposlene za tu kontrolu.“
Sumirajući stanje u ugostiteljstvu tokom godinu i po dana epidemije koronavirusa u Srbiji, naš sagovornik ukazuje da su ugostitelji na ivici snage, a nije im pomogla ni ova letnja sezona da se oporave. Ističe da bi svako ograničavanje ugostitelja vodilo dodatnom uništavanju privatnih biznisa.
„Možda su neki uspeli da se stabilizuju tokom leta, ali većina nas je samo dobila neku nadu i osnovicu da ćemo moći da se oporavimo narednih godinu, godinu i po dana punog poslovanja, prema tome, bilo kakvo limitranje znači uništavanje privatnih poslova i ako ne daj bože do toga dođe, to će država morati da pokrije ali ovaj put u potpunosti“, rekao je Relić.
Kakve je posledice pandemija koronavirusa ostavila na ugostitelje, možda se najbolje vidi na primeru da je, prema podacima ovog udruženja, čak 20 odsto zimskih noćnih klubova trajno zatvorilo svoje biznise.
Predstavnik ugostitelja ističe da su dugovi ogromni, a da je finansijska pomoć države, na šta je zahvalan sagovornik, samo trećina onoga što je ugostitelje koštalo za neposlovanje tokom prethodnih godinu dana.
„Ima nas dosta koji smo pod znakom pitanja da li ćemo opstati čak i da nas puste da radimo normalno, vrlo je veliko pitanje. Mi moramo da radimo, mi nemamo drugu opciju“, ističe nam Relić.
Bodega Beograd predstavlja nov, individualni koncept restorana. Bodega redefiniše klasičnu “prodavnicu u kraju” sa uglova ulica Njujorka i ostalih ...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošU Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi ...
pročitaj još