Pretraga
Restoran 10.10.2025

Dragoljub sada u srcu grada: Projekat Vanje Puškara vraća kafanu u Beograd

Nataša Stevanović
restoran dragoljub vanje puškara na novoj adresi
Foto: Stefan Đaković IG/@djakovicstefan

Restoran Dragoljub, projekat chefa Vanje Puškara, spaja duh beogradske kafane i savremenu gastronomiju kroz koncept New Balkan Cuisine.

Na mestu prve beogradske diskoteke, odmah pored Ateljea 212 i Doma Jevrema Grujića, otvoren je Dragoljub Vanje Puškara, restoran koji slavi instituciju kafane i pretvara je u savremeni gastronomski doživljaj. Za koncept je zaslužan sam Vanja Puškar, chef i autor koncepta New Balkan Cuisine, potvrđen u tome što klasične motive balkanske kuhinje prevodi u novi jezik ukusa i formi.

restoran dragoljub nudi osvežene balkanske ukuse i hranu od koje zastaje dah
Foto: Restoran Dragoljub

Dragoljub je mesto gde se tradicija kafane susreće sa modernim pristupom hrani i ambijentu. Gostima su na raspolaganju mirna bašta, intimni sprat za manja okupljanja i donji nivo, gde od 17h počinje koktel & snack koncept kreiran zajedno sa Vladimirom Simićem, osnivačem škole Bartenders710. Upravo tada restoran ulazi u svoju večernju transformaciju – gastronomija postaje ritual.

Dragoljub Vanje Puškara ima jela koja asociraju na poznate kafanske klasike, ali obrađena kroz savremenu prizmu: od doručka sa zapečenim jajima u ajvaru, cicvare sa bukovačama pečenim na ćumuru i toplih uštipaka. Za predjelo zapečeni sir sa medom i suvim jagodama, heljdine rolnice sa karamelizovanim orasima ili suve šljive punjene kozijim sirom i mangulica lardom.

restoran dragoljub ambijent kafane u urbanom stilu
Foto: Restoran Dragoljub

Glavna jela su omaž kafani od junećeg ribića u jagnjećoj maramici i jagnjetine „Kapama stil”, do pljeskavice sa đubekom i Leskovačke mućkalice.

Za sve koji preferiraju zalogaje bez mesa, tu su bukovače u kremu od kukuruza ili kelj sa misom i knedlom. Oduševile su nas palačinke u vinskom šatou za dvoje, kolač sa suvom šljivom i slanom karamelom, a lagani limun krem sa narom i hrskavim mrvicama prija će svima koji vole osveženje kao desert.

– Ideja o kafani postoji već dugo, a sada je dobila i svoj dom. Želeli smo da se veže za lokaciju koja ima kulturnu i ugostiteljsku težinu, a ovaj prostor upravo to nosi sa sobom – kaže Puškar.

Ništa manje zanimljiv je redovni dnevni meni restorana Dragoljub; tu su jela poput punjenih paprika s pireom, đuveča sa svinjskom potrbušinom, čorbastog pasulja s domaćom kobasicom ili pastrmke s krompir salatom.

chef vanja puskar restoran dragoljub na novoj adresi
Foto: Restoran Dragoljub

Kada se restoran transformiše i postane savršena platforma za večernju scenu, bar-meni preuzima glavnu ulogu – lardo od mangulice, tostiran hleb sa puterom od koštane srži i waffle sa brizlama savršeno prate pažljivo kuriranu kartu vina, rakija i koktela koji ističu domaće proizvođače i lokalne sastojke.

U srcu Beograda, na lokaciji koja najlepše oslikava tradiciju, postojanost, istoriju i dušu ovog grada, restoran Dragoljub pred goste donosi hranu, piće i priče, te doživljenom daje ukusnu završnicu kakva se pamti i prepričava.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.