Restoran Dragoljub, projekat chefa Vanje Puškara, spaja duh beogradske kafane i savremenu gastronomiju kroz koncept New Balkan Cuisine.
Na mestu prve beogradske diskoteke, odmah pored Ateljea 212 i Doma Jevrema Grujića, otvoren je Dragoljub Vanje Puškara, restoran koji slavi instituciju kafane i pretvara je u savremeni gastronomski doživljaj. Za koncept je zaslužan sam Vanja Puškar, chef i autor koncepta New Balkan Cuisine, potvrđen u tome što klasične motive balkanske kuhinje prevodi u novi jezik ukusa i formi.
Dragoljub je mesto gde se tradicija kafane susreće sa modernim pristupom hrani i ambijentu. Gostima su na raspolaganju mirna bašta, intimni sprat za manja okupljanja i donji nivo, gde od 17h počinje koktel & snack koncept kreiran zajedno sa Vladimirom Simićem, osnivačem škole Bartenders710. Upravo tada restoran ulazi u svoju večernju transformaciju – gastronomija postaje ritual.
Dragoljub Vanje Puškara ima jela koja asociraju na poznate kafanske klasike, ali obrađena kroz savremenu prizmu: od doručka sa zapečenim jajima u ajvaru, cicvare sa bukovačama pečenim na ćumuru i toplih uštipaka. Za predjelo zapečeni sir sa medom i suvim jagodama, heljdine rolnice sa karamelizovanim orasima ili suve šljive punjene kozijim sirom i mangulica lardom.
Glavna jela su omaž kafani od junećeg ribića u jagnjećoj maramici i jagnjetine „Kapama stil”, do pljeskavice sa đubekom i Leskovačke mućkalice.
Za sve koji preferiraju zalogaje bez mesa, tu su bukovače u kremu od kukuruza ili kelj sa misom i knedlom. Oduševile su nas palačinke u vinskom šatou za dvoje, kolač sa suvom šljivom i slanom karamelom, a lagani limun krem sa narom i hrskavim mrvicama prija će svima koji vole osveženje kao desert.
– Ideja o kafani postoji već dugo, a sada je dobila i svoj dom. Želeli smo da se veže za lokaciju koja ima kulturnu i ugostiteljsku težinu, a ovaj prostor upravo to nosi sa sobom – kaže Puškar.
Ništa manje zanimljiv je redovni dnevni meni restorana Dragoljub; tu su jela poput punjenih paprika s pireom, đuveča sa svinjskom potrbušinom, čorbastog pasulja s domaćom kobasicom ili pastrmke s krompir salatom.
Kada se restoran transformiše i postane savršena platforma za večernju scenu, bar-meni preuzima glavnu ulogu – lardo od mangulice, tostiran hleb sa puterom od koštane srži i waffle sa brizlama savršeno prate pažljivo kuriranu kartu vina, rakija i koktela koji ističu domaće proizvođače i lokalne sastojke.
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
U srcu Beograda, na lokaciji koja najlepše oslikava tradiciju, postojanost, istoriju i dušu ovog grada, restoran Dragoljub pred goste donosi hranu, piće i priče, te doživljenom daje ukusnu završnicu kakva se pamti i prepričava.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.