U samom srcu Dorćola otvoren je restoran Fresca, novo gastronomsko utočište koje donosi savremenu interpretaciju italijanske kuhinje. Iza projekta stoji tim koji je već osvojio beogradsku publiku kroz koncepte Table 57 i KISSA10, a sada spaja vino, sezonske namirnice i ručno rađenu pastu u prostoru koji odiše toplinom i stilom.
16. oktobra u Beogradu otvoren je restoran Fresca, srce novog italijanskog projekta Nataše Berezove i Katerine Ternovskaye (ex. Table 57), koji su zajednički pokrenule sa Simonom Faturskim (KISSA10). Tim je počeo da upoznaje publiku sa ovim konceptom još tokom leta, kada je u istom objektu, na adresi Dobračina 29a, otvoren Fresca Cellar – vinski podrum sa dispenzerom za vino, retkim i ekskluzivnim etiketama na čašu, zalogajima uz vino i harizmatičnom terasom idealnom za tople večeri.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Restoran Fresca ima sličan rukopis – rafiniran, lagan, energičan, ali u novom formatu i minimalističkom enterijeru. Arhitektonski biro Freya, koji je radio i restoran i cellar, ispunio je prostor vintage detaljima, prigušenim svetlom, toplinom i notama Italije.
Na čelu open-space kithen koncepta italijanskog restorana Fresca nalaze se brend-chef i suosnivačica Nataša Berezova, kao i chef kuhinje Anton Krasikov (KISSA10) sa kolekcijom antipasti, crudo jela, domaće paste, glavnih jela i naravno tiramisua.
Apsolutni must-try na početku su: artičoke sa rikotom, espumom od parmezana i pestom od nane, aranćini sa langustinima i napolitanskim sosom, sočna i hrskava salata sa jabukom, kelrabom i komoračem, vitello tonnato i začinjene masline.
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
U raw segmentu vredi probati tartar od govedine sa sušenim goveđim srcem, karpaćo i tikvice sa tonnato sosom.
Fresca, bilo da je reč o vinskom podrumu ili restoranu, fokusira se na sezonske lokalne proizvode u italijanskom duhu, sa savremenim akcentima.
Glavna specijalnost restorana je ručno rađena pasta: velikodušna porcija casarecce sa sosom alla vodka, paradajzom i „kremom” od vodke, mafaldine sa mesnim raguom i koštanom srži ili bucatini sa brancinom i limunovim uljem.
Posebnu pažnju zaslužuje deo Secondi: pileća šnicla alla milanese sa komoračem, lazanja sa goveđim rebrom, juneći obrazi sa palentom i začinskim biljem ili hobotnica sa penom od krompira.
Meni restorana menjaće se i dopunjavati u skladu sa sezonom i najboljim proizvodima sa lokalnih pijaca. Filozofija Fresce može se opisati ovako: from market to table, from growers to glass.
Vinski deo projekta vodi Katerina Ternovskaya (Jeroboam Serbia), koja u Srbiju uvozi trendi vinare direktno iz regiona Šampanj. Katerina je lično posetila mnoge vodeće evropske vinare i sastavila vinsku kartu sa više od pedeset stranih etiketa, od Pijemonta do Žire i Burgundije, u društvu pažljivo odabranih lokalnih vina. Neka od njih mogu se degustirati u Fresca Cellar (porcije od 25, 50 ili 125 ml), a zatim naručiti i u restoranu.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sve u svemu, Fresca je pravo putovanje kroz italijansku kuhinju, vinske regione i beogradski gastro-dvorac, koji je sada otvoren u punom sjaju. Možete večerati direktno u restoranu ili u cellaru (uskoro će jela iz glavnog menija Fresce biti dostupna i tamo), menjajući ambijent. Ili se popeti na koktele u KISSA10 i provesti kasno veče u potpuno drugačijoj atmosferi – intimnoj ili živahnoj, u zavisnosti od dana u nedelji. U skorijim planovima Fresce su i nova vinska ekskluziva, događaji sa vinarima, gostujućim šefovima i celim timom.
Restoran Fresca jeste provereno mesto za dobru večeru, ali i iskustvo koje objedinjuje italijanski duh, beogradsku energiju i pažljivo osmišljenu gastronomsku priču. Bilo da izaberete elegantnu trpezariju, vinsku atmosferu Fresca Cellar-a ili koktel moment u KISSA10 jer sve ovo je na istoj adresi, Dobračina 29a, svaka poseta postaje poglavlje novog beogradskog gastro putovanja.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.