Sette Nani vas čekaju u Kralja Petra sa italijanskim specijalitetima
Neposredno uz centralno gradsko šetalište nalazi se italijanski restoran sa čijeg menija vas pozivaju paste, rižota, salate i petnaestak tipova pic...
pročitaj još45 godina od osnivanja, subotička Stara Picerija se značajno podmladila uz vođstvo menadžmenta, takođe kultnog restorana Boss. Za kulinarski rebrending zaslužan je šef Miroslav Poljaković
Odvajkada je važno biti prvi. Svejedno da li se radi o tome ko je doneo prvu fudbalsku loptu, ko je prvi vozio poršea, pa i ko je otvorio prvu piceriju u Srbiji. Milorad Stošljević, daleko poznatiji kao Mile Pica je 1973. godine upalio prvu pica peć u Novom Sadu, iza zgrade Socijalnog, i time je započeta era najpoznatijeg italijanskog gastronomskog izuma u Srbiji.
Tih godina je i Bata Hreljac započeo svoju i više nego uspešnu ugostiteljsku karijeru objektom na Novom Beogradu. Jedna od najstarijih picerija je i subotička Stara Picerija, koja je sa radom krenula 1977. godine. Danas, pola veka kasnije, ovaj objekat pod vođstvom menadžmenta kultnog restorana Boss i pod kulinarskom palicom šefa Miroslava Poljakovića, doživljava novu mladost.
Šef Miroslav Poljaković je nekoliko godina radio pod mentorstvom Jasonasa Giasumija, jednog od najpoznatijih kiparskih kuvara, a sada je pred njega postavljen zadatak da osmisli koncept za Staru Piceriju koji će se razlikovati od menija restorana Boss, a opet biti kompatibilan sa nesvakidašnjim gastronomskim trouglom u najpoznatijoj ugostiteljskoj ulici u Subotici.
Osnovu menija, pored više od 20 vrsta pica u dve veličine, koje se peku isključivo na bukovini, čini comfort food. Od domaćih favorita u ponudi je tradicionalna severnobačka supa od morke sa domaćim knedlama, čorbasti pasulj koji se služi sa lakumićima, zatim cepkana butkica sa neizostavnim sosom od hrena, kao i juneći repovi, a za gurmane starijeg kova pripremaju gratinirane škembiće. Meksički deo priče, koja je naročito popularna među mlađim gostima, čine kesadilje, fahitasi, bbq rebra, ljuta pileća krilca i nekoliko vrsta burgera.
U finger food odeljku Stara Picerija nudi neobičan starter potato skins, a radi se o prženoj kori krompira sa kiselim i čili umakom; zatim, štapiće pilećeg filea koji se serviraju sa umakom od meda i senfa. Pohovane pileće rolnice ovde pune domaćim kajmakom, suvim šljivama i pančetom, a serviraju ih sa miksom zelenih salata, čeri paradajzom i slatkim čili majonezom. Stara Picerija misli i na najmlađe. Za njih je napravljen zabavni park sa brojnim toboganima, ljuljaškama, a kada se umore od jurcanja, još više im prijaju palačinke sa desetak filova, kao i više od petnaestak vrsta kolača.
Uveče se bar jednom nedeljno organizuju svirke lokalnih klupskih bendova, kao i nastupi DJ-eva, gde Subotičani, a i gosti iz drugih gradova, kao i iz Mađarske, mogu da uživaju u urbanim ritmovima.
Da restoran Boss ne živi na račun stare slave svedoče i noviteti na njihovom jelovniku. Francuska supa od luka, steak salata i apple princes sa musom od lešnika i čokolade odnedavno mogu da budu izbor za kompletan obrok, a Ferari lignje i gambore pripremaju u josper peći uz odličnu ćabatu.
Ipak, ono što me je oduševilo je mogućnost pretrage jela po sastojcima na Internet stranici www.bosscaffe.com/jelovnik.
Gost na ovaj način dobija mogućnost da izbegne neželjeni sastojak na koji je intolerantan, ili ga jednostavno ne voli, a može i da složi jelo od sastojaka koje mu se u tom trenutku jede. Kao što možete videti na fotografiji, kao sastojke sam označio: juneće meso, beli luk, papriku i pečurke, a kao rezultat sam dobio nudle sa junetinom.
Pred vama je novembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, g...
pročitaj jošDa li je angažovnje radne snage iz inostranstva vaša sadašnjost ili budućnost – pitanje je sa kojim se sve češće susrećemo, posebno u ugostiteljsko...
pročitaj jošNe smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj još