Chef Iskandar na čelu kuhinje restorana Mudra Art Cuisine
Priznati francuski chef Guillaum Iskandar je donedavno vodio kuhinju restorana Langouste, koji je pod njegovim vođstvom uvršten u Michelinov vodič,...
pročitaj jošSvečana promocija drugog izdanja gastronomskog vodiča Gault & Millau Srbija 2023. održana je u utorak, 25.04.2023. godine, u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency u Beogradu, na kojoj su dodeljena i priznanja u više kategorija najuspešnijima u ugostiteljstvu u 2023. Događaju je prisustvovalo više od 300 zvanica, koji su nakon zvaničnog dela, uživali u ukusima pažljivo odabranih specijaliteta srpske kuhinje i u najboljim vinima.
Gostima su se na samom početku obratili Mira Šemić, direktorka Gault & Millau Slovenija i Srbija, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije i Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Republike Srbije. Tom prilikom predstavili su vrednost i kvalitet vodiča, kao i njegov značaj za turizam i turističke destinacije u Srbiji.
‘’Veliko mi je zadovoljstvo što smo se večeras okupili. Zahvalila bih se Turističkoj organizaciji Srbije na poverenju i podršci, i verujem da smo mi opravdali sva očekivanja. Obišli smo Srbiju od Subotice do Vranja, i verujte mi podigli lestvicu i odabrali najbolje. Večeras će nagrade biti iznenađenje za sve, za restorane, pojedince i za sve goste. Mi smo zadovoljni izborom’’, rekla je Mira Šemić, direktor Gailt&Millau Srbija.
’’Drugi put se sastajemo da promovišemo novo izdanje gastronomskog vodiča Gault & Millau Srbija 2023. Koliko je to za nas značajno govore podaci da anketirani turisti koji dođu u Srbiju u TOP 5 motiva koje navode kao razlog dolaska u našu zemlju ističu gastronomiju i našu tradiconalnu gostoljubivost. Kriterijumi na osnovu kojih su inspektori ocenjivali restorane, kuvare i usluge širom Srbije su strogi, ali pravični i stvar je prestiža u celom gastronomskom svetu zaslužiti GoMijo kapu, ili biti primećen od strane GoMijo inspektora. Svim restoranima i pojedincima koji su to uspeli, čestitam! Doživite najbolje ukuse! Doživite Srbiju!’’, zaključila je Marija Labović, direktor TOS.
“Gastronomija je važan segment turističke ponude Srbije i neizostavan faktor razvoja svih turističkih proizvoda i destinacija. Jasan je doprinos gastronomske ponude povećanju broja stranih gostiju koji u ovoj godini beleže rekordne stope rasta, samo u prva tri meseca ostvaren je rast dolazaka stranih gostiju za 38.5%, a noćenja za 56%. Naglasio bih da se naše destinacije više ne prepoznaju samo po autohtonim receptima već i po novim “modernim“ receptima i kulinarskim veštinama. Na ovaj način i pod uslovom da očuvamo kontinuitet prisustva u vodiču narednih godina, Srbija se upisuje na međunarodnu gastronomsku mapu. Ovo je prilika da se podstakne konkurencija među domaćim ugostiteljima kako bi se ukupan kvalitet, promocija i vidljivost gastronomske ponude kretala uzlaznom linijom. Ministarstvo turizma i omladine nastaviće da podstiče unapređenje gastronomske ponude kroz odobravanje kreditnih sredstava, povećanje kvaliteta turističke ponude, i podršku organizovanja manifestacija“, istakao je Uroš Kandić, državni sekretar za turizam, Ministarstvo turizma i omladine. Objavljivanje drugog izdanja Gault & Millau vodiča na srpskom i engleskom jeziku omogućila je Turistička organizacija Srbije i predstavlja spisak odabranih restorana, vinarija, poslastičarnica, pregled najlepših, autentičnih, ukusa Srbije ali i našu želju da gastronomiju kao turistički proizvod predstavimo, promovišemo i dodatno unapredimo. Zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvalitetu gastronomske ponude i usluge.
Ugostiteljima su dodeljene „kuvarske kape“ kao ocene kvaliteta usluge i ukusa prikazanih u vodiču, a najboljima su u okviru svečanog dela programa dodeljene nagrade.
Dobitnici tri kulinarske kape:
– Homa, Beograd
– La Pista Gorski Hotel, Kopaonik
– Restoran 27, Beograd
– Restoran The Square, Beograd
Dobitnici četiri kulinarske kape:
– Langouste, Beograd
– Salon 1905, Beograd
Najbolji somelijer 2023
Stefan Mladenović, restoran Corso, Beograd
Najbolji POP 2023
Morava Meet Concept Store, Beograd
Najbolji poslastičar 2023
Dejan Veljin, Hotel Gorski, Kopaonik
Mladi talenat 2023
Stefan Živković, Koordinata, Beograd
Chef tradicije 2023
Dragan Cvetković, Bela Reka, Beograd
Chef budućnosti 2023
Filip Ćirić, HOMA, Beograd;
Dejan Popović, Fish&Zeleniš, Novi Sad
Chef godine 2023
Gijom Iskandar, Langouste, Beograd
Gault & Millau je kompetentan i pouzdan vodič koji svoj uticaj neprekidno proširuje, pa je od 1962. godine kada je nastao u Francuskoj, pa do danas postao nezaobilazan putokaz ka najboljim ukusima u oko 25 zemalja sveta. Od 2022. godine izdaje se i u Srbiji. U Vodiču je 144 restorana, 107 POP (bistro, poslastičarnice…), 34 vinarije i 10 destilerija.
Tradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj jošNema tog ugostiteljskog objekta koji nije bio suočen sa neprijatnošću koju donosi negativna Google recenzija. Ipak, sa njihovim eventualnim porasto...
pročitaj jošRestoran Uzbechka, prvi restoran uzbekistanske kuhinje u Beogradu, se otvorio na Dedinju. S obzirom da je ovaj restoran počeo kao pekara, prave vrh...
pročitaj još