
Ovog leta 10.000 sezonaca iz Srbije radilo je u Hrvatskoj
U Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi ...
pročitaj jošSezonski rad u Hrvatskoj već nekoliko godina privlači veliki broj naših državljana koji se bave ugostiteljstvom. Tako je i jedan naš mladić odlučio da za vreme leta ode na privremeni rad kod komšija.
Na forumu „Redit“ napisao je kako je proveo dva i po meseca na hrvatskom primorju kao konobar u jednom restoranu i podstakao sve reditore da mu slobodno postavljaju pitanja vezana za radno iskustvo.
„Radio sam kao sezonski radnik u Hrvatskoj ovog leta. Pitajte, ama baš sve što vas zanima“, napisao je mladić i započeo temu.
Odmah je usledilo očekivano pitanje.
„Jesi li imao probleme što si Srbin?“, interesovalo je jednog reditora.
„Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Tompsonove pesme i uzvikivao ‘Za dom spremni’, ali je poslat kući sledeće nedelje. Ovako, što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi i svakog drugog stranca prihvatili, imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to„, odgovorio je mladić.
Druge je interesovalo čime se bavio i koliko dugo je radio i koliko je bilo naporno.
„Konobarisao sam i kao neko sa malo iskustva bio sam pod ogromnim pritiskom na početku, tako da ne samo da zvuči pakleno, nego jeste tako, dva i po meseca sam bio tamo“, otkrio je mladić.
U daljem toku konverzacije otkrio je i da nije imao zdravstveno osiguranje i da je to otkrio tek odlaskom u tamošnji Dom zdravlja.
„Samo je izgledalo da je tako… Kad sam išao samoinicijativno na pregled u Dom zdravlja nisu hteli da me prime“, napisao je mladić.
Sledećeg reditora je interesovalo u kakvom je ambijentu radio, koji su mu gosti najčešće dolazili, ali i da li je kojim slučajem imao prilike da proba vina i riblje specijalitete po kojem je deo u kojem je služio radio. Kroz pitanja se provuko i pitanje bakšiša.
„Ubedljivo najviše ima Nemaca i Austrijanaca, a tokom jula i avgusta bilo je i dosta Slovenaca. Lokalaca je bilo isto, ali to su uglavnom neki klošari koji dođu na kafu ili njih troje dele jednu picu i dva piva. Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada. Od Slovenaca i Italijana nećeš kunu dobiti ma koliki god bio račun. Restoran objektivno jeste ozbiljan u odnosu na većinu njih po ostrvu i delovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva meseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Radnici su masovno falili po restoranima, što od kuvara i pomoćnih u kuhinji, što od šankera i konobara, a verujem da sam samo zbog toga primljen. Niko nije hteo sa mnom posebno da radi na početku, bio sam prepušten sam sebi, pravio kardinalne greške koje sam kasnije ispravio i to je to“, detaljno je opisao svoje iskustvo.
Druge reditore je konkretno interesovalo kako su poslodavci postupali prema njemu i kakve je obroke imao unutar objekta kao zaposleni.
„Smeštaj je bio korektan, imali smo mašinu za veš i sušenje, internet koji je doduše bio nestabilan, ali hrana je bila sumnjivog kvaliteta i za doručak bismo svaki mogući dan imali krompir i meso u različitim formama, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci previše slatkorečivi, nisu želeli da rade sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege dosta iskvarene nažalost“, iskreno je opisao kakav je tretman imao.
Iako su ga nekoliko puta pitali na kom ostrvu i u kom objektu je radio, nije ogovarao, ali je zato otkrio koliko je dana mesečno radio te i koliko je bio plaćen.
„Plata je bila 1.400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mesecu, okvirno oko 11-12 sati skoro svaki dan“, napisao je mladić.
Na tu cifru i satnicu, neki reditori nisu mogli da prećute, te su mu napisali kako su ga brutalno izrabljivali i da mu je potrebno čestitati na tome što je uspeo toliko da radi i sve to izdrži. Slično sablažnjavanje je bilo i kad je otkrio da je imao bakšiš u vrednosti od 5.000 dinara dnevno za šta su mnogi reditori napisali kako toliko dobijaju u manjim lokalima u Srbiji.
Koš Lounge je nova gastronomska adresa na Voždovcu na kojoj će vas ugostiti bilo da tražite mesto za doručak, ručak, večeru ili samo kratku pauzu u...
pročitaj jošDobro poznati ukusi napolitanske kuhinje su, nakon matičnog lokala u Westu 65, odnedavno na još jednoj lokaciji. Campania Pizza Gourmet je restoran...
pročitaj jošEn Sofi Pik (Anne-Sophie Pic) zatvorila je svoj restoran sa dve Michelinove zvezdice, La Dame de Pic, u Londonu nakon osam godina prisustva na brit...
pročitaj još