
Umetnost servisa: Konobar ne služi sto, već čoveka
Kaže se da je konobar pomalo i psiholog. I to je tačno. Njegov zadatak je da pročita gosta, da li želi razgovor ili mir, neprestanu pažnju ili disk...
pročitaj jošGotovo da nema posla koji nije stresan, a u istraživanju koje je trajalo punih 17 godina, kojim je obuhvaćeno 136.000 ispitanika različitih profila, naučnici su otkrili koji je posao najstresniji.
Berzanski radnici, vozači autobusa, rudari, vaspitačice u obdaništu, medicinsko osoblje, piloti, sve su to poslovi za koje smo mogli zamisliti da zauzimaju prvo mesto na listi najstresnijih poslova na svetu. Ali, po studiji Južnog medicinskog univerziteta u Kini, najstresniji je konobarski posao. Na prvu bi to moglo biti pomalo začuđujuće, jer je to posao s manje odgovornosti od, recimo, pilota putničkih aviona, ali kada se malo bolje razmisli rezultat studije nije toliko neverovatan. Konobari su tokom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a faktor stresa je izuzetno visok. Zauzvrat doživljavaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od na primer lekara, konobari nisu nagrađeni dobrom platom i priznanjem. Naučnici su takođe otkrili da stres uzrokuje mnogo češće posezanje za cigaretama i alkoholom među konobarima.
Luksuzni planinski retreat Forestis u Južnom Tirolu predstavio je svoj novi gastronomski projekat: Yera, konceptualni restoran inspirisan ritmovima...
pročitaj jošDok pratimo dešavanja na 82. Filmskom festivalu u Veneciji, koji se održava od 27. avgusta do 6. septembra, svakodnevno smo u potrazi za najzanimlj...
pročitaj jošU svetu ugostiteljstva, gde konkurencija raste iz dana u dan, uspeh restorana ne zavisi samo od kvaliteta hrane. Potrebni su ljudi, procesi i strat...
pročitaj još