
Anamaria Babičković: Sa ili bez MasterChefa bih otvorila restoran
Da li sam verovao da će MasterChef Srbija iznedriti profesionalnog kuvara? Priznajem da nisam. Ipak, drago mi je što sam pogrešio. Anamaria Babičko...
pročitaj jošNovi koncept restorana Tilia je diplomski rad jedne sjajne mlade generacije ugostitelja iz Sokobanje i okoline koja je prve korake napravila u hotelu Sunce
28 godina je i više nego dug period za ponovni susret sa Sokobanjom. Sticajem okolnosti putevi me nisu nanosili u zeleno srce Srbije okruženo Ozrenom, Rtnjem, Devicom i Bukovikom. Susret sa osveženim hotelom Sunce i ružom vetrova izazvao je prijatnu setu i čežnju za prošlim vremenima, pomešanu sa radošću zbog novih, modernih arhitektonskih rešenja kojim obiluje ovaj objekat.
Sokobanja je poznata i po lipama, ali ovaj put ćemo se pozabaviti jednom drugom, onom gastronomskom. Tilia je latinski naziv za lipu, ali i naziv restorana u okviru hotela Sunce. Ove godine, gastronomski tim odlučio je da gostima predstavi novi koncept restorana Tilia koji svakako odskače od ponude u jugoistočnoj Srbiji. U svojoj ponudi predstavlja svetske klasike u modernom ruhu, napravljene od vrhunskih namirnica, sa puno pažnje i ljubavi. Mladi tim kuvara hotela Sunce, pod vodstvom corporate chefa Dragana Karađinovića svakodnevno istražuje, nadograđuje i stvara vrhunska jela sa svih krajeva sveta.
Dragan Karađinović Corporate chef
Kada vidite jelovnik koji liči na telefonski imenik, obično to znači da je kvalitet problematičan. Ovde to nije slučaj. Meni je pažljivo sastavljen i ispuniće želje i najprobirljivijih gostiju. Za početak priče možete izabrati karpaćo od lososa mariniranog u citrusima i začinskom bilju. Prijatno iznenađenje su tri vrste tartara, klasični mesni, zatim onaj od tune, a pravu poslasticu predstavlja tartar od cvekle i avokada, sa gelom od višnje, nanom i susamom.
Kuhinja restorana Tilia priprema dve vrste rižota, jedan sa morskim plodovima i drugi sa pekorinom i rikotom uz nezaobilazni šafran. Rikotom i spanaćem se pune i domaće raviole i služe u sosu od divljih pečuraka. Taljatele su u ponudi sa čeri paradajzom, pesto sosom, parmezanom, začinjeni belim lukom i čilijem, kao i sa biftekom uz dižon senf, čeri paradajz, čili i beli luk. Riblju reprezentaciju čine orada, brancin i tuna i savršeno sočan file dimljene pastrmke kojeg smo probali uz ratatui i klasičan prilog u vidu krompira i baby spanaća.
Od mesnih specijaliteta možete birati između odležalog bifteka, telećih obraza, ćurećeg batka, pilećeg filea ili italijanski klasik, osso buco.
Po rečima F&B direktora hotela, Nemanje Stojkovića, restoran Tilia je diplomski rad jedne sjajne mlade generacije ugostitelja iz Sokobanje i okoline koja je prve korake napravila u hotelu Sunce. Na kraju ćemo samo dodati da je cela ekipa uspešno položila diplomski. Sa najvišom ocenom.
Nemanja Stojković F&B direktor
Restoran „Fleur de Sel“, posle dobijanja Michelin zvezde, diči se još jednim prestižnim priznanjem. Britanski magazin „The World of Fine Wine“ svrs...
pročitaj jošMichelinov vodič suočava se sa pravim izazovom, kako privući pažnju Generacije Z. Iako decenijama unazad važi za renomirani gastronomski vodič, Mic...
pročitaj jošEn Sofi Pik (Anne-Sophie Pic) zatvorila je svoj restoran sa dve Michelinove zvezdice, La Dame de Pic, u Londonu nakon osam godina prisustva na brit...
pročitaj još