Srpska “Kafana” iz Njujorka nakon 14 godina rada dobila prestižno priznanje i odnedavno se nalazi u Michelinovom vodiču.
Na Menhetnu se jede sarma, roštilj i toči rakija
Srpskih kafana i restorana ima praktično u svakom kutku planete gde ima naših iseljenika. Još uvek veći deo naše ugostiteljske dijaspore je okrenut našim ljudima i samo mali broj je postao prepoznatljiv i za goste koji za Srbiju nisu ni čuli, a kamoli probali našu hranu.
Sinonim za srpsku kafanu u Americi je upravo “Kafana” na Menhetnu. Vlasnik ovog lokala sa 36 mesta u kojem se služi roštilj, gibanica, sarma i toči rakija je Beograđanin Vladimir Ocokoljić. Otvoren je 2008. godine i odmah je postao jedno od omiljenih mesta za izlazak u tom delu grada. Već 2012. godine američki nedeljnik Njuzvik ga je uvrstio na listu 101 najboljih restorana na svetu.
Sledeće priznanje je stiglo od Gabrijele Hamilton, šefice koja vodi njujorški restoran Prune. Tekst je objavljen u Njujork Tajmsu, a ova autorka dve bestseler kuvarice biranim rečima opisuje “Kafanu”. “Srpski restoran u Sedmoj ulici, na istočnoj strani Donjeg Menhetna, nalazi se na mestu gde se ne može stići podzemnom železnicom. U ovom kutku Njujorka, sa svojim toplim, mekim svetlom i mestom za 36 osoba, smeštena je kafana nazvana – ‘Kafana’”, napisala je Gabriela objasnivši da je to “kao da ste psu dali ime Pas”. “Hrana koja se u ‘Kafani’ služi je nepretenciozna: meso sa roštilja i sveže kobasice i hrskave seckane salate od krastavca, paradajza i luka. Sva vina su od sorte loza sa dalmatinske obale i sa planina i dolina Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore”, navodi se dalje u tekstu.
Gabriela je prilikom prve posete “Kafani” probala ćevape, pljeskavice i gibanicu. I naravno – rusku salatu. “Nisam mogla da prestanem da jedem koliko je to sve bilo sočno, sveže, a opet sa prefinjenim ukusom”, napisala je šefica.
A onda kada bi neko pomislio da se radi o pojedinačnim slučajevima, da ne kažemo ispadima, potvrda kvaliteta je stigla sa “najvišeg mesta”.
Ćevapi su oborili Michelina
Naime, Michelin je prepoznao autentične ukuse i uvrstio “Kafanu” u svoj vodič. „Da istočnoevropska inteligencija treba negde da planira revoluciju ili možda samo razgovara o politici, oni bi se sastali ovde“, počinje svoj opis Michelinov vodič, a zatim se osvrće na kuhinju. „Na meniju su čuvena srpska jela koja je teško naći na Menhetnu. Ipak, neki specijaliteti će vam se činiti poznatim, poput zeljanice – klasičnog punjenog peciva, filovanog seckanim spanaćem, belim lukom, začinskim biljem i fetom. Od jedinstvenih jela mogu se izdvojiti suve šljive punjene sitnim sirom i rolovane slaninom, koje se služe sa rolovanom pilećom džigericom, kao i izdašan i ukusan pasulj sa komadićima mekih svinjskih rebaraca. Ćevapi su pravi specijalitet, kao i kobasice iz istog kraja, a pripremaju se od fino mlevenog svinjskog mesa, sa začinskim biljem“, navodi se u preporuci.
“Ne mogu da kažem da ‘Kafana’ predstavlja tipičnu beogradsku kafanu s početka 20. veka, ali svakako predstavlja moje viđenje Beograda, onakvog kakav je zapisan u sećanjima moje porodice”, izjavio je svojevremeno Ocokoljić za američki portal Bturn, a o recepturi za svoja jela je dodao: “Recepti za pite i salate su od ženskog dela moje porodice, a za roštilj su oni iz ‘Srpskog kuvara’ objavljenog još 1930. godine”.