
Boho stil u novopazovskom restoranu Krov Lounge
Udaljen četrdesetak kilometara od Beograda, u Novoj Pazovi, svoja vrata otvorio je još jedan zanimljiv restoran pod nazivom Krov Lounge. Novo mest...
pročitaj jošPosebno prepoznatljiv ambijent, prvoklasna kuhinja, profesionalna usluga, dobra muzika, a pre svega duh Skadarlije – sve to krasi restoran „Zlatni bokal”, koji se nalazi nadomak Skadarlijske česme otvorene 1966.
Na mestu „Zlatnog bokala” u 19. veku gosti su posećivali vinski podrum. Veliki Nušić kaže da su iz laguma izvučenih nategačom donošene boca za bocom vina, koje se razlivalo u bezbroj čaša, te se uz meze probalo ocenjivalo, veselilo se uz njega, tugovalo, sumiralo se i zaključivali se pazari. Godine 1968. otvoren je „Zlatni bokal” koji i danas traje, s ljubavlju dočekuje goste iz celog sveta u prijatnom, intimnom ambijentu, pokraj, u pesmama opevane, skadarlijske kaldrme. To je mesto u kome se prepliću staro i novo i čine jednu čarobnu celinu svojstvenu samo ovom restoranu. Latinska poslovica kaže: „Bez jela i pića nema ni ljubavnog žara“. Momo Kapor, omiljeni gost restorana, napisao je: „Sve počinje u kafani, kafana je naša istorija, osećanje zajedništva, bliskosti, količina vremena koje posvećujemo drugima, sebi, razgovoru, razmišljanju.“
Kapacitet restorana je 130 mesta na dva nivoa. Sa menija izdvajaju se specijaliteti: Biftek Zlatni bokal – za dve osobe, serviran na usijanoj ploči, preliven puterom i orasima. Kao prilog dodaju se mladi krompirići i pire od spanaća. Medaljoni Zlatni bokal od tri vrste mesa: pilećeg, junećeg i svinjskog. Prilog ovog jela su mlinci zapečeni s kajmakom i paprikom. Preliv: sos od dimljenog sira.
Adresa: Skadarska 26, Beograd
Telefon: 060/1111-992
Radno vreme: od 11 do 2 h
www.zlatnibokal.com
Instagram: zlatnibokal
Restoran Bata Pežo u novom ruhu nastavlja da privlači sve ljubitelje domaće kuhinje i autentičnog doživljaja pored Dunava. Koju vrstu ugođaja mogu ...
pročitaj jošEnso restoran, koji slavi deset godina postojanja, predstavio je novi zimski meni, kojm je chef Nedeljko Jerković ponovo dokazao da je velemajstor ...
pročitaj jošZima je doba godine kada se uživa u toplini, jačoj hrani, snažnijem i punijem vinu - vreme istinskog hedonizma. Atelje vina Šapat, renomirana kuća ...
pročitaj još