Kafica i klopica: K2 u Vrbasu od sendviča pravi mala remek-dela
Kada uđete u ovaj lokal, otvoren ovog proleća, vidi se da su ženske ruke zaslužne za ovaj projekat. K2 kafica i klopica - počevši od naziva, preko ...
pročitaj jošViršla u kifli, ili popularni hot dog je u Ameriku došao sa većim brojem nemačkih imigranata koji su pobegli u osvit Drugog svetskog rata.
Evergrin street food scene, hot dog dolazi kao kuvana viršla ili sa roštilja, poslužen samo sa senfom ili uz ljuti sos, kečap i kiseli kupus… Složićemo se oko toga da je hot dog, gotovo isto kao i hamburger, postao neizostavni deo američke kulture.
Bez obzira što bi se po imenu dalo zaključiti da potiče iz Frankfurta, mesto nastanka je nemoguće odrediti. Naime, originalni nemački hot dog je bio mešavina svinjetine i govedine.
Današnji, američki, se pravi isključivo od govedine. Jer su ga prvi počeli praviti jevrejski mesari, a zbog njihove košer ishrane nisu stavljali svinjetinu u mešavinu za viršle i kobasice.
Zvuči neverovatno, ali Amerikanci između Memorial Day (krajem juna) i praznika Labor Day (prvi ponedeljak u septembru) pojedu čak sedam milijardi hot dogova, rekao je za CNN Erik Mitental, predsednik Nacionalnog saveta za viršle i kobasice.
Amerikanci su prihvatili kulturu jedenja kobasica jer su ih Nemci jeli u svakoj prilici. Kod kuće, na poslu, napolju, svugde. Doprinos popularnosti su doneli i kiosci sa hot dogovima.
Za njih nije bilo potrebno veće ulaganje, a prvi kiosci su bili u stvari pokretne kuhinje na točkovima koje su na ulicama pojavile krajem pedesetih. A deceniju kasnije nije bilo raskrsnice u američkim gradovima gde niste mogli kupiti hot dog.
Ipak, Amerikanci su dali značajan doprinos evoluciji hot doga.
Čarls Feltman se prvi setio da ubaci viršlu/kobasicu u pecivo i na taj način je počeo privlačiti još više kupaca. Krajem dvadesetog veka, njegov restoran na Koni Ajlendu je prodavao neverovatnih 40.000 hot dogova dnevno.
Popularnost ovog jednostavnog sneka ne opada, a kako stvari stoje, cela Amerika će i dalje uživati u finom spoju mesa, peciva i dodataka.