
Sertifikovana napolitanska pizza na Vračaru: Campania Pizza Gourmet
Dobro poznati ukusi napolitanske kuhinje su, nakon matičnog lokala u Westu 65, odnedavno na još jednoj lokaciji. Campania Pizza Gourmet je restoran...
pročitaj jošOd jednostavne ulične hrane do teme naučnih istraživanja, od simbola Italije do terena za dokazivanje vrhunskih šefova – pica je toliko genijalan izum da je veštinu pravljenja ovog specijaliteta UNESCO uvrstio na listu svetske kulturne baštine. Matteo Aloe iz picerije Berberè predlaže pice koje čak i u kućnoj varijanti mogu da pariraju onima koje prave profesionalci.
Klasično testo
Težina pripreme Srednje
Vreme 40 minuta plus 27 sati narastanje
SASTOJCI ZA 2 OSOBE
500 g brašna tip 00
10 g soli
4 g svežeg pivskog kvasca
Rastvorite pivski kvasac u 350 ml vode na sobnoj temperaturi i dodajte polovinu brašna; brzo zamesite, prekrijte testo vlažnom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Dodajte ostatak brašna i energično mesite testo najmanje 10 minuta, a na kraju posolite i premesite.
Oblikujte testo u lopticu, stavite ga u činiju, prekrijte streč-folijom i ostavite u frižider da stoji 24 sata.
Izvadite testo iz frižidera i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi 2 sata. Zatim ga razvucite u plehu dimenzija 34 x 40 cm ili u 2 okrugla pleha (prečnika 25 cm), prekrijte i ostavite da odstoji narednih 30 minuta pre
stavljanja sastojaka i pečenja u rerni.
Integralno testo
Težina pripreme Srednje
Vreme 40 minuta plus 27 sati narastanje
SASTOJCI ZA 2 OSOBE
300 g brašna tip 00
200 g speltinog brašna
10 g soli
4 g svežeg pivskog kvasca
Rastvorite pivski kvasac u 380 ml vode na sobnoj temperaturi i dodajte polovinu brašna (obe vrste); brzo zamesite, prekrijte testo
vlažnom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Dodajte preostalo brašno i energično mesite testo najmanje 10 minuta, a na kraju posolite i premesite.
Oblikujte testo u lopticu, stavite je u činiju, prekrijte streč-folijom i ostavite u frižider da stoji 24 sata.
Izvadite testo iz frižidera i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi 2 sata. Zatim ga razvucite u plehu dimenzija 34 x 40 cm ili u 2 okrugla pleha (prečnika 25 cm), prekrijte i ostavite da odstoji narednih 30 minuta pre
stavljanja sastojaka i pečenja u rerni.
Pržena, sa pršutom i sirom squacquerone
Težina pripreme Lako
Vreme 50 minuta plus 30 minuta za odmaranje testa
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
1 klasično ili integralno testo
150 g sira squacquerone
10 listića pršute
2 pomorandže
ulje od kikirikija
so
Izaberite jedno od dva navedena testa, stavite ga u frižider da odstoji 24 sata, kako je navedeno u receptu, a onda ostavite da stoji naredna 2 sata na sobnoj temperaturi.
Izdelite ga na loptice težine 30 do 40 g.
Poređajte ih na površinu posutu brašnom i ostavite da odstoje još 30 minuta.
Pržite ih u velikoj količini vrelog ulja da dobiju na volumenu i porumene.
Ocedite ih na kuhinjskom ubrusu i posolite.
Poslužite pržene pice sa pršutom i sirom squacquerone posutim narendanom korom.