Rođeni Kanađanin, Petar Samac, povučen porodičnim korenima i željom da život nastavi u Beogradu, otvorio je lokalni pub u kom priprema nesvakidašnja jela od piletine – posebno su nas privukla hrskava krilca prelivena autentičnim home made sosovima
Samac je u Kanadi stekao diplome dva kulinarska fakulteta i dve godine zaredom bio član Kanadske kulinarske takmičarske ekipe. Radio je u „Crowne Plazi”, hotelu „Hilton”, „Iguani”, a potom kao kuvar Iračke rezidencije u Beogradu. Kuvao je za skoro sve domaće političare i estradu, ali i strane poznate ličnosti, poput Džulije Roberts, Ralfa Fajnsa, za princa Saudijske Arabije… Za sebe kaže da je Srbin po poreklu i Voždovčanin u srcu. Zato je „Blues Beers & Wings“ i otvorio baš u toj opštini, u Vojvode Stepe br. 107. Lokal je ušuškan između zgrada i skrojen za ljubitelje prijatne i opuštene atmosfere, kvalitetne muzike, isto takvog piva i, naravno, odlične hrane. Bašta je zaklonjena od saobraćajne gužve, što doprinosi užitku. Sluša se blues, rock, country i povremeno old school hiphop zvuk. Podseća na lokalni „pub fazon“ kojih ima svuda po Americi. Ništa pretenciozno, ali vrhunski kvalitetno. Rečju, barska hrana pripremljena sa stilom. Vlasnik sebe smatra partnerom lokalne ekonomije, jer kupuje namirnice isključivo od lokalnih proizvoda, a posebno vodi računa o ekologiji – plastiku minimalno koristi i vodi računa o reciklaži nakon upotrebe.
Petar ističe da su počeci bili skromni i da uz pomoćnika iz Brazila, Daniela Nakirimotoa, sve sam radi – pere, kuva, služi, nabavlja, eksperimentiše i istražuje nove ukuse.
Za pripremu jela koriste se samo sveže namirnice već pomenutih lokalnih dobavljača, ali ono što je posebno autentično jesu home made sosovi, poput domaćeg ljutog sosa spravljenog u Luizijana stilu Powder Keg. U prevodu, bure baruta, kao sinonim za Balkan, za eksplozivni ukus ljutine.
Hrana je za beogradske prilike dosta neuobičajena, ali ipak bliska našim ukusima. Bitno je istaći i da ulje svaki put treba da je sveže. U nastavku je samo delić recepata koje Petar koristi, jer kako ističe, ostali recepti su tajna…
Karbonara preliv za pržena krilca
SASTOJCI:
– 200 ml neutralne pavlake
– 2 rendana čena belog luka
– 100 g hrskavo pržene slanine ili pančete
– prstohvat soli
– 100 g rendanog parmezana
– prstohvat crnog bibera
PRIPREMA: U šerpi sjediniti pavlaku, parmezan, beli luk, so i biber. Staviti na laganu vatru dok tiho proključa. Mešati žicom sve vreme da ne zagori. Slaninu sitno iseckati na kocke i propržiti na malo masti dok ne postane hrskava. Prženu slaninu prebaciti na papirnati ubrus da upije višak masti. Mast iz tiganja dodajete pavlaci i promešajte dok se ne sjedini. Pržena krilca prelite karbonarom i završite sa prženom slaninom.
PRIPREMA: Sve sjedinite u jednu činiju i dobro promešajte.
Salsa loco
SASTOJCI:
– 2 zrela paradajza
– 1/2 glave crvenog luka srednje veličine
– 1/2 sveži krastavac srednje veličine
– 100 g kukuraza šećerca iz konzerve
– 1x ljuta crvena paprika šilja
– sok jedne sveže lomete
– 5 g svežeg lista korijandera
– Prstohvat soli i bibera
PRIPREMA: Krastavac, luk, paradajz i papriku sitno iseckati i sjediniti u jednoj činiji. Sitno iseckajte korijander i dodajte u činiju. Dodajte kukuruz i pasulj, prelite sokom od limete, začinite sa solju i biberom, promešajte i služite uz omiljene naćose.