U prostoru Mokrin House tokom vikenda održano je finale kulinarskog takmičenja Challenge Rekonstrukcija, koje je još jednom pokazalo da tradicija i inovacija mogu zajedno da sede za istim stolom. Pobednik ovogodišnjeg izdanja je Stefan Tomić, chef restorana Salon 1905 iz Beograda.
Finale trećeg po redu kulinarskog takmičenja Challenge Rekonstrukcija održano je u kreativnom prostoru Mokrin House, gde su se okupili vrhunski chefovi, profesionalci iz domena gastronomije i ljubitelji hrane širom regiona. Ovogodišnja tema pod nazivom Peta nota bila je poziv učesnicima da kroz autorski pristup rekonstruišu voljena, dobro poznata, tradicionalna jela i pokažu kako se ukusi detinjstva mogu pretočiti u savremeni kulinarski doživljaj.
Finalisti su svojim kreacijama pomerili granice poznatog: od rekonstruisane jagnjetine ispod sača mladog Lazara Erića, preko rekonstruisane musake u kojoj se kombinuju spanać, brancin, lisičarka, krompir, patlidžan Ivana Bičeika, do moravske salate u novom ruhu chefa Silvane Hadžić.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Luka Bašić je spojio jagnjeću sarmicu i Saint Jacques školjke, dok je Stefan Tomić, chef restorana Salon 1905, predstavio jedinstvenu kombinaciju ribe pagar, jagnjeće maramice i vojvođanskog kulen sosa, uz rekonstruisanu krompir salatu sa komoračem, školjkama i japanskim začinima, jelo koje mu je na kraju donelo pobedu.
Odluku o pobedniku doneo je stručni žiri u sastavu: Mario Mandarić, hrvatski chef i član Forbes liste 30 Under 30 Europe,Tom Gretić, renomirani kuvarski i TV superstar, Jovan Nikolić Njegovan, vlasnik i chef restorana Nucleus, Zoran Ostojin iz etno sela Tiganjica, Nikola Šorak, mladi chef nagrađen na takmičenju San Pellegrino Young Chef i chefica Nataša Šešić.
Tokom dana publika je mogla da prisustvuje kulinarskim radionicama o francuskim sirevima, pripremi paste i iskorišćavanju celog pileta, dok je Food Market okupio male proizvođače iz Srbije. Veče je upotpunila muzika mostarskog benda Divanhana, stvarajući spoj tradicije, inovacije i emocije koji savršeno oslikava duh samog takmičenja.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Naše utiske o takmičenju dodatno je potkrepila Nina Došen, pobednica MasterChef Srbija 2025, koja nije krila zadovoljstvo i lepe reči za organizatore takmičenja Challenge Rekonstrukcija 2025:
– Ovim putem bih želela da se zahvalim Srđanu koji me je pozvao da učestvujem u odabiru učesnice putem Wild Card-a. Sjajna atmosfera i ljudi na jednom mestu. Radionice su nešto što mi se posebno dopalo, volim da čujem i naučim nešto novo i kasnije to i da pripremim. Samo takmičenje raste, kako idejno tako i takmičarski, i želim da čestitam svim finalistima i pobedniku Stefanu – izjavila je Došen za CafeBar & Restoran.
Pokretač projekta, Srđan Jerinkić, chef iz Novog Sada, idejom „Rekonstrukcije“ uspešno gradi platformu koja spaja profesionalce i mlade talente, uz dijalog o važnosti autentičnih ukusa i savremenih interpretacija. Kroz dosadašnja tri izdanja, takmičenje Challenge Rekonstrukcija se pokazalo kao jedno od inspiritivnijih događaja na domaćoj gastro-sceni uz potvrdu da tradicija nije ograničenje već inspiracija.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.