Pretraga
Trend 14.10.2025

Evo kako je izgledalo finale treće Rekonstrukcije – tradicija i inovacija za istim stolom

Nataša Stevanović
Challenge Rekonstrukcija 2025 finalisti i pobednik
Izvor: Instagram/@_dosennina_

U prostoru Mokrin House tokom vikenda održano je finale kulinarskog takmičenja Challenge Rekonstrukcija, koje je još jednom pokazalo da tradicija i inovacija mogu zajedno da sede za istim stolom. Pobednik ovogodišnjeg izdanja je Stefan Tomić, chef restorana Salon 1905 iz Beograda.

Finale trećeg po redu kulinarskog takmičenja Challenge Rekonstrukcija održano je u kreativnom prostoru Mokrin House, gde su se okupili vrhunski chefovi, profesionalci iz domena gastronomije i ljubitelji hrane širom regiona. Ovogodišnja tema pod nazivom Peta nota bila je poziv učesnicima da kroz autorski pristup rekonstruišu voljena, dobro poznata, tradicionalna jela i pokažu kako se ukusi detinjstva mogu pretočiti u savremeni kulinarski doživljaj.

Challenge Rekonstrukcija 2025 finalisti
Izvor: Instagram/@_dosennina_

Finalisti su svojim kreacijama pomerili granice poznatog: od rekonstruisane jagnjetine ispod sača mladog Lazara Erića, preko rekonstruisane musake u kojoj se kombinuju spanać, brancin, lisičarka, krompir, patlidžan Ivana Bičeika, do moravske salate u novom ruhu chefa Silvane Hadžić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели challenge_ rekonstrukcija III (@challenge_rekonstrukcija)

Luka Bašić je spojio jagnjeću sarmicu i Saint Jacques školjke, dok je Stefan Tomić, chef restorana Salon 1905, predstavio jedinstvenu kombinaciju ribe pagar, jagnjeće maramice i vojvođanskog kulen sosa, uz rekonstruisanu krompir salatu sa komoračem, školjkama i japanskim začinima, jelo koje mu je na kraju donelo pobedu.

Challenge Rekonstrukcija 2025, Nina Došen i Mario Mandarić
Izvor: Instagram/@_dosennina_

Odluku o pobedniku doneo je stručni žiri u sastavu: Mario Mandarić, hrvatski chef i član Forbes liste 30 Under 30 Europe,Tom Gretić, renomirani kuvarski i TV superstar, Jovan Nikolić Njegovan, vlasnik i chef restorana Nucleus, Zoran Ostojin iz etno sela Tiganjica, Nikola Šorak, mladi chef nagrađen na takmičenju San Pellegrino Young Chef i chefica Nataša Šešić.

Challenge Rekonstrukcija 2025
Izvor: Instagram/@_dosennina_

Tokom dana publika je mogla da prisustvuje kulinarskim radionicama o francuskim sirevima, pripremi paste i iskorišćavanju celog pileta, dok je Food Market okupio male proizvođače iz Srbije. Veče je upotpunila muzika mostarskog benda Divanhana, stvarajući spoj tradicije, inovacije i emocije koji savršeno oslikava duh samog takmičenja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели challenge_ rekonstrukcija III (@challenge_rekonstrukcija)

Naše utiske o takmičenju dodatno je potkrepila Nina Došen, pobednica MasterChef Srbija 2025, koja nije krila zadovoljstvo i lepe reči za organizatore takmičenja Challenge Rekonstrukcija 2025:

– Ovim putem bih želela da se zahvalim Srđanu koji me je pozvao da učestvujem u odabiru učesnice putem Wild Card-a. Sjajna atmosfera i ljudi na jednom mestu. Radionice su nešto što mi se posebno dopalo, volim da čujem i naučim nešto novo i kasnije to i da pripremim. Samo takmičenje raste, kako idejno tako i takmičarski, i želim da čestitam svim finalistima i pobedniku Stefanu – izjavila je Došen za CafeBar & Restoran.

Inicijativa koja menja gastronomski pejzaž

Challenge Rekonstrukcija 2025
Izvor: Instagram/@_dosennina_

Pokretač projekta, Srđan Jerinkić, chef iz Novog Sada, idejom „Rekonstrukcije“ uspešno gradi platformu koja spaja profesionalce i mlade talente, uz dijalog o važnosti autentičnih ukusa i savremenih interpretacija. Kroz dosadašnja tri izdanja, takmičenje Challenge Rekonstrukcija se pokazalo kao jedno od inspiritivnijih događaja na domaćoj gastro-sceni uz potvrdu da tradicija nije ograničenje već inspiracija.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.