Pretraga
Trend 08.10.2025

Restoran Cavallino, gastronomski pit stop Massima Botture

Svetislav Stojanović
Restoran Cavallino je Massimo Bottura kreirao kao prostor koji spaja nasleđe Formule 1, italijansku kulinarsku tradiciju i savremeni luksuz
Izvor: ferrari.com/ristorante-cavallino

Ferrari i Massimo Bottura u istoj rečenici? Dva sabirka koja za rezultat daju ništa manje od legende – restoran Cavallino u Maranelu, koji je Enzo Ferrari otvorio davne 1950. za svoje vozače i saradnike, danas je pod Botturinim vođstvom doživeo potpuni preporod. U saradnji s arhitektkinjom Indiom Mahdavi, Bottura je kreirao prostor koji spaja nasleđe Formule 1, italijansku kulinarsku tradiciju i savremeni luksuz.

Cavallino je danas mnogo više od restorana, ovaj restoran je živi brend Ferrarijeve filozofije i inspiracija za sve ugostitelje koji veruju da prostor i meni mogu pričati istu, moćnu priču.

Massimo Bottura i Ferrari – renesansa restorana Cavallino

ferrari restoran cavallino enterijer
Izvor: ferrari.com/ristorante-cavallino

Krajem juna se u bioskopima širom sveta pojavio visokooktanski blokbaster F1 – film o Formuli 1. U njemu se glavni junak kojeg glumi Brad Pitt, vraća u najpoznatiji cirkus na svetu i to trideset godina nakon teške nesreće. Ljubitelji brzine su verovatno već odgledali film, a mene su, kao i verujem većinu oduševili vizuelni efekti i impresivni prikaz trka, posebno u IMAX formatu. Istina, malo je duži, neki kažu da mu nedostaje dubina, ali meni je ostao žal što Brad ne vozi za Ferrari. Svaka čast McClarenu, Mercedesu i ostalima, ali za većinu sredovečnih muškaraca, postoji samo jedan tim – onaj sa logotipom uspravljenog crnog pastuva na žutoj boji, boji grada Modene.

U čast Ferrarija, donosimo vam priču o restoranu Cavallino u Maranelu, koji je već decenijama svetilište vozača Formule 1, konstruktora, vlasnika timova i ljubitelja brzine, mesto gde su slavile pobede, tugovalo posle poraza i dogovarale buduće strategije u senci legendarnog crnog pastuva.

Novi početak za Massima Botturu

Kada je Enzo Ferrari 1950. godine odlučio da u Maranelu, ispred fabrike, otvori restoran za svoje vozače, saradnike i goste, verovatno nije slutio da će to mesto postati mitsko. Prvobitno je bio rustično mesto, sa tipičnom kuhinjom regije Emilie Romagne, gde su ručavali Niki Lauda, Gilles Villeneuve i Michael Schumacher. Vremenom je Cavallino ušao u legendu, ali je nakon više od sedam decenija rada bilo jasno da je potrebno osveženje kako bi duh Ferrarija ostao živ i relevantan novim generacijama.

Chef Massimo Bottura u kuhinji restorana Cavallino
Izvor: ferrari.com/ristorante-cavallino

Godine 2021, Cavallino je doživeo potpuni preporod pod vođstvom Massima Botture, jednog od najcenjenijih svetskih chefova današnjice, poznatog po Osteriji Francescani u Modeni, koja je više puta proglašavana najboljim restoranom na svetu. U saradnji sa arhitektom India Mahdavi, Bottura je transformisao Cavallino u restoran koji čuva duh Ferrarija, ali ga prenosi u novo doba.

Enzo Ferrari bi bio ponosan

enterijer restorana cavallino u čast enza ferrarija
Izvor: ferrari.com/ristorante-cavallino

Enterijer je spoj nostalgije i savremenosti. Crvena boja dominira, ali u sofisticiranim nijansama koje ne vrište, već pričaju priču o strasti i brzini. Na zidovima su originalne fotografije iz Ferrarijeve istorije, uključujući retke kadrove Enza Ferrarija u restoranu i vozače koji nazdravljaju pobedama.

Stari kamin je obnovljen, a plafoni krase retro lampioni u obliku trkačkih šlemova. Stolice su izrađene od materijala koje koriste Ferrarijeva sedišta, dok su stari posteri i tehnički crteži inkorporirani u enterijer. Bašta restorana gleda direktno na ulaz u fabriku, stvarajući osećaj da je svaka večera zapravo deo nečega većeg, dela jedne legende koja traje decenijama.

Radnička tradicija u 21. veku

Chef Massimo Bottura je kreirao jelovnik koji odaje počast emilijanskoj tradiciji, ali sa njegovim prepoznatljivim modernim pomakom. Bottura ističe da je želeo da “ostane veran radničkoj tradiciji ovog restorana, ali da je prenese u 21. vek”.

meni restorana cavallino chefa massima botture
Izvor: ferrari.com/ristorante-cavallino

Na meniju se nalaze jela poput Tortellini in brodo, punjene jeguljom i parmezanom, a posluženi su u bistrom i bogatom bujonu od kopuna, misa i vina Lambrusco grasparossa. Bottura nije izostavio ni Tagliatelle al ragù, klasični bolonjez, ali od najfinijieg mesa lokalnih proizvođača.

Specijalitet kuće su Modenski crni tigli, hrskavi sendviči punjeni mortadelom i parmezanom, reinterpretacija lokalnog panino koncepta, kao i Crème Caramel al Parmigiano Reggiano, flan od 3 godine starog parmezana za pečenim lukom i balzamikom.

restoran cavallino enterijer ferrari i massimo bottura
Izvor: ferrari.com/ristorante-cavallino

Jedno od najpoznatijih jela je “The Crunchy Part of the Lasagna”, Botturina ikona iz Francescane, koja se služi i ovde, u interpretaciji prilagođenoj Cavallinu, kao omaž italijanskoj kuhinji koju je Enzo voleo.

Bottura je jelovnik zamislio kao gastronomski pit stop: jednostavne linije ukusa, bez nepotrebne komplikacije, ali sa luksuzom koji dolikuje Ferrarijevom imenu.

Posebna pažnja posvećena je mesu: Fileto di manzo alla Rossini, sa foie gras i tartufima, ističe vrhunske lokalne sastojke, dok su na meniju i varijacije na temu klasične cotolette alla milanese.

jela sa menija restorana cavallino chefa massima botture
Izvor: ferrari.com/ristorante-cavallino

Na desertnoj karti, Tiramisu Cavallino dolazi serviran u keramičkom cilindru motora, kolač u obliku automobila iz budućnosti krije zabajone sa maraska višnjama i balzamikom, dok Zuppa Inglese Rossa donosi na tanjir u vidu sočnog, kremastog italijanskog klasika.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ristorante Cavallino Maranello (@ristorantecavallinomaranello)

Vinska karta i cene u restoranu Cavallino

Vinska karta je fokusirana na regionalna vina, uključujući vrhunske Lambrusco etikete, ali i selekciju italijanskih vina iz Pijemonta i Toskane. Na raspolaganju su i retke flaše šampanjca, uključujući selekcije koje se služe u Ferrarijevom hospitality loungeu tokom F1 vikenda.

Cene u Cavallinu su daleko od nedostižnih. Predjela se kreću od 17 do 20 evra, prva jela su oko 20 evra, dok se cene mesnih jela kreću 22 do 35 evra, a deserti su u rasponu od 10 do 15 evra. Degustacioni meni nazvan Dobrodošli u Emiliju sadrži tri jela i desert po ceni od 65 evra (+38€ za vinsko uparivanje), a meni nazvan Supercars sadrži šest jela i desert i košta 95 evra (+65€ za vinsko uparivanje). Kada se sve uzme u obzir, Cavallino nije samo mesto gde ćete pojesti vrhunski ručak ili večeru u Maranelu. To je mesto gde svaka pločica, svaka fotografija i svaki detalj pričaju priču o Enzu Ferrariju, njegovoj filozofiji i snu koji traje. Bottura je uspeo da kreira restoran koji nije muzej, već živa, vibrantna oda Ferrariju i italijanskoj kuhinji.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ristorante Cavallino Maranello (@ristorantecavallinomaranello)

Za ugostitelje, Cavallino je primer kako se može napraviti restoran sa dušom brenda, ali bez karikaturalnog prenošenja na tanjir. Umesto da sve bude “crveno” i “trkački”, Bottura i tim su iskoristili duh Ferrarija kao polaznu tačku za dizajn prostora i menija koji ima dubinu, eleganciju i toplinu. A kada jednom uđete, videćete da Ferrari nije samo automobil. Ferrari je kultura, stil života, i, zahvaljujući Massimu Botturi, sada i nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.