Nekada je bilo dovoljno da Salt Bae zamahne rukom i pospe so po mesu, a danas se čini da ni zlatni listići više ne pomažu.
Prema najnovijim izveštajima, Nusr-Et Steakhouse u Londonu, koji je Nusret Gökçe otvorio 2021. godine, prošlu godinu završio je sa (prikazanim) gubitkom od 5,4 miliona funti. Trend pada i smanjeni promet od čak 31 odsto već je bio zabeležen tokom 2023, a sada se situacija dodatno pogoršala.
Problem, međutim, nije samo londonski. Nusretov poslovni model, zasnovan na spektaklu i luksuzu, pokazuje pukotine širom sveta. Kompanija je zatvorila pet restorana iz svetske mreže, dok je na tržištu SAD sprovedena revalorizacija poslovanja od 6,6 miliona funti, uz obrazloženje da se radi o “izuzetnim troškovima”.
Podsetimo, Nusr-et Steakhouse u Londonu otvoren je nakon brojnih skandala. Velika potražnja u početnoj fazi omogućila je premium pricing model, koji se pokazao neodrživim na duže staze u restoranu kontroverznog Nusreta Gokčea, poznatijeg kao Salt Bae.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Internet senzacija, kuvar za kojim je poludeo svetski džet set, najveći kulinarski estradnjak – ovo su samo neki od epiteta koji prate turskog šefa Nusreta Gokčea, poznatijeg pod umetničkim imenom Salt Bae. Otvaranjem restorana u Londonu obični smrtnici su pomislili kako će moći jesti kao njihovi estradni idoli, ali cene koje je Nusret odredio su daleko više “zasoljene” nego što je svaki njegov stek.
Britancima su zasuzile oči kada su pročitali da porcija pomfrita košta 1.400 dinara, a jedan klip kukuruza 300 dinara više. Knedla u grlu zastaje kada vam stigne račun od 13.800 za zlatni hamburger, a padanje u nesvest je zagarantovano za džinovski tomahavk odrezak koji košta 87.000 dinara. Ukoliko sve ovo želite da bude obloženo listićima zlata samo udvostručite ili čak utrostručite cenu.
I kad pomislite da niko pri zdravoj svesti ne bi otišao u njegov restoran i naručio bilo šta sa ovog menija, novootvoreni Nusr-Et Steakhouse je svako veče krcat ljudima. Štaviše, po pisanju britanskog tabloida The Sun, cena za rezervaciju je sa 100, skočila na 250 funti. Da, dobro ste pročitali, pomama je tolika da ljudi plaćaju 250 funti po stolici samo da bi rezervisali mesto u restoranu.
Ne čudi što se o Nusretu piše po tabloidima jer otkako se vinuo u zvezde postao je deo džet-seta i njegov svaki korak se prati. A gde je džet-set, tu su i skandali. Nusret je prvo upao u probleme kada je isplivao snimak kada je ugostio Nikolasa Madura, venecuelanskog predsednika kako uživa u ogromnim odrescima dok mu trećina ekonomski uništene zemlje gladuje. Sledeći skandal je bio daleko ozbljniji.
Naime Mustafa Ftej bivši zaposleni u Nusretovom retoranu na Menhentnu tužio ga je za višestruko kršenje zakona o radu. Njujork Post je tada izveštavao da je konobar podigao kolektivnu tužbu u ime zaposlenih u restoranima u Njujorku i Majamiju, zbog oduzimanja dela bakšiša osoblju. Pored toga odbijao im je od plate vreme provedeno na pauzama, nije im plaćao prekovremene sate i sistematski otpuštao svakog zaposlenog koji bi se požalio na ovakve uslove.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Mustafa Ftej tvrdi da je pre podele napojnica, Nusret sebi uzimao tri procenta. Isto je navodno bilo i sa napojnicama koje su gosti ostavljali direktno konobarima, iznad uračunatih 18 procenata. I kad bi pomislili da će ovi skandali sprečiti širenje njegove imperije to se nije desilo. Građevinska firma koja je izvodila radove na njegovom restoranu u Dalasu ga je tužila zbog nepodmirenih dugova. Izgleda da njega to ne brine, jer Salt Bae ne misli da se povuče s američkog tržišta.
Salt Bae je svoju slavu izgradio na viralnim gestovima i prepoznatljivom imidžu, ali sve više deluje da je blještavilo prevazišlo kvalitet. Kritičari ističu da njegov brend prodaje „iskustvo“, a ne gastronomiju. U jednoj od recenzija britanske štampe, restoran je opisan kao “blistava benzinska stanica”, dok je poznati kritičar Jimi Famurewa londonski Nusr-Et nazvao “biznis-loungeom bez ikakvog duha, i lošim restoranom u svakom smislu.”
Čak ni pokušaji da se uvede “povoljniji” meni od 39 funti nisu popravili utisak. Mnogi su ga doživeli kao još jedan marketinški trik, s obzirom da je restoran ranije naplaćivao stekove od 1.450 funti i kafu od 50 funti.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Jedan u nizu skandala je vezan za otvaranje gore pomenutog restorana u Londonu. Prvo je u junu 2019. objavljeno da se otvara, u novembru da se radi o burger baru. Već u januaru 2020. izdaje se zvanično saopštenje da nema ništa od burger bara.
Atmosfera iščekivanja je podgrejana početkom ove godine sa pompeznom pričom o zlatnim odrescima i celim šou-programom koji to prati, da bi letos usledila tišina. Ni slova, ni reči. Ni potvrde, ni demantija o londonskom restoranu. A onda, grom iz vedra neba.
U britanskoj štampi se pojavljuje niz izrazito pohvalnih recenzija Nusretovog londonskog restorana. Ništa tu ne bi bilo neobično da su to bile recenzije o restoranu koji još nije bio otvoren?!? Šta reći, osim da je medijska kampanja izvedena, možda nedolično, ali maestralno.
Dilema da li je Nusret Gokče kulinarski genije ili uljez u restoranskom poslu ostaće i nakon ovog teksta, ali niko mu ne može osporiti fantastičan smisao za biznis. Pa, dok traje, traje.
I kako možemo videti, nije dugo potrajalo. Na Google-u, niz loših ocena svedoči o razočaranju posetilaca. Tokom 2025. godine, stotine korisnika ocenilo je londonski Nusr-Et jednom zvezdicom, uz komentare da “hrana ne opravdava cenu” i da je “iskustvo izgubilo šarm”. Izgleda da je svet, kako primećuju britanski mediji, “konačno pomirisao zlatni listić – i shvatio da nema nikakav miris.”
Model „viralnog luksuza“ pokazao se kratkog daha. Iako je Salt Bae uspeo da globalno pozicionira svoj brend kroz prepoznatljiv performans i digitalni marketing, finansijski rezultati ukazuju na to da održivo poslovanje i dalje zavisi od kvaliteta proizvoda, stabilnih operacija i kontrolisanih troškova. Za investitore i operatore luksuznih restorana, ovo je jasan signal da tržište sve teže nagrađuje spektakl bez suštine.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.