Restoran Delirium: Glasni ukusi u tišini
Molekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošŠef Owain Tomblin otkriva recept za omiljeno jelo gostiju u švajcarskom hotelskom kompleksu Bramble S&H Montagne.
Owain Tomblin je kuvar u Bramble Ski & Haute Montagne, lancu luksuznih ski brvnara raspoloživim za iznajmljivanje u Švajcarskoj, Francuskoj i Austriji. Juneći medaljone Chalet su omiljeno jelo gostiju smeštenih u jednoj od brvnara Bramble S&H Montagne lanca, smeštenoj podno švajcarskih Alpa, tačnije u Vebijeru. Sigurni smo da će vas recept chefa Tombilna oduševiti pojednako koliko je i nas.
SASTOJCI:
ZA MEDALJONE
* 4 juneća medaljona
(oko 150-200 g po osobi)
ZA PIRE OD ČIČOKE
* 150 g putera
* 300 g čičoke
* 1 prstohvat kamene soli
* 500 ml povrtnog fonda
* 50 ml pavlake za kuvanje
ZA SOS OD TARTUFA
* 1 l pilećeg fonda
* 125 ml šerija
* 200 g karpaća od tartufa ili ulja od tartufa
* 1 kašika putera
* 1 prstohvat kamene soli
ZA GLJIVE
* 2 kraljevske bukovače
(ili šitake)
* 2 kašike ulja
* 2 crna tartufa za dekoraciju
PRIPREMA:
ZA MEDALJONE
Začinite medaljone i stavite ih u tiganj ili drugu posudu pogodnu za pečenje u rerni, zatvorite medaljone sa svih strana i pecite 8 minuta u ugrejanoj pećnici na 200ºC.
Izvadite iz pećnice i ostavite meso da se odmori 10 minuta.
ZA PIRE OD ČIČOKE
Zagrejte puter u većem tiganju na srednjoj vatri.
Dodajte oprane, oljuštene i na kockice iseckane čičoke, posolite i poklopite. Kuvajte desetak minuta uz povremeno mešanje. Kada omekša dodajte fond i sačekajte da provri. Smanjite vatru i dinstajte dok se tekućina ne redukuje do polovine od početne. Sklonite sa vatre, sipajte pavlaku za kuvanje i vratite na kratko da pavlaka provri.
Sipajte u blener i sameljite u fin krem. Začinite po ukusu i dodajte malo limunovog soka.
Prebacite u dresir džak i ostavite na toplom do serviranja
ZA SOS OD TARTUFA
Redukujte pileći fond na oko 250 ml tečnosti. Smanjite vatru i dodajte šeri sa karpaćom od tatufa. Nastavite redukciju dok tečnost ne postane tek vodenasta i pomalo lepljiva. Kada postignete zadovoljavajuću konzistenciju i teksturu sosa, sklonite ga sa vatre. Sos završite kuvanjem na laganoj vatri uz dodatak putera. Začinite i čuvajte na toplom do serviranja.
ZA GLJIVE
Isecite bukovače sa stopicama na kriške debljine oko 2 cm. Zarežite dijagonalno do dubine od 2 mm, a zatim ponovite postupak u suprotnom smeru, kako bi postigli gravir efekat.
Zagrejte manji tiganj na umerenoj vatri. Dodajte 2 kašike ulja i položite gljive zarezanom stranom na dole. Pržite ih dok ne dobiju zlatnobraon boju. Okrenite ih i stavite u rernu na 4 minuta dok ne omekšaju.
Poslužite uz isečene medaljone, servirane na malo pirea od čičoke.
Molekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošU septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj još