Za Anu Roš, koja je prošle godine objavila knjigu Sun and Rain, kombinaciju memoara i recepata u kojoj otvoreno priča o svojim životnim krizama, pandemija korona virusa je još jedna bitka, ali u potpuno novoj situaciji. U razgovoru za World’s 50 Best Stories slovenačka šefica podelila je kako je doživela proteklu godinu i nekoliko saveta za preživljanje za restorane u blokadi.
Razmišljajte pozitivno i realizujte ideje koje vam se dugo motaju po glavi
Zbog zatvaranja granica, cela ekipa Hiše Franko ostao je u kolektivnom karantinu, ali su to iskoristili kao priliku da naprave grupu međusobne emocionalne podrške. Pored toga odlučili su da zatvoreni restoran iskoriste za ispunjavanje sna, na kojem rade pet godina. Ideja je da naprave seriju proizvoda koji bi se prodavali u celom svetu. Proizvodi bi bili od sastojaka iz doline Soče, a napravili bi ih koristeći tehnike Hiše Franko.
– Pet godina sanjam o ovome, posebno otkad smo pre godinu i po otvorili fenomenalnu pekaru – rekla je Ana Roš
– Želimo ove divne, vrhunske planinske sastojke obraditi u našem stilu i ponuditi ih ljudima širom sveta. Sad ionako nemamo šta drugo da radimo nego da ostvarimo taj san – kaže Ana dodajući da su svi gosti čije su rezervacije u Hiši Franko morale biti otkazane zbog epidemije dobili besplatne pakete proizvoda.
Podržite lokalne proizvođače
Drugi prioritet Hiše Franko trenutno je sprečiti domino efekat epidemije na lokalne proizvođače. Ljudi u krizi stvaraju zalihe industrijskih trajnih proizvoda, a ne sveže domaće hrane, pa mali proizvođači ostaju bez tržišta. Hiša Franko se udružila sa lokalnom mlekarom Planika, u proizvodnji sladoleda i drugih mlečnih proizvoda.
– Ovo je vrlo ranjivo ekonomsko okruženje, poremeti li se nešto u delu lanca, sve se ruši. Trudimo se praviti proizvode koji se mogu čuvati. Tek smo na početku i ovo može imati divnu budućnost – kaže Ana.
Pripremite se da će biti ranjivi
Slovenačka vlada je odlučila da subvencioniše 80 posto plata zaposlenih, pa je Hiša Franko finansijski pokrivena, ali ni oni, kao ni većina ugostiteljskih radnika u svetu, ne znaju do kada će biti sigurni.
– Svaki šef u normalnim uslovima je komandant i motivator, ali u ovom periodu prelazim granicu onoga što je zdravo u odnosu šefa i zaposlenog. Kada sam čula da je moj prijatelj i kolega Nino Kernjus preminuo od korone nisam sa mogla suzdržati. Briznula sam u plač pred celim timom. Svojim ljudima morate biti primer, ali morate biti i čovek – kaže Ana Roš.
Nada u bolju budućnost
Svaki dan tim Hiše Franko odvaja vreme za razgovor o strahovima i brigama. To je i vreme kad svi iznose ideje na kojima bi mogli raditi. Zid u sali sada je prekriven sličicama i beleškama o idejama kuvara i servisa.
– Svima ponavljam: iskoristite ovaj trenutak da učite sve što vas zanima i produbite znanje. Sada imate vremena. Iz epidemije korona virusa sigurno ćemo izaći drugačiji, a naš je izbor da li ćemo izaći kao bolji ljudi – zaključuje Ana Roš.
Post Views: 1.517
AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ
FOTO: HIŠA FRANKO I INSTAGRAM