Konfitiranje, kulinarska tehnika nastala kada nije bilo frižidera i zamrzivača
U eri moderne kuhinje sve češće zaboravljamo na stare tehnike kuvanja. Konfitiranje, jedna od njih, nastala je još u vreme kada nije bilo frižidera...
pročitaj jošNe morate biti profesionalac da biste zaključili da vas ovo jelo podseća na lazanju, s tim što je umesto kora korišćena testenina. No, ukoliko ste pomislili da je pastitzio italijansko jelo, polovično ste u pravu. Reč je o grčkom jelu koje ima svog brata blizanca u Italiji, a koji se zove pasticcio. U italijanski pasticcio se osim testenine dodaju i umaci na bazi povrća, mesa ili ribe. A preliva se bešamel sosom ili obilno prekriva sirom.
View this post on Instagram
Grčka verzija tog jela, bar kako je pravi šef Hristofor Peskijas u svome restoranu, sastoji se od pene na dnu, koja se za razliku od italijanske povezuje jajima i sirom, a potom sledi sloj mlevene govedine (može i jagnjetine) u sosu od paradajza, cimeta i karanfilića. Zatim se stavlja još jedan sloj testenine, te odozgo ide bogati sloj umaka Mornay. Neretko se pre pečenja po vrhu narenda i malo kozjeg sira.
SASTOJCI:
* 300 g pene
* 50 g putera
* jaje
* 50 g rendanog parmezana
Za mesni umak:
* 500 g mlevene junetine
* veća glavica luka
* 2 čena belog luka
* 400 g pelata
* kašičica soli
* ½ kašičice mlevenog bibera
* lovorov list
* 2-3 grančice svežeg peršuna
* manji štapić cimeta ili 1/8 kašičice cimeta u prahu
* na vrh noža mlevenog karanfilića
* 50 g ribanog sira parmezana
* 2 kašike maslinovog ulja
Za bešamel:
* 50 g putera
* 50 g glatkog brašna
* 700 ml mleka
* so i biber
* muskatni oraščić
* jaje
* 50 g rendanog parmezana
Još malo rendanog parmezana za posipanje.
PRIPREMA:
1. Testeninu skuvajte dopola, pa je procedite i vratite u lonac u kojem se kuvala. Dodajte puter narezan na kockice, poklopite i dobro protresite lonac. Pre slaganja, u testeninu dodajte jedno jaje i parmezan i sve dobro izmešajte.
2. Napravite mesni umak: sitno naseckajte luk, pa ga dinstajte na zagrejanoj masnoći dok ne postane staklast, a potom dodajte sitno seckani beli luk. Posle minut dodajte mleveno meso uz stalno mešanje kako bi se meso „raspalo” na što sitnije komadiće i pržite ga barem pet-šest minuta. Potom dodajte paradajz, cimet, karanfilić, lovor, so i biber, pa dinstajte još 15 minuta dok se meso ne uprži, a tečnost ne smanji. Ugasite, malo prohladite, pa dodajte rendani sir papar i dinstajte najmanje 15 minuta dok se meso lepo ne uprži i tečnost ne smanji. Ugasite i malo prohladite, pa dodajte rendani sir i sitno seckani peršun.
3. Napravite bešamel: u dubokom tiganju otopite maslac, dodajte mu brašno i propržite ga kao zapršku. Potom u tiganj dodajte zagrejano mleko stalno mešajući da se ne bi napravile grudvice. Kad se umak lepo zgusnuo, dodajte so, beli biber i malo muskatnog oraščića, pa sve dobro izmešajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je pregust, dodajte mu mleka do željene gustine. U ohlađeni umak umešajte ulupano jaje i sir.
4. Pripremite pastitzio: posudu za pečenje (vatrostalnu ili keramičku) lagano premažite maslinovim uljem, pa po dnu rasporedite polovinu kuvane testenine. Preko nje rasporedite svu količinu mesnog umaka, a po njoj ostatak kuvane testenine. Završite s belim umakom i na kraju sve pospite rendanim sirom. Stavite u rernu prethodno zagrejanu na 180° C i pecite 40–45 minuta dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Chef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošU septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj još