Restoran Tchaikovsky poziva vas da isprobate novi jesenji meni
Restoran Tchaikovsky, nekada Kafana Moskva, mesto prepuno živopisnih priča, koraka znamenitih ličnosti i stvaralaštva, nalazi se u samom srcu Beogr...
pročitaj jošHotel „Moskva“, u čijem sklopu radi restoran Tchaikovsky je uvek izbor kada želim da se izmestim iz svakodnevice. Čim zakoračite u baštu dočekaće vas osmeh na licima zaposlenih i zvuci klavira koji već 115 godina prate živopisne priče mnogobrojnih gostiju.
U restoran Tchaikovsky ne odlazim tako često, jer mi nije na putanji između posla i kuće, ali tako i treba. U hotel „Moskva“ se odlazi ciljano, sa posebnom željom, a ne po navici ili slučajno. Kako sednete za sto, među zidove koji čuvaju brojne tajne i pomislite da su za tim istim stolom, od 14. januara 1908, kada je kralj Petar I Karađorđević otvorio palatu osiguravajućeg društva „Rosija“ sa gostionicom „Moskva“, sedeli Albert Ajnštajn, Ivo Andrić, Branislav Nućić, Jovan Dučić, Robert De Niro, Momo Kapor, Branko Ćopić i Lučano Pavaroti. Većine ovih velikana nema, ali se u „Moskvi“ ponašaju kao da su svi još uvek tu.
Za početak subotnjeg ručka, dva predjela u jednom. I oba sa sirom. Pohovana pečena paprika sa miksom sremskih sireva je servirana kao što Italijani služe arancini što predjelu daje posebnu čar. Drugo jelo je Đubek kojeg za Moskvu proizvode u mlekarskoj školi u Pirotu. Đubek se priprema u hrskavom testu sa organskim prelivom od divlje aronije i odlično se slaže uz pečenu ljutu papričicu i gutljaje Gorde rakije.
Jagnjeća plećka se sprema po tradicionalnom receptu „preko noći“, naravno na laganoj vatri. Uz meso koje se odvaja bez upotrebe noža, servira se penasti velute od krompira i đumbira.
Za pratnju uz jagnjetinu, odabrana je Aurora, suvo crveno vino, a radi se o kupaži Cabernet Sauvignona, Merlota i Frankovke. Kompleksna aroma šumskog voća, u kojoj dominiraju crna ribizla, kupina i borovnica, je na našu radost, u stopu pratila zalogaje jagnjetine.
Za kraj, naravno, Moskva šnit, legendarni kolač koji se i dan danas pravi po recepturi velikog majstora poslastica, Ankice Džepine. Moskva šnit, restoran „Tchaikovsky“ i hotel „Moskva“ su meni, a verujem i svima koji ga posete, daleko više od hotela i daleko više od izvanrednog gastronomskog doživljaja. On je simbol jednog dostojanstvenog Beograda koji uspeva da odoleva. Ovde biti je veliko zadovoljstvo, ali i čast. I zato će „Moskva“ biti adresa kojoj ću se rado, i s ponosom, vraćati.
St. Regis Hotels & Resorts sa ponosom najavljuje otvaranje prvog hotela u Beogradu, koji je ujedno i tek šesti objekat ovog renomiranog brenda ...
pročitaj jošKompanija Heads Adriatic-WHC uspešno posluje na 10 tržišta, ima preko 600 interno zaposlenih, 7.500 angažovanih iz inostrantva i sarađuje sa 4.500 ...
pročitaj još