Adio Noma! Fine dining kreće novim putem
Šef Rene Redžepi će i nakon najavljenog zatvaranja restorana Noma nastaviti da utiče na gastronomiju kroz svoje buduće projekte. Ipak model upravlj...
pročitaj jošKompanije SpaceVIP i Space Perspective udružile su sredstva i resurse kako bi „otvorili“ restoran na visini od 30 kilometara od zemlje. Večeru na korak od svemira će pripremati chef Rasmus Munk.
Space Perspective možda neće prevoziti putnike u svemir, no omogućiće im večeru dok gledaju izlazak sunca na visini od 30.000 metara. Zainteresovani za ovo astronomsko gastronomsko uživanje, moraće da plate astronomsku cenu od 500.000 dolara. Oni koji su dovoljno hrabri i bogati, odleteće na ivicu svemira u specijalno konstruisanom balonu i tamo isprobati jela koja je osmisli chef Rasmus Munk, čiji restoran Alchemist ima dve Michelinove zvezdice.
Svetski priznati chef će biti i domaćin putovanja, a pored njega i posade, šestoro srećnika će, kada svemirski brod dostigne visinu od 30 kilometara, osim u večeri uživati u izlasku sunca „iz prvog reda“.
Chef Rasmus Munk je ovim povodom izjavio da želi da njegov jelovnik odražava inovativnu prirodu samog putovanja. Munkov restoran Alchemist u Kopenhagenu nedavno je rangiran u vodiču 50 najboljih svetskih restorana za 2023. Svojim gostima nudi avangardne degustacione menije od 50 gangova po ceni od oko 430 evra.
Space Perspective planira da prve komercijalne letove izvede 2025. godine, a prvi probni letovi će biti izvedeni već sledećeg meseca.
Dok će večera u svemiru klijentima koji plaćaju pružiti iskustvo nalik naučno-fantastičnom, nova ponuda Space Perspectivea neće previše promeniti poglede ljudi na svemirski turizam jer će ovo iskustvo moći da priušte samo ekstremno bogati ljudi.
Koliko god kompanije koje se bave svemirskim turizmom tvrde da se zalažu za demokratizaciju pristupa svemiru, stvarnost je drugačija. Kompanija Virgin Galactica jedno putovanje naplaćuje do 450.000 dolara, Spaceship Neptune i Zero2Infinity slično putovanje naplaćuju oko 300.000 dolara, a iz Space Perspectiva najavljuju da će „obične“ ture kod njih koštati od 125.000 dolara.
Čuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj još