28.08.2024 Food

Čili pasta drugačija od svih: Korejski gochujang je sjajna osnova za sosove, marinade i supe

Gochujang je tradicionalna korejska pasta od crvenog čilija poznata po svojoj jedinstvenoj kombinaciji slatkih, ljutih i slanih ukusa.

Tokom fermentacije, skrobovi u pirinču se pretvaraju u šećere, doprinoseći bogatom, složenom ukusu paste. Fermentacija takođe razvija korisne probiotike, čineći gochujang ne samo ukusnim već i zdravim.

Gochujang korejska čili pasta za sosove, marinade i supe

Po čemu se korejski gochujang razlikuje od ostalih čili pasta? Gochujang je sladak, začinjen, voćan, pikantan, umami i možete ga jesti takvog kakav jeste, u umacima ili na tostu.

Na fotografiji je Haute cuisine jelo, koje je osmislio belgijski chef Tim Bouri (Tim Boury), a čine ga: plavi jastog, ukiseljeni limun, kasava, fava i gochujang.

plavi jastog i korejski gochujang tim boury

  • Plavi jastozi su retki. Prema podacima NEA, verovatnoća hvatanja plavog jastoga je 1 prema 2 miliona.
  • Postoje i drugi ređi jastozi od plavog, kao što su žuti jastog i albino ili kristalni jastog.
  • Zaista ne postoji način da se proceni vrednost plavog jastoga – većina se poklanja akvarijumima; mada oni na jelovnicima kreću se od 500 dolara naviše.

Gochujang je korejska čili pasta koja se može koristiti na mnogo različitih načina

– U korejskoj kuhinji osnova začinjavanja su tri fermentisana proizvoda, a to su: gochujang, pasta od fermentisanog pasulja i soja sos – kaže Su Skot, autor knjige Pocha: Simple Korean Food from the Streets of Seoul.

To ne znači da pastu od crvenog čilija treba koristiti isključivo kao začin. Gochujang možete jesti sa prženim pirinčem ili namazanog na tost, recimo. Ili ga umešati u umake, poput humusa, da im podignete ukus ili ga dodati u supe i variva, na primer.

– Takođe, prilično je slan, ali ima dosta dubine – dodaje Skot.

Gochujang je sladak, začinjen, voćan, pikantan, za razliku od bilo čega drugog. Takođe, kada se skuva u masti, ukus omekšava.


Slične teme:
Najbolje iz Italije: ‘Nduja, magija kalabrijske crvene papričice
Uz Tabasco, budućnost je prijatno ljuta: Uverite se uz ove recepte


AUTOR: Nataša Stevanović

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Freepik / freepik i Instagram / timboury

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije