kimchi recept
20.12.2023 Chef

Kimči majstor, chef Jia Choi otkriva najbolji recept za pripremu omiljenog azijskog priloga

U korejskoj kulturi kimchi se poslužuje uz gotovo svaki obrok, uključujući doručak. Kimchi se ne jede samo kao prilog ili predjelo, već se koristi i kao sastojak raznih jela.

Izvorni kimchi se pripremao uglavnom od rotkvica, ali tokom stotina godina njegovog razvoja nove vrste povrća i začina su korišćene za pripremu različitih varijacija, pa tako danas postoji više od 200 različitih recepata za kimchi koji koriste različite sastojke i metode.

PROČITAJ JOŠ! Autentičan roštilj u kantonskom stilu – restoran Wang Jiao

Komponente koje čine kimchi obično uključuju kombinaciju povrća, belog luka, đumbira, čili papričica, soli i ribljeg sosa, a zatim se smesa kiseli i ostavlja da fermentiše. Kineski kupus je najčešće povrće, ali su često prisutni i šargarepa, rotkvica, krastavac i mladi luk.
Recepti za kimchi razlikuju se od regije do regije, ali i od godišnjeg doba u kojem se priprema.
Vrlo lako postaje vegansko jelo, ako se iz recepta izbaci riblji sos.

PROČITAJ JOŠ! Probajte patku po 400 godina starom receptu

Jedna od najvećih prednosti kimchija je njegova nutritivna vrednost. Fermentacija ne samo da čuva hranljive sastojke u povrću, već neke bakterije tokom procesa sintetišu nove hranljive elemente, poput vitamina C i B. Osim toga, tokom fermentacije, bakterije se hrane ugljenim hidratima prisutnim u povrću, što kimchi čini hranom bogatom vlaknima, ali sa malo kalorija. Još važnije, kimchi je izvor probiotičkih bakterija koje podržavaju zdravlje creva. Zdrava crevna flora povezana je s nizom zdravstvenih koristi, uključujući lakši život sa dijabetesom i podršku zdravom metabolizmu.

kimchi

Kimchi – Freepik/timolina

Mi vam donosimo tradicionalni recept majstora kimchija chefice Jia Choi koja je, između ostalog, i predavač na Visokoj gastronomskoj školi u Seulu.

SASTOJCI
(za 20 porcija)

  • 1,4 kg kineskog kupusa
  • 150 g krupne soli
  • 100 g mladog luka
  • 2 sveže čili papričice, narezane (ukoliko želite ljutu aromu)

ZA KIMCHI SMESU

1 crni luk, iseckan
7 čenova belog luka
1 kašičica đumbira, sitno iseckanog
1 jabuka, naseckana na kockice
1 kašičica aleve paprike
1 kašika šećera
5 kašika ribljeg sosa
3 kašike kuvanog pirinča
130 ml bujona od wakame algi*

PRIPREMA
Izrežite kupus na četvrtine dužinom stabljike, zatim ga isperite i ostavite ga vlažnog. Četvrtine kupusa narežite na veće komade. U veliku posudu stavite mali sloj kupusa i pospite ga sa 2-3 kašike krupne morske soli. Ponovite postupak nekoliko puta, stvarajući slojeve kupusa i soli. Ostavite kupus da odstoji 2 sata, ali ga nekoliko puta promešajte da so prožme kupus. Kupus isperite 3 puta u vodi, a zatim ocedite u cedilu, lagano ga pritiskajući kako biste što bolje ocedili.
Za kimchi smesu pomešajte crni i beli luk, đumbir, riblji sos i kuvani pirinač (ili neki drugi izvor skroba) i jabuku u blenderu. Sipajte bujon od morskih algi i sve izblendajte dok ne dobijete glatku smesu. Smesu sipajte u posudu i dodajte alevu (ili još bolje tucanu) papriku i dobro promešajte. Probajte i prilagodite začine prema željenom ukusu, pa ostavite da odstoji pet minuta.
Oceđeni kupus prebacite u posudu sa kimchi smesom, dodajte mladi luk i sveže naseckanu ljutu papričicu. Dobro izmešajte da sastojci prožmu kupus.
Stavite kimchi u čistu hermetički zatvorenu teglu i ostavite na sobnoj temperaturi 1 dan ako je toplo, a 2 dana ako je temperatura prostorije niža. Kada kimchi počne da peni i da se pojavljuju mehurići vazduha, prebacite ga u frižider i čuvajte ga minimum 5 dana pre prvog posluživanja. U frižideru može stajati oko 2 meseca.

* Bujon od morskih algi napravite tako da zakuvate 500 ml vode, pa komadić osušene morske alge prokuvajte 5 minuta na laganoj vatri. Nakon pet minuta, izvadite morsku algu i ostavite bujon da se ohladi.

NAPOMENA
Dok pravite kimchi, nosite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od mrlja i ljutine, ali i jakog i oštrog mirisa.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: FREEPIK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije